fbpx

Zakaj Miro Cerar glede nedopustnega in žaljivega obnašanja ministra Klemenčiča še vedno molči?

Foto: STA

“Ali dosedanji molk Mira Cerarja glede nedopustnega, nedostojnega in žaljivega ravnanja ministra Klemenčiča pomeni, da se z njim strinja oziroma ga celo odobrava?,” je poslanka SDS Anja Bah Žibert v poslanskem vprašanju vprašala predsednika vlade glede nedostojnega ravnanja ministra Gorana Klemenčiča, ko si je ta na seji državnega zbora dovolil verbalni in neverbalni delikt do poslanke.  

V teh dneh je na evropskih političnih tleh odjeknila novica, da je bil evropski poslanec iz Poljske Janusz Korwun-Mikke kaznovan zaradi žaljivih izjav o ženskah, ki jih je izrekel na seji Evropskega parlamenta. Poljski poslanec je bil tako deležen najstrožje kazen doslej, kar je javnosti sporočil kar predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Poslanka državnega zbora Anja Bah Žibert v poslanskem vprašanju izpostavlja, da so bili pred časom ob obravnavi zakona o državnem odvetništvu na plenarni seji državnega zbora poslanke in poslanci priča nečemu podobnemu, le da do neprimernih izjav in obnašanja ni prišlo s strani poslanskih vrst, ampak s strani ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Po njenem mnenju je javnost nekaj neprimernih in žaljivih izjav videla in slišala že ob spremljanju neposrednega prenosa seje državnega zbora. “Poslanke in poslanci smo zaradi nedostojnega obnašanja pravosodnega ministra prejeli številna sporočila ogorčene javnosti, nekaj njegovega početja in izjav s te seje je bilo kasneje mogoče videti in slišati tudi v različnih informativnih oddajah,” je opozorila poslanka.

Anja Bah Žibert (166)

Minister Klemenčič le pod vplivom “elektronske cigarete”
Bah Žibertova razkriva, da je bilo na tej seji neprimernega, žaljivega in skrajno ponižujočega obnašanja ministra Klemenčiča mnogo več, kot je bilo javno objavljeno. “Žal, državljanke in državljani niso videli vsega, kar se je dogajalo na odru dvorane, kjer je potekala seja, ko si je minister Klemenčič privoščil verbalni in neverbalni delikt z mano osebno. Gre za trenutke, ko sem se kot ženska, mati in poslanka Državnega zbora počutila ne le manjvredno, ampak globoko prizadeto in ponižano,” je opisala občutke ob neprimernem ravnanju ministra Klemenčiča in pri tem pričakovala najmanj opravičilo ministra, vendar tega ni nikoli dočakala. Še več, kot navaja v poslanskem vprašanju, je bila “deležna le še ponovnega javnega napada z njegove strani”, prav tako je pričakovala, da se bo na nedostojno in neprimerno ravnanje ministra Klemenčiča odzval predsednik vlade.

Pričakovanja Bah Žibertove so še toliko večja, ker se je Cerar samooklical za prinašalca etike in morale v slovenski politični prostor. “A tudi z vaše strani ni prišla niti beseda. Na neprimerno obnašanje ministra pa ni niti z eno besedo odreagiral niti predsednik Državnega zbora.”

Poslanska je vprašanje dopolnila še z nekaterimi izjavami iz magnetograma seje, ki kažejo tudi na to, da so na neprimerno obnašanje ministra opozorili tudi poslanci iz vrst koalicije.

MAG. GORAN KLEMENČIČ v uvodu:

Hvala lepa, spoštovani podpredsednik. Opravičilo tako vam, kot tistim redkim poslankam, v bistvu je več poslank, kot poslancev danes v Državnem zboru, ki so še sedajle tukaj. Svaka vam čast! Jaz imam tudi dve hčerki doma, tako da, super.

MAG. GORAN KLEMENČIČ:

tudi vas sprašujem podpredsednik, nepristojno reči, da je, recimo, gospod Gorenak, ki ve, da smo imeli pet temeljnih, da je pač veliko na televiziji zadnje dni, ker smo imeli zakone s področja pravosodja in on je, kot jaz vem, še vedno minister za pravosodje v senci. Ima danes nov telovnik ali pa redečo kravato, ima rdeče to, ima rdeč računalnik. Ali bi mu lahko rekel kaj glede tega? Ali je to nedopustno s strani ministra?

MAG. GORAN KLEMENČIČ po razpravi poslanke SMC Jasne Murgel:

Ja, kdo bo rekel, da bi se to morala zmeniti prej. V poslanski skupini SMC ampak kul. Zdaj jasno / smeh v dvorani/ To je pa prvič, da se Anja Bah Žibert smeji na moj… Na mojo intervencijo. Petek je. Ne, ampak je pomemben point.

JAN ŠKOBERNE (PS SD): Najlepša hvala. Spoštovani gospod podpredsednik!

V navezavi na uvod te razprave, moram iskreno povedati, da mi ta razprava vliva manj zaupanja v ta zakon, kot sem ga imel, ko sem v dvorano vstopil. In da se mi tudi ne zdi, spoštovani gospod minister, v številnih razpravah, ki ste jih imeli, pravzaprav niti potrebno niti dostojno, da na tak način razpravljamo o tem zakonu, niti s tistimi, ki smo bolj kolegi niti s tistimi, ki smo manj. Specifika današnjega dne je bila, da smo se pogovarjali o resnih temah, jaz ocenjujem, relativno zgledno, da pa zadnjo uro spremljamo en cirkus, ki ga ta Državni zbor ne potrebuje. Jaz si to dovolim na glas povedati…

 

V zvezi z navedenim poslanka Anja Bah Žibert Vlado Republike Slovenije sprašuje naslednje:

1. Kako komentirate ravnanje in obnašanje ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča na seji Državnega zbora ob predstavitvi pomembnega predloga Zakona o državnem odvetništvu?

2. Kako komentirate odločitev, ki jo je javnosti sporočil predsednik Evropskega parlamenta, da se poljskemu poslancu zaradi žaljive izjave o ženskah izreče do sedaj najstrožja kazen, ki je bila izrečena v Evropskem parlamentu oz. ali se z omenjeno kaznijo strinjate?

3. Ali vaš dosedanji molk glede nedopustnega, nedostojnega in žaljivega ravnanja ministra Klemenčiča pomeni, da se z njim strinjate oz. ga celo odobravate?

4. V primeru, da je vaš prejšnji odgovor nikalen, vas sprašujem, kaj nameravate storiti oziroma kako boste ukrepali v povezavi z ravnanjem pravosodnega ministra mag. Klemenčiča na omenjeni seji?

 

M. P.