Zbor za republiko: Sirc je bil velik domoljub

dr. Ljubo Sirc, Foto: STA

V Zboru za republiko so z veliko žalostjo prejeli obvestilo, da nas je v 97-letu starosti zapustil dr. Ljubo Sirc, ustanovni član Zbora za republiko. 
Vse njegovo življenje je bilo posvečeno idealom, ki jih je delil s člani Zbora za republiko, svobodi, tržnemu gospodarstvu in na vladavini prava utemeljeni parlamentarni demokraciji. Za neomajni zagovor le-teh je kot liberalni oporečnik v času totalitarnega komunizma plačal izjemno visoko ceno, smrtno obsodbo na Nagodetovem procesu, kasneje spremenjeno v 20-letno zaporno kazen in zaplembo premoženja.
Ljubo Sirc je tudi po prestani kazni ostal nepomirljivi nasprotnik komunizma in je raje kot izdajo svojih idealov in sodelovanje s SDV sprejel desetletja dolgo prisilno bivanje v tujini. V svoji drugi domovini Veliki Britaniji se je po opravljenem doktoratu iz ekonomije hitro uveljavil kot eden vodilnih kritikov socialističnih gospodarstev.
Dokazoval je, da socializem nikjer ne deluje
V času, ko je tudi na zahodu prevladovalo mnenje o neizbežnosti socializma, je ostal neomajen. Na podlagi svoje tragične osebne izkušnje in rigoroznih empiričnih analiz je dokazoval, da socializem nikjer ne deluje in ne more delovati, ker je ena sama intelektualna zabloda. Visoki ideali socializma se po Sirčevem videnju vedno končajo v totalitarni diktaturi. Tretje poti, socializma s človeškim obrazom ni, je samo totalitarna diktatura. Padec berlinskega zidu in propad socialističnih gospodarstev je v celoti potrdil Sirčeva življenjska prizadevanja.
Do konca je ostal povezan z domovino in velik domoljub
Kljub prisilnemu tujstvu je ostal tesno povezan z domovino in do konca ostal velik domoljub. Samostojno Slovenijo je pričakal z navdušenjem in velikimi pričakovanji. Po svojih močeh je v procesu družbenih sprememb želel aktivno sodelovati, med drugim tudi z ustanovitvijo Zbora za republiko. Žal se njegova pričakovanja niso uresničila. Spodletela tranzicija, lažni liberalizem, brezpravna država in v zadnjih letih recidiv socializma na Slovenskem so ga navdajali z grenkobo. Temu navkljub je do konca ostajal prepričan, da naša prihodnost mora biti lepša.
Ljubo Sirc bo prihodnjim generacijam slovenskih liberalcev ostal zgled v prizadevanjih za vzpostavitev normalne Slovenije, utemeljene na vladavini prava in tržnem gospodarstvu, so še prepričani v Zboru za republiko. Izjavo v imenu Zbora za republiko je sicer podpisal dr. France Cukjati.
M. S.
 • Kučko pod pručko

  Domoljuba in izmeček

  Tako kot dr. Pučnik, je bil tudi dr. Ljubo Sirc zaradi nasprotovanja Partiji, ki je pogubno delovala na škodo slovenskega naroda, velika žrten komunističnega nasila. Oba sta bila zapornika, oba obsojena in preganjana, oba sta morala zapustiti svojo domovino, pa sta kljub temu ostala zvesta Sloveniji in se borila za njen dobrobit. Tako Sirc kot Pučnik si zaslužita našo največjo hvaležnost za vse, kar sta storila v času osamosvajanja in kasneje.

  Če govorimo o dveh domoljubih, pa se sprašujem, kaj lahko rečemo o človeku, ki je zaradi svoje nenasitne komunistične riti in bolezenske želje po oblasti izdal svojo domovino? Edina primerjava zanj bi lahko bila z nekom, ki bi za prgišče evrov prodal svojo mamo. Eden ali drugi si ne zaslužita drugega kot prezir, saj sta izmečka v najslabšem pomenu besede. Izmečka naroda in človeštva.

  In med izmečki, katerih bi se morali sramovati vsi Slovenci, je Sorosov pritlikavi hlapec, človek najslabše vrste, kar si jih je mogoče zamisliti!!!

 • avtohtoni neandartalec

  Sirc domoljub, haha…

  Za tuje domove spremni!

  • željudin

   seveda. zate sta domoljuba kučan in aksentijević…

 • Anonimni_Profesor

  Pametni in pokončni ljudje nikoli ne morejo biti za komunizem!

 • FerdoPiš

  Tako je, bil je velik domoljub! Celo tako velik, kar Cukjati in tale medij (ki ga je ena sama resnicoljubnost) prikriva. SIRC JE BIL TUDI MED 2.SVETOVNO VOJNO DOMOLJUB! AKTIVNI UPORNIK PROTI OKUPATORJU! KOT PARTIZAN IN KOT NEPARTIZAN!
  Bil je na pravi strani, vedel je, da je edino aktivni upor edina možna pot in ne izdajalsko kolaboriranje domobrancev pod pretvezo komunističnega terorja.

 • samotoje

  Velik človek, velik intelektualec, velik Slovenec. Kar malo prevelik za mnoge majhne duše, ki rade razkrivajo svojo neskončno zabitost in omejenost s takimi:” A zdaj nam bo pa ta pamet solil? Saj ni od tukaj. Kaj pa ta ve?” Podobno je bilo s Pučnikom in Bajukom.

 • Iza Demos

  Velik mož, borec Pete prekomorske brigade in Vii. korpusa. Domoljub, ki je bil vedno na pravi strani.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!