fbpx

Zasuk v primeru Ahmad: Erjavec po seji priznal, da vlada nima pristojnosti odločanja glede statusa sirskega migranta

Foto: STA

Predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec je po seji vlade povedal, da je vlada pregledala vse pravne možnosti glede statusa sirskega migranta Ahmada Shamieha in ugotovila, da nima pristojnosti glede poseganja v zadevi. Po navedbah predsednika SD Dejana Židana vlada za nobeno od možnih rešitev ni dosegla soglasja in zato o tem sploh ni glasovala. 

Na seji je bilo izpostavljenih več pravnih vidikov, ki so pripomogli k temu, kako se lotiti primera sirskega migranta. Erjavec je izpostavil, da so pogovori tekli o možnosti ugotavljanja obstoja interesa, ki bi ga država imela s prisotnostjo Shamieha, in o pridobitvi dovoljenja za začasno prebivanje v skladu z 51. členom zakona o tujcih, ki določa izjeme, predvsem ko gre za osebe, uspešne na področju znanosti, kulture in športa. “V tem konkretnem primeru vlada ni zaznala teh elementov,” je izjavil Erjavec. Pri tem je treba pripomniti, da je odločanje v skladu s tem členom napovedal premier Miro Cerar.

Ahmad Shamieh (Foto: Facebook).

Židan se bo zavzemal za to, da se humanost in človečnost ne bosta kazali le na podlagi besed
Zadeva tako ostaja v prisotnosti ministrstva za notranje zadeve, ki je že izdalo odločbo za deportacijo Shamieha, ki bi moral v torek na vlak proti Zagrebu. Židan je po navedbah STA izpostavil, da se bo, čeprav je Cerar zaradi neobstoja večine glede različnih predlogov točko umaknil, še naprej zavzemal za to, da se bosta humanost in človečnost v državi kazali z dejanji in ne le z besedami.

N. Ž.