fbpx

Zbor za republiko: Z napadi na ministra Cigler Kralja namerno ustvarjajo ideološko pogojeno vzdušje zatohlosti, mračnjaštva in netolerance!

Predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati. (Foto: STA)

Slovenska država je demokratična, pluralna in svetovnonazorsko nevtralna, kar po njihovem mnenju omogoča, da opozicijske stranke in njim sorodne civilne organizacije s takimi ravnanji poglabljajo in namerno ustvarjajo ideološko pogojeno vzdušje zatohlosti, mračnjaštva in netolerance, z drugo besedo, netijo kulturni boj“, napovedano interpelacijo proti ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju komentirajo v Zboru za republiko, kjer odločno podpirajo delovanje zavoda Iskreni, kakor tudi ministra Cigler Kralja. 

V Zboru za republiko ocenjujejo, da gre v primeru napadov na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Cigler Kralja za nevzdržna in nesprejemljiva stališča. Poudarjajo, da organizacija, kot je Zavod iskreni ne bi smela biti izključena iz razpisa zaradi svojih vrednostnih opredelitev in zato, ker je bil minister njegov soustanovitelj, še preden je nastopil ministrsko funkcijo.

“Pri Zavodu iskreni gre za neprofitni zavod, ki ga vzdržujejo pošteni in delovni posamezniki tudi s prostovoljnim delom,” je poudaril dr. France Cukjati. Slovenska država je demokratična, pluralna in svetovnonazorsko nevtralna, kar po njihovem mnenju omogoča, da opozicijske stranke in njim sorodne civilne organizacije s takimi ravnanji poglabljajo in namerno ustvarjajo ideološko pogojeno vzdušje zatohlosti, mračnjaštva in netolerance, z drugo besedo, netijo “kulturni boj”.

Foto: Zavod iskreni

Po mnenju Zbora za republiko smo priča ponovnemu sovražnemu in  nestrpnemu izpadu levih političnih strank – LMŠ, Levice, SD in SAB) ter dela civilne družbe, tokrat proti nevladni organizaciji Zavodu Iskreni. “Z  insinuacijami in lažmi ter napovedano interpelacijo zoper pristojnega ministra Janeza Ciglerja Kralja se vrstijo napadi na zavod Iskreni, ki je bil poleg številnih drugih uspešen na javnem razpisu za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19.”

Minister za delo, družino, socialne, zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. (Foto: STA)

Razpis je ministrstvo namenilo sofinanciranju projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije. Nanj se je prijavilo 135 nevladnih organizacij, ministrstvo pa jih je na koncu izbralo 17. Med njih je razdelilo dva milijona evrov evropskega denarja. Denar bodo v Zavodu Iskreni namenili za sofinanciranje dela zakonskih in družinskih terapevtov ter pripravo delavnic in drugih vsebin. “Razpis v višini skoraj dveh milijonov evrov je bil javni razpis, z ustanovljeno komisijo, namenjen pa je bil ravno organizacijam, ki delujejo na terenu z najranljivejšimi. Izvajajo različne programe, predvsem pa gre za psihosocialno pomoč, preventivo in kurativo. Verjamem, da je razpisna komisija pregledala vse vloge,” je pred dnevi obrazložil minister Cigler Kralj na novinarski konferenci.

Zavod iskreni se ukvarja s problematiko v partnerskih odnosih, osveščajo o problematikah s katerimi se soočajo mladostniki, zagotavljajo pomoč in terapije za starše in njihove otroke ter izvajajo različne delavnice, ki pomagajo posameznikom in družinam do boljšega življenja. Trenutno redno izvajajo enajst programov, z zelo pestrim naborom vsebin. Od vsebin za zakonce, za starše, za starše in otroke, najstnike in pare pred njihovo poroko.

“V Zboru za republiko odločno podpiramo delovanje zavoda Iskreni, kakor tudi ministra Cigler Kralja,” je še na koncu poudaril podpisani predsednik dr. France Cukjati.

Sara Rančigaj