fbpx

Zakaj portal Siol brani propadlega Šarca in Črnčeca?

Ali bo upravaTomaža Seljaka našla kupca za tretjinski delež Planet TV? (Foto: STA)

Na račun portala Siol.net se v javnosti vse pogosteje pojavljajo ocene, da več kot očitno piše pristransko v korist zgolj ene politične opcije. To je še posebej vidno, odkar se je na mesto direktorja družbe TSmedia, ki ima pod svojim okriljem medij Siol.net, zavihtel prijatelj Šarčevega državnega sekretarja Damirja Črnčeca, Roland Žel. Glede na to, da gre za podjetje v večinski državni lasti, mnogi opozarjajo na utemeljenost očitkov, da se Telekom zlorablja za politično korist. V tem trenutku namreč ni medija, ki bi bil bolj provladni.

Zaposlitev Rolanda Žela 1. septembra lani, ki je bil sicer nekdaj zaposlen na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije (MORS), še toliko bolj čudi, glede na to, da za seboj ni imel niti enega delovnega dne v gospodarstvu. Če pa človek ve, da je Žel prijatelj Damirja Črnčeca, mu je jasno, kako je to mogoče. Glede na to, da pa je Črnčec 1. februarja lani poskrbel tudi za imenovanje svoje doktorantke Vide Žurga na mesto članice uprave Telekoma iz kvote LMŠ, tudi to Želu pri imenovanju nedvomno ni škodilo.

Žurgo je bilo mogoče v preteklosti večkrat opaziti na številnih dogodkih stranke SDS, odkar pa je doktorirala pri Črnčecu, velja za zvest kader Marjana Šarca. Za LMŠ je nedvomno priročno, da je Žurga pri Telekomu zadolžena za medije, povrhu pa ima sedaj še na vrhu družb TSmedia in Antenna TV SL (izdajateljica televizijskega programa Planet TV) Žela. Celo Finance so glede njegovega imenovanja zapisale, da Telekom Slovenije v izjavi za javnost sploh ni podal utemeljitve za njegovo imenovanje na direktorsko mesto za obdobje štirih let, še posebej v luči dejstva, da ta sploh nima izkušenj z mediji, ampak s področjem obrambe.

Foto: STA/TSmedia

Foto: Printscreen

Predsednik uprave Telekoma zavrača poseganje v uredniško politiko
Ker je v 21. stoletju naravnost nedopustno, da predsednik uprave Telekoma dopusti ugrabitev medijev, ki so v državni listi, smo na Tomaža Seljaka naslovili novinarska vprašanja: “Ali drži, da se napadi Siol.net v smislu preprečitve sestave nove vlade dogajajo na zahtevo predsednika uprave?, Kdaj ste nazadnje govorili oziroma kako pogosto z direktorjem TSmedia Rolandom Želom?, Kako kot predsednik uprave Telekoma komentirate vse pogostejše utemeljene očitke, da se Telekom zlorablja za politično korist LMŠ?” V odgovor smo prejeli stavek, da v Telekomu Slovenije najodločnejše zavračajo vse navedbe, ki izhajajo iz naših vprašanj.

Ker nam podan odgovor ni zadostoval, smo na predsednika vnovič naslovili novinarsko vprašanje, v katerem smo zapisali, da je več kot očitno, da portal Siol.net piše pristransko v korist zgolj ene politične opcije. Zanimalo nas je, ali se Seljak kot predsednik uprave Telekoma strinja s takšnim političnim aktivizmom, pri čemer smo dodali, da ga ne želimo brez razloga povezovati z dogajanji na Siol.net, vendar če se ne bo konkretno odzval, bo ostal dvom. Prejeli smo odgovor: “Predsednik uprave na noben način ne posega oziroma se kakorkoli drugače vključuje v uredniško politiko medija Siol.net.” 

Foto: STA

Nedvomno lahko imenovanje Žela z manjkom medijskih izkušenj uvrstimo med nenavadne kadrovske poteze LMŠ in njihovih najtesnejših sodelavcev, a očitno se ti dobro zavedajo, da je nadzor nad uredniško politiko ključnega pomena za bildanje priljubljenosti Šarca in obračunavanje z vsemi tekmeci, ki so pokazali, da ne želijo skakljati po takšnem taktu, kot so si zamislili njegovi. Kakorkoli, Žel je dobro izkoristil svojo naklonjenost Črnčeca, pri čemer pa je potrebno tudi zavedanje, da mu preskok iz obrambnega v medijski svet za obdobje štirih let ne predstavlja tveganja, saj ga bo po mandatu čakala njegova stara služba. Žel je namreč pred zaposlitvijo v družbi TSmedia na Ministrstvu za obrambo zaprosil za mirovanje pravic in obveznosti  iz delovnega razmerja.

Neizpodbitno dejstvo je, da je bilo kadrovanje v Telekomu od nastopa Šarčeve vlade v domeni samega Šarca in njegovega najtesnejšega sodelavca Črnčeca. Oba sta namreč lani poskrbela za to, da je bila z mesta predsednice nadzornega sveta Telekoma zamenjana Lidia Glavina, ki jo je na to mesto in tudi na mesto predsednice Slovenskega državnega holdinga (SDH) pripeljal Miro Cerar. Glavinova očitno ni bila povsem po volji Šarcu, zato je odšla z visoko odpravnino. Na podlagi tega je mogoče smatrati, da mu Seljak precej bolj odgovarja, na vsakem posamezniku pa je, da presodi resničnost njegovih navedb.

Hana Murn