fbpx

Zbor za republiko pozval k zaščiti slovenske kulture pred Jankovićem

Zbor za republiko meščane Mestne občine Ljubljana poziva, da zaščitijo slovensko kulturo pred “komercializacijo Ljubljane s strani župana Zorana Jankovića”. (Foto: STA)

Zbor za republiko je v javnem sporočilu meščane Mestne občine Ljubljana pozval k zaščiti slovenske kulture pred “komercializacijo Ljubljane s strani župana Zorana Jankovića“. Kritični so do njegove ponovne županske kandidature, med drugim pa opozarjajo, da je odgovoren za ogrožanje temeljev uršulinske cerkve, propadanje Plečnikove dediščine in odsotnost splošne kulture.

Zbor za republiko je v sporočilo za javnost zapisal, da se bo župan Zoran Janković v zgodovino mesta zapisal ne le po trajanju svoje oblasti, ampak predvsem po “popolni odsotnosti osebne morale, politične higiene ter osebne in splošne kulture”. Po njihovih besedah župan izstopa po doslej nepoznanem rasizmu, razpihuje nestrpnost in sovraštvo ter začenja razgrajevati kulturno podobo Ljubljane kot glavnega mesta Slovenije.

“Dokler vse to Ljubljančanov ne moti, ne moremo protestirati. Moramo pa se oglasiti, ko začenja razgrajevati kulturno podobo Ljubljane kot glavnega mesta Slovenije,” so med drugim zapisali v sporočilu za javnost in vse meščane Ljubljane pozvali, da pred komercializacijo Ljubljane zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem smislu besede. Jankovića vidijo kot odgovornega za trajno ogrožanje temeljev uršulinske cerkev, neizgradnjo NUK-II, propadanje Plečnikove dediščine, onemogočanje delovanja Zgodovinskega arhiva Ljubljane in spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih.

Jankoviću očitajo, da kulturno središče države spreminja v duhovno smetišče
Med drugim so poudarili pomembnost Ljubljane kot “evropsko pomembnega vozlišča na poti iz zahodne Evrope na Bližnji vzhod in iz Panonske nižine na evropski jugozahod”, češ da se tako strokovnjaki kot tuji turisti čudijo odsotnosti vsakega globalnega dolgoročnega razmisleka in ureditve tako železniškega kot cestnega prometa. Pri tem so navedli, da zaradi tega tudi letališče Brnik postaja “petorazredno in se ga mnogi izogibajo.”

Navsezadnje so ostro obsodili tudi to, da med drugim kulturno središče države spreminja v duhovno smetišče, z gradnjo podzemne garaže na tržnici pa kaže zavržen odnos do nekdanjega pokopališča, ohranjenih grobnic naših prednikov in ostankov stare meščanske arhitekture ter obrambnih naprav.

Ana Horvat