Bizarno: Na državni proslavi ob dnevu odhoda zadnje rdeče zvezde, so se bohotile rdeče zvezde

Datum:

Na včerajšnji dan smo obeleževali 25 let od tega, odkar je le nekaj minut pred polnočjo, zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA) z ladjo zapustil Slovenijo. V počastitev državnega praznika Dneva suverenosti, ki ga letos praznujemo prvič, je bila v Areni Bonifika v Kopru, organizirana državna proslava, na kateri so bili prisotni praporščaki, ki so nosili simbol rdeče zvezde, ki jih je bilo mogoče zaslediti tudi na čeladah in tankih vojakov JLA, ki so bili pred 25-imi leti premagani in izgnani iz Slovenije.

                   

Prav paradoksalno je bilo na uradni državni proslavi zopet videti paradiranje “rdečezvezdašev,” ki s samostojno državo nimajo nič skupnega, razen to, da so bili na okupatorski strani in bili premagani s strani slovenske vojske. Prav tako je bil paradoksalen tudi govor premierja Mira Cerarja, ki je proslavo zlorabil za naštevanje političnih in ekonomskih dosežkov vlade, ki dejansko nimajo nobene zveze z njegovimi zaslugami in delom vlade.

Ljubljanski stolni župnik Jože Plut je že na ponedeljkovi sveti maši v ljubljanski stolnici opozoril na pomembnost odhoda zadnjega vojaka okupatorske armade iz Slovenije in izpostavil, da šele takrat ko zadnji vojak odide iz ozemlja ali ko sleče uniformo lahko govorimo o svobodni državi.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je med drugim opozoril, da odhod zadnjega vojaka JLA predstavlja sklepno dejanje slovenske osamosvojitve ter dokončen prelom z nekdanjo totalitarno državo in njenimi simboli, zato je popoln paradoks, da na državni proslavi plapolajo prapori s simbolom rdeče zvezde. Takšno obnašanje pa je posebej nespoštljivo do vseh tistih, ki so za samostojnost naše države dali svoja življenja in do njihovih svojcev.

Slovenija še vedno ni potrdila resolucije EU, ki obsoja vse totalitarne režime
Kljub temu, da sta od vladavine komunizma minili že več kot dve desetletji, si Slovenija še zmeraj ne prizadeva dovolj za reševanje krivic, storjenih žrtvam in njihovim družinam. Očitno je, da trenutna vlada Mira Cerarja še vedno ne zmore potrditi resolucije, ki je bila potrjena in večinsko izglasovana iz strani Evropske unije že leta 2009, s katero je EU obsodila vse totalitarne režime.

Miro Cerar (foto: epa).
Miro Cerar (foto: epa).

Ostanki rdeče miselnosti vidni vsepovsod- tudi v vojski
Vojska JLA je odšla, njena miselnost pa je še žal vedno prisotna pri nekaterih visokih častnikih Slovenske vojske. V Slovenski vojski na najvišje pozicije tako napredujejo kadri, ki so se v času osamosvojitvene vojne borili na strani JLA in tisti, ki jim je bližje ruska vojaška doktrina kot Natova.

Med visokimi častniki SV so tisti, ki nikoli niso prestopili na slovensko stran v času osamosvojitvene vojne. Na pomembne pozicije zveze Nato v tujini pošiljamo sporne osebe, med katerimi sta npr. brigadir David Humar, ki je vojaški predstavnik pri zvezi Nato in se je v času osamosvojitvene vojne boril na strani JLA skupaj z Ratkom Mladićem in Darjo Škodnik, ki ima kartoteko bivše pripadnice tajne komunistične politične policije SDV, pa je bila kljub temu postavljena na mesto dekanje Natovega kolidža.

(Brigadir David Humar) Foto: STA
(Brigadir David Humar) Foto: STA

Slovenija se nahaja na razpotju
Slovenija se nahaja na razpotju, ko se bo morala odločiti, kakšnemu vrednotnemu okvirju bo sledila v prihodnje. Vsekakor pa je Sloveniji kot državi članici EU mesto med zahodnimi, demokratičnimi državami, ki spoštujejo človekove pravice in svoboščine in so v duhu tega prepovedale uporabo komunističnih simbolov, ki ponazarjajo sistem, pod roko katerega je umrlo preveliko število nedolžnih ljudi, ki niso bili po godu vladajočega sistema.

Poslansko vprašanje glede rdečih zvezd pa je postavil tudi poslanec SDS Branko Grims. Celotno vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

 


“Na osrednji državni proslavi ob 25. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije ter dneva suverenosti, ki je potekala 25. oktobra 2016 v Kopru, je bilo mogoče videti tudi številne simbole poražene JLA – rdeče zvezde –, in sicer tako na odru kot tudi na širšem prostoru prireditve.

JLA je v času vojne za Slovenijo iz letal s simbolom rdeče zvezde metala kasetne bombe ter pomorila več civilistov, tujih šoferjev kamionov na Medvedjeku, kar je vojni zločin; streljala iz tanka z rdečo zvezdo na z oznako PRESS dobro označeno civilno vozilo in umorila avstrijskega novinarja ter snemalca; streljala iz oklepnikov z rdečo zvezdo na civiliste, hiše in neoborožene civiliste v Gornji Radgoni, kar je oboje prav tako vojni zločin; in pod simbolom rdeče zvezde povzročila trpljenje in smrt še številnih drugih ljudi.

Slavljenje simbola poražene JLA na državni  proslavi ob 25. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA je zato nesprejemljivo, saj predstavlja v bistvu skrajno ponižanje in grobo žalitev vseh, ki smo si prizadevali za samostojno Slovenijo in vzpostavili ter tudi za ceno najhujših žrtev obranili suverenost Republike Slovenije proti agresorski vojski nekdanje JLA, ki se je borila za simbol rdeče zvezde ter ga nosila kot svoj znak.

Vladi Republike Slovenije postavljam naslednjo poslansko vprašanje: Kako Vlada Republike Slovenije opravičuje prisotnost simbola poražene JLA na državni proslavi ob 25. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA?”

 

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Brat bolj slavnega dirkača formule 1 razkril: Sem homoseksualec

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...