fbpx

Zaradi povečane migrantske problematike dodatnih tisoč policistov v nadzor državne meje s Hrvaško

Ogled dela policije na južni meji, ki zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško izvaja poostren nadzor. Na fotografiji skupni nadzor vojske in policije. (Foto: STA)

Zaradi sproščanja ukrepov proti epidemiji koronavirusa se je število migrantov na balkanski poti precej povečalo, s tem se je povečala tudi varnostna problematika. Na meji s Hrvaško se zaradi tega začenja poosren nadzor. Policiji bo pri delu pomagala vojska z uporabo tehničnih in varovalnih sredstev.

Poostren nadzor bo potekal od 2. do 5. junija 2020 in sicer na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper. V nadzoru bo poleg rednih patrulj sodelovalo še okoli tisoč policistov, policija pa bo uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago. Enako kot doslej bodo policistom še naprej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske. Kot je v današnji izjavi za javnost poudaril v.d. generalnega direktorja policije Jože Senica, je na tako imenovani balkanski poti zaznati precejšnje povečanje števila migrantov, posledično pa se s tem povečuje tudi pritisk na slovensko mejo. Namen nadzora je migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača. Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvaja učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo.

Dejstvo, da je Grčija v začetku leta z otokov na celino premestila več kot 10 tisoč nezakonitih migrantov, se odraža v povečanem pritisku na migrantskih smereh, ki preko Albanije, Severne Makedonije in Srbije vodijo v Bosno in Hercegovino in naprej preko Hrvaške proti Sloveniji. Države Zahodnega Balkana ukinjajo fizično omejevanje gibanja v nastanitvenih centrih v Srbiji in BiH, ki je spadalo med ukrepe za zajezitev epidemije, kar je vzpodbudilo nedovoljene migracije proti Hrvaški in Sloveniji.

Ogled dela policije na južni meji, ki zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško izvaja poostren nadzor (Foto: STA)

Potujejo ponoči in se izogibajo naseljenim območjem
Migranti se v veliki večini izogibajo naseljenim območjem, gibljejo se predvsem ponoči, po gozdnih poteh in večinoma po neprehodnem terenu, medtem ko podnevi počivajo na prikritih lokacijah. V zadnjem času je tudi opazen trend, da se določene skupine nezakonitih migrantov razbežijo ob stiku s policijo, kar še dodatno otežuje njihovo prijetje. Prav tako ugotavljajo, da so določene skupine peš prišle iz BiH preko Hrvaške neopažene. Večina jih uporablja navigacijo na pametnih telefonih v letalskem načinu, kar onemogoča njihovo sledljivost, hkrati pa varčujejo z baterijo. Nezakoniti migranti se zelo hitro prilagajajo ukrepom policije in pogosto spreminjajo tako poti prehoda meje kot tudi način. Kljub povečanemu številu odkritih in obravnavnih migrantov na meji s Hrvaško v zadnjem obdobju se povečuje tudi število migrantov, ki uspejo priti preko Slovenije v Italijo. To se odraža tudi v povečanju števila tujcev, ki jih po nedovoljenem prehodu meje v zadnjem obdobju vračajo italijanski varnostni organi nazaj v Slovenijo.

S pomočjo debriferjev do ključnih informacij o poteh in organizatorjih
S pomočjo usposobljenih policistov, tako imenovanih debriferjev, opravljajo razgovore z osebo, ki je nedovoljeno prestopila mejo. V razgovorih tako pridobijo dodatne, kvalitetne informacije o poteh in organizatorjih nedovoljenih migracij, ki so v nadaljevanju osnova za analitično obdelavo in kriminalistično preiskavo. V nadzoru bodo tako tudi vključena razpoložljiva tehnična sredstva in oprema za varovanje meje, kot so video nadzorni sistemi, kamere za zaznavo gibanja, termovizijske kamere in podpora iz zraka z opazovalnimi helikopterji in droni. S pomočjo vojske se povečuje število patrulj na območju ob državni meji, s tem pa tudi zmožnosti prijemanja oseb, ki nezakonito vstopijo v Slovenijo. Policija meni, da bi tudi uveljavitev 37. a člena Zakona o obrambi imela dodaten pozitivni učinek tako pri zagotavljanju varnosti zunanje meje kot pri zagotavljanju večjega občutka varnosti prebivalcem ob meji. Gre za večjo učinkovitost, ki bi jo dosegli z večjo operativno vrednostjo. S pomočjo postavljenih 180 kilometrov tehničnih ovir migracije usmerjajo na mesta, kjer je lažje prijemanje in obravnavanje oseb.

Ogled dela policije na južni meji, ki zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško izvaja poostren nadzor (Foto: STA)

Vzporedno s povečanjem ukrepov ob meji bo policija večjo pozornost namenila tudi morebitnim prevozom nezakonitih migrantov v notranjosti v obliki intenziviranja izvajanja izravnalnih ukrepov. S tem se ugotavlja nedovoljene prestope in čezmejno kriminaliteto na notranjih mejah, torej mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko.

Sara Kovač