fbpx

Združenje novinarjev in publicistov: V času direktorovanja Gorščakove je javna televizija spolzela v propagandni servis!

Natalija Gorščak (Foto: STA)

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravlja pobudo za zamenjavo aktualne direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak in v tem vidi nujen korak za normalizacijo razmer v javnem RTV mediju. Njeno razrešitev je programskemu svetu predlagal generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough, a sama ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja. “V času direktorovanja Gorščakove je zlasti javna televizija pogosto spolzela v propagandni servis z odkritim preferiranjem ene politične opcije, zlasti stranke SD, nekdanjih komunistov, v kateri Gorščakova tudi išče oporo za svoje delo,” so še opozorili v  Združenju novinarjev in publicistov. 

Direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak o vsebini predloga za razrešitev ni želela govoriti, je pa povedala, da je za presojo o njeni razrešitvi pristojen programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Njeno razrešitev je programskemu svetu predlagal generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough, a sama ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja. Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravlja pobudo za zamenjavo aktualne direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. V tem vidijo nujen korak za normalizacijo razmer v javnem RTV mediju. V času direktorovanja Gorščakove je (na kar so pogosto opozarjali tudi v ZNP) zlasti javna televizija pogosto spolzela v propagandni servis z odkritim preferiranjem ene politične opcije, zlasti stranke SD, nekdanjih komunistov, v kateri Gorščakova tudi išče oporo za svoje delo. “Njeno pristransko vodenje je negativno vplivalo na ugled RTVS kot politično nepristranskega javnega medija, ga kompromitiralo in posledično povzročilo izgubo zaupanja gledalcev, ki sicer RTV servis plačujejo zato, da deluje profesionalno in nepristransko,” so ocenili v ZPN.

Zloraba TV Slovenija, kot smo ji bili priča, je v popolnem neskladju z osnovno usmeritvijo javnega medija, ki naj bi bil pluralen, nazorsko uravnotežen in politično nepristranski. Odgovornost, da je TV Slovenija toliko časa delovala proti interesu ene politične opcije in proti interesu širše javnosti, v veliki meri nosi tudi predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič, nekdanji vidni sodelavec nedemokratičnega režima in bivši član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije iz časov, ko so bili novinarji zgolj družbenopolitični delavci. “V ZNP upravičeno pričakujemo, da bo generalni direktor RTVS skupaj s programskim svetom RTVS za direktorja TV Slovenija imenoval osebo, ki bo javni servis vodila profesionalno in politično nepristransko, ki bo imela več znanja in smisla za programsko vodenje ter bo posledično povrnila zaupanje v javni medij, ki je bil v preteklih mesecih tako grobo spolitiziran in kompromitiran,” so v ZPN še zapisali.

Za ta korak se je generalni direktor odločil po dolgem in tehtnem premisleku ter številnih pogovorih z direktorico televizije. K sprejemu dokončne odločitve o začetku postopka razrešitve direktorice televizije in posredovanju predloga za soglasje programskega sveta pa so botrovali naslednji ključni elementi: direktorica kljub večkratnim opozorilom in navodilom generalnega direktorja ni ukrepala ob zgodovinsko najnižjih gledanosti televizijskih programov RTV Slovenija,  kršila je Pravila o pristojnosti na RTV Slovenija in s tem ni spoštovala Statuta RTV Slovenija ter je opustila dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev o poslovnem sodelovanju z RTV Slovenija.

Sara Bertoncelj