fbpx

Zbor za republiko prireja javno tribuno o treh referendumih – z dejstvi, zakaj moramo biti 3-krat PROTI

Univerzitetni profesor in nekdanji minister Žiga Turk (Foto: STA)

Zbor za republiko prireja javno tribuno, ki bo namenjena referendumu na tri vladne zakone. Tribuna bo jutri, v torek, 22. novembra, ob 17.00 uri, v dvorani muzeja VSO na Cankarjevi ulici v Ljubljani.

Tribuna  bo imela tri goste – vsakega za specifičen zakon.

1. Proti politizaciji RTV (ZRTVS-1B)
dr. Žiga Turk

2. Proti bohotenju birokracije (ZVRS-J)
Aleš Hojs

3. Proti blokadi dolgotrajne oskrbe (ZDOsk-A)
dr. Janez Remškar

Moderator pogovora bo Janez Podobnik. Vstop je prost. Ker se nezadržno bliža 27. november, ko se bo odločalo ne le o referendumih, ampak tudi o tem, ,ali bomo v Sloveniji še naprej živeli svobodno, so takšne javne izmenjave mnenj več kot dobrodošle.

3-krat PROTI
Spomnimo. V nedeljo se Slovenija še zadnjič v volilnem superletu odpravlja na volitve. Te bodo celo pomembneješ od vseh dosedanjih, čeprav se komu zdijo trivialne. Referendum je ena od oblik neposredne demokracije, ki prav vsem volilnim upravičencem omogoča, da lahko izrazijo mnenje o podanem vprašanju. To je pomembno še posebej takrat, ko oblast zaradi zagotovljene udobne večine v parlamentu sprejema zakone, ki so državljankam in državljanom v škodo. 27. novembra se bo tako na referendumu odločalo o usodi škodljivih zakonov Golobove vlade, katerih namen je politizacija javne RTV Slovenija, ukinitev dolgotrajne oskrbe in bohotenje birokracije.

V času draginje želi vlada Roberta Goloba ustanoviti še tri ministrstva, ki predstavljajo dodatne stroške. Mišljeni so namreč trije dodatni ministri, trije novi kabineti, novi prostori in dodatne zaposlite. Več kot očitno je, da se s tem ljudem jemlje, na drugi strani pa se gre vlada Republike Slovenije razkošje. Na drugi strani pa želi vlada jemati ostarelim in si povsem podrediti javno RTV Slovenija, da bi jo pretvorili v nekakšno vladno trobilo, kjer ne bo prostora za kritični glas.

Kot smo poročali, vlada trdi, da ni denarja za izvrševanje Janševega zakona o dolgotrajni oskrbi, na drugi strani pa se je našlo več kot 70 milijonov evrov za oskrbo migrantov, pa tudi za dodatna ministrstva bodo nabrali dovolj sredstev. Da jim bodo takšni manevri uspevali brez potrebne medijske kritike, morajo osvojiti še zadnjo trdnjavo MSM medijev – RTV Slovenija, ki bi jo z novim zakonom obglavili in tam prek sebi zveste t. i. “civilne družbe” postavili svoje vojake, ki seveda nikoli ne bi poročali proti vladi.

27. november je torej odločilni datum, ko se bo odločalo o usodi slovenskih starostnikov in medijske svobode.

Andrej Žitnik