V slogu šefa mehiškega kartela: Za varnost Kovačeve skrbi z nožem oborožen “varnostnik”?!

Datum:

“Če je tale tip na fotografiji res nezakoniti varnostnik Nike Kovač in če res nosi tole hladno orožje, potem naj pristojni organi nemudoma ukrepajo. Tele iz Inštituta 8. marec pa se morajo tudi resno vprašati po zdravju,” je zapisal Bojan Požar, ob tem pa priložil fotografijo sumljivega tipa arabskega videza, ki naj bi v javnosti nosil hladno orožje. 

                   

Kriptopolitičarka Nika Kovač zadnje čase toži, da ni varna. Mnogi so sicer prepričani, da gre za načrtno vzbujanje pozornosti in igranje vloge žrtve ter za del predreferendumske kampanje o RTVS. Nazadnje naj bi šlo za neznanca, ki jo je nadlegoval med obiskom Ptuja. Po poročanju medijev gre za moškega, ki je na družbenih omrežjih poznan kot Luis Horvat. Povsem razumljivo je, da je Kovačeva v skrbeh za varnost. Skrbi pa vzbujajo tudi namigovanja, da naj bi se Inštitut 8. marec za zagotovitev varnosti obrnil na mladega moškega bližnjevzhodnega videza, ki je oborožen z nožem. Komentator Tomaž Štih in poslanec Branko Grims pa opozarjata, da bi lahko šlo za vratni nož, ki se ga nosi okoli vratu kot avtomobilske ključe. Več tukaj. Bojan Požar je na Twitterju objavil fotografijo domnevnega spremljevalca in hladno orožje/nož, s katerim naj bi bil ta oborožen. Če gre v resnici za varnostnika, potem mora biti ustrezno akreditiran.

Obenem naj bi varnostnik spoštoval določena pravila. Nož ravno ne spada v repertoar pripadnikov varnostnih služb, je pa morda drugače v kakšnem Kurdistanu itd. Novinar portala Prava Luka Perš pa je v spletnem zapisu potrdil, da gre za isto osebo, saj jo je videl tudi na dogodku v Murski Soboti. Kot nam je še zaupal dotični novinar, je bil sumljivi moški ves čas obrnjen proti publiki, v ušesu pa je imel slušalko bluetooth. Tudi Perš priznava, da na prvi pogled deluje kot varnostnik. Spomnimo še, da je Kovačeva Perša na enem zadnjih dogodkov verbalno grobo napadla med opravljanjem novinarskega poslanstva. To pa kaže tudi na njen odnos do novinarjev in RTVS, ki so ji povšeči, dokler o njej poročajo pozitivno. Kovačeva sicer organizira dogodke, ki so javno objavljeni na STA novicah, potem pa jo moti, da jih mediji spremljajo. Zadnja zgodba z nožem pa je še toliko bolj alarmantna, saj je v središču Ljubljane temnopolti moški (eritrejski imigrant) pravkar obračunal z domnevno partnerko, sicer Slovenko.

Je domnevni “varnostnik” Nike Kovač z nožem oborožen azilant?! (Foto: Twitter)

Se resničnost velikih zahodnoevropskih mest počasi seli tudi na domača tla, zlasti sedaj, ko ministrica Tatjana Bobnar tako “učinkovito” skrbi za našo varnost in prek zelene meje pospešeno spušča migrante, medtem ko Litva in Poljska intenzivno gradita ograjo, ki dokazano močno zmanjšuje pretok ilegalcev? Strokovnjak za varnostna vprašanja Andrej Rupnik: “To področje regulira zakon o zasebnem varovanju. In nekdo, ki nima licence za opravljanje takšnega posla, tega pač ne more opravljati. In ne sme biti oborožen z nožem.” Gre za to, da lahko tovrstni posel opravlja le nekdo, ki je licenciran, je pripadnik neke organizacije. Običajno gre za podjetja, ki se s tem področjem ukvarjajo. Rupnik pojasnjuje, da mora imeti ta oseba opravljene ustrezne izpite, ki jih poklic zahteva.

Življenje ni Hollywood: nože službeno posedujejo le vojska in specialci
Glede na vrsto določenih nalog pa je določena tudi oprema, ki jo nekdo lahko poseduje. “Ne more pa biti varnostnik nekdo za nekoga, ker se tako mimogrede odloči in se pač oboroži,” še pojasnjuje strokovnjak. Seveda ena oseba lahko neprofesionalno varuje drugo osebo, vendar pa ne sme posedovati orožja, tehničnih pripomočkov itd. In seveda se ima vsak državljan pravico braniti pred napadom. Ne more pa se nekdo naokrog sprehajati kar oborožen. V primeru, da ima dovoljenje za orožje, ga mora naokoli nositi prikrito, toda bodala in noži ne sodijo v to kategorijo. Za boljše razumevanje področja služita zakon o zasebnem varovanju in zakon o orožju. Ključno je, da se noža ne sme javno razkazovati, saj gre za prekršek. Niti vojak ne more izven izvajanja delovnih obveznosti naokoli hoditi z vojaško puško, pištolo in nožem.

Tudi mačeta velja za prepovedano orožje. Fotografija je simbolična. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Oborožen je zgolj med opravljanjem vojaških nalog. Tudi pripadniki specialnih sil imajo lahko v naboru orožja tudi nož, pri vseh drugih pa to ne pride v poštev. Realno življenje ni akcijski film v slogu Ramba, da bi se posamezniki naokrog sprehajali z noži. Civilni uporabniki imajo nože lahko doma ali za lov, ne smejo pa ga nositi oziroma imeti pri sebi, ko so v javnosti ali v primeru varovanih prostorih. V takšnem primeru je nož lahko zaplenjen, oseba, ki hladno orožje poseduje, pa prijavljena v postopek o prekršku. Z nožem v nahrbtniku ni mogoče vstopiti na letalo, v javne prostore, na nogometno tekmo itd. Enako velja za mačeto. Zadeva je povsem nesprejemljiva. In če gre v primeru Kovačeve za licenciranega varnostnika z izkaznico, potem je lahko prikrito oborožen s pištolo, v nobenem primeru pa ne z nožem, saj ne gre za del opreme varnostnikov.

Kovačeva sicer organizira dogodke, ki so javno objavljeni na STA novicah, potem pa jo moti, da jih mediji spremljajo, med drugim portal Prava novinarja Luke Perša?! (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...