fbpx

Zaradi petkove policijske obravnave rumenih jopičev je generalni direktor Olaj odredil nadzor nad delom policije

Rumeni jopiči policiji očitajo neenako obravnavo s stalnimi protestniki (Foto: Twitter)

Na petkovem neprijavljenem shodu so se poleg že dobro znanih “jenullovcev” zbrali tudi rumeni jopiči, ki pa so bili po njihovem mnenju neupravičena tarča policije. Po burnem odzivu javnosti si je generalni direktor policije ogledal posnetke dogodka in ugotovil, da so se dogajala določena neskladja. “Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije,” je pojasnil Olaj. Zaradi ugotovljenih neskladij in izjav prič na dogodku bo tako v tem tednu odrejena preiskava nad delom policije v PU Ljubljana. 

V petek je potekala proslava ob dnevu državnosti, na drugi strani pa je potekal običajni shod Jaše Jenulla na Prešernovem trgu. Tokrat so se protesta udeležili tudi rumeni jopiči. Kot so ti navedli, je policija z njimi ravnala na drugačen način kot z Jenullovimi privrženci. Rumeni jopiči policiji očitajo kršenje pravice do pridržanja in prekoračene uporabe prisilnih sredstev.

Na posredovanje policije v primeru rumenih jopičev na petkovi alternativni proslavi oziroma shodu ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu se je odzval tudi Sindikat policistov Slovenije. Prepričani so, da so policisti ravnali strokovno in zakonito. Po pregledu vseh posnetkov s kraja dogodka, da je policija ravnala popolnoma strokovno in zakonito ter preprečila večje kršitve javnega reda in miru. Rumeni jopiči se s tem ne strinjajo, saj pravijo, da je policija ciljno ukrepala le proti tej skupini, ne pa proti Jenullu. Njihovi podporniki poudarjajo, da očitno svobodno izražanje za nekatere velja, kljub omejitvam pa to za druge ne velja.

Nad delom policije bo opravljen nadzor
Ker so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek, 25. junija, v času varovanja neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu res nepristransko delovala in če so bile udejanjene pravice vsem udeležencem shoda enako. Za razliko od policijskega sindikata pa generalni direktor policije dr. Anton Olaj ugotavlja neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije. “Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila, ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije,” je pojasnil Olaj.

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj (Foto: STA)

Olaj poudarja, da je v tem primeru nujno ugotoviti, ali je bilo delo policije opravljeno strokovno in zakonito, zato je odredil izvedbo nadzora nad delom policije na Policijski upravi Ljubljana. “Za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, je neizogibno potrebno ugotoviti dejansko stanje, zato sem v nedeljo odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni,” je dodal Olaj v pisni izjavi za javnost.

Do delovanja policije je bil kritičen notranji minister Aleš Hojs, prav tako pa tudi sam premier Janez Janša, ki je prek Twitterja sporočil, da je policija pri varovanju gostov državne proslave “zahtevno delo dobro opravila” in da je incident na Prešernovem trgu treba preiskati. “Kam pa pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca (Jaša Jenull) ukazoval policiji?” se je še vprašal Janša. Na preiskavo v policiji so se odzvali v sindikatu, saj menijo, da je ta politično motivirana, a posnetki, ki so jih objavili rumeni jopiči, kažejo drugačno sliko.

Sara Rančigaj