fbpx

Zadeva s sestrelitvijo helikopterja med osamosvojitvijo je končana – možnosti za zmago Mrlakove ni več

Foto: STA

Emilija Mrlak, žena pokojnega pilota Tonija Mrlaka, se v primeru sestrelitve helikopterja, v kateri je življenje izgubil njen mož, ne bo pritožila na zavrnitev zahteve za preiskavo brigadirja Antona Krkoviča. Na novinarski konferenci je izjavila, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, in da se umika, ker je prišla do ugotovitve, da nima možnosti za zmago.  

Zahteva Mrlakove za uvedbo preiskave zoper brigadirja Krkoviča je bila pred nedavnim zavrnjena s strani ljubljanskega okrožnega sodišča, ker naj bi senat prišel do spoznanja, da ni podanih zadostnih okoliščin, ki bi dokazovale, da v tem primeru gre za kaznivo dejanje protipravnega pobijanja in povzročanja ran sovražniku. Sodišče je ocenilo, da je Krkovič 27. junija 1991 ukazal sestrelitev helikopterja na podlagi podanih ukazov in navodil. Prav tako so ugotovili, da ni prav z ničemer mogoče utemeljiti suma, da naj bi bilo dejanje izvedeno na zahrbten in grozovit način.

Foto: STA

Foto: STA

Krkovič je glede sestrelitve helikopterja že večkrat poudaril, da vidnejše akterje osamosvojitvene vojne, branilce Slovenije, prikazujejo kot kriminalce: “Nas posameznike kriminalizirajo in želijo pri ljudeh narediti vtis, da če so bili nosilci osamosvojitve kriminalci, potem tudi osamosvojitev ne more biti kaj drugega. Želja je kriminalizirati in tudi zmanjšati pomen osamosvojitve v zgodovinskem kontekstu, hkrati pa odkrito favorizirat’ NOB, ker pozabijo revolucijo kot temelj k slovenski osamosvojitvi. Treba je razumeti ta širši kontekst, da se potem razume, zakaj se z nami tako počenja, kot se počenja. Patria je seveda kronska zadeva, ta zadeva s sestrelitvijo helikopterja pa tudi ni kar tako mimogrede, ker se nas hoče prikazat’ kot kršilce mednarodnega vojnega prava in v tem primeru, tudi ko so nadaljevali, so se celo obregnili ob mednarodno humanitarno pravo. Prikazat’ zločin, zločince in slovenski osamosvojitvi nadeti nekaj, kar slovenska osamosvojitev definitivno nima.”

Tisti, ki vodijo to umazano igro, niso v dobrem položaju
Prav tako Krkovič tudi pravi, da je slovenska osamosvojitev ena najbolj čistih stvari, kar jih piše zgodovina, seveda kolikor je sploh možno govoriti o čistosti v kontekstu vojne. “Mi se nismo nikomur maščevali, nismo se spozabili in prestopili mednarodnega vojnega prava, skratka Slovenija tega nima. V tej sodbi tudi prvič vidim, da so v obrazložitvi nekatere stvari pravno prikazane drugače, kot so zatrjevali nekateri politiki. Tako da v tem vidim precej lep korak, ne glede na to, kako se bo nadaljevalo. Po moji razsodbi tisti v ozadju, ki vodijo to umazano igro, niso v dobrem položaju,” je še zaključil Krkovič.

N. Ž., STA