fbpx

144 županov zahteva odstop Mramorja

Dušan Mramor. Foto: STA

Predstavniki združenj občin so danes na vlado prinesli 144 podpisanih izjav županj in županov, s katerimi zahtevajo odstop finančnega ministra Dušana Mramorja. Razlog za zahtevo po odstopu je Mramorjeva določitev povprečnine za prihodnji dve leti, ki za občine ni sprejemljiva. 

Župane je v kabinetu premiera sprejel državni sekretar Tadej Slapnik, ki so mu predali tudi predlog za spremembo Zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2016 in 2017.

Omenjeni zakon je povprečnino za prihodnji dve leti namreč določil v višini 522 evrov na prebivalca, čemur so občine ves čas nasprotovale. Pripravljene so bile pristati na 536 evrov, kar bi po njihovi oceni omogočilo še vzdržno financiranje občin.

Država sama krši načela pravne države
Ob tem pa v združenjih opozarjajo, da bi po Zakonu o financiranju občin povprečnina dejansko morala znašati 652,6 evra. Neupoštevanje sistemskega zakona pa je tudi razlog za zahtevo po odstopu Mramorja, saj gre po njihovem mnenju za nevzdržno stanje, ko država sama krši načela pravne države.

Preberite tudi:
-18 županov gorenjskih občin se ni želelo srečati s Cerarjem
-VIDEO. Bodo padale glave ministov? SDS se že pripravlja na volitve

Ob zahtevi za Mramorjev odstop so podali tudi predlog, da vlada v najkrajšem možnem času sprejme novelo zakona o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti ter z ustreznimi prerazporeditvami znotraj državnega proračuna zagotovi dodatna sredstva in s tem občinam omogoči izvajanje njihovega poslanstva.

Občine zahtevajo ohranitev enake ravni financiranja
Vztrajajo pri povprečnini v višini 536 evrov, kar po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije Ivana Žagarja pomeni ohranitev približno enake ravni financiranja, kot je bila v letošnjem letu. V izjavi po predaji podpisov je Žagar pojasnil, da je treba upoštevati, da pri zniževanju stroškov občin ni bilo veliko doseženega, finančne obveznosti pri plačah pa bodo zaradi sprostitve napredovanj v javnem sektorju večje tudi za občine.

V zadnjih letih, ko se je nižala povprečnina, so se občine znašle v izjemno težki situaciji, je dejal Žagar. “Upam, da je tudi ta seznam podpisov zelo jasen signal vladi, da pomembno premisli, kako naprej, in da še v letošnjem oz. naslednjem letu popravi povprečnino, da bodo lahko občine kolikor toliko normalno delovale,” je poudaril.

Če vlada ne bo pokazala razumevanja za stisko občin, jim preostanejo še pravni postopki, je dejal Žagar. Ob tem je spomnil, da so v boju za letošnjo povprečnino že posegli tako po tožbi kot po ustavni presoji.

M. G., N. K., STA