Zgodovinar o Šarčevem govoru na Menini planini: To je potvarjanje zgodovine, manjka mu humanistična izobrazba

Foto: Vlada RS

Sobotni govor premierja Marjana Šarca na spominski slovesnosti na Menini planini, kjer je ponovno poveličeval partizane ter poskušal prikriti njihov glavni cilj, komunistično revolucijo, še vedno razburja javnost. Ugledni zgodovinar Stane Granda meni, da zadnje premierjeve izjave še enkrat znova dokazujejo, da je zgodovina ena njegovih najšibkejših točk, kar je po njegovo posledica tega, da mu manjka osnovna humanistična izobrazba. “To je potvarjanje zgodovine,” se je Granda odzval na Šarčevo izjavo, da so partizani želeli svobodno Slovenijo. “Za demokracijo to gotovo ni bila svoboda,” je dodal ter poudaril, da je iz Šarčevih izjav jasno razvidno, da je “zgodovina ena njegovih najšibkejših točk in da mu manjka osnovna humanistična izobrazba“.

V soboto je slovenski premier Marjan Šarec s svojim govorom ob 74. obletnici “preboja” partizanov skozi nemški obroč na Menini planini med 2. svetovno vojno ponovno razburil javnost. V njem je namreč z namenom odkritega poveličevanja partizanov ponovno navajal neresnična dejstva, ki po mnenju zgodovinarjev predstavljajo popoln nesmisel ter so le še en v vrsti tako imenovanih “šarcizmov”. Med drugim smo za komentar Šarčevega govora na Menini planini povprašali zgodovinarja dr. Staneta Grando.

12 tisoč nemških vojakov pretirana številka
Premier se je na začetku svojega govora spomnil dogodkov leta 1945, ko je po pripovedovanjih takrat 22-letnega partizanskega poveljnika Franca Severja Frante okoli 450 obkoljenim partizanom na Menini planini uspel preboj skozi obroč kar 12 tisoč nemških vojakov. Po mnenju Grande gre pri omenjenem številu nemških vojakov za veliko Šarčevo pretiravanje: “Realna številka je veliko nižja. Morda je bilo 12 tisoč nemških vojakov na celem Štajerskem.” Ob tem poudarja, da so slovenski zgodovinarji v preteklosti pogosto pretiravali pri opisovanju moči takratnih nemških sil na območju Menine planine: “To ni bila elitna nemška vojska, ampak pomožne vojaške enote. Elitne vojaške enote so namreč potrebovali drugod. Med nemškimi vojaki je bilo tudi veliko štajerskih Slovencev.”

Foto: Vlada RS

Največ o glavnem cilju partizanov povedo totalitarni komunistični simboli, ki se še dandanes pojavljajo na partizanskih proslavah
To je potvarjanje zgodovine,” se je Granda odzval na Šarčevo izjavo, da so partizani želeli svobodno Slovenijo. “Za demokracijo to gotovo ni bila svoboda,” je dodal ter poudaril, da je iz Šarčevih izjav jasno razvidno, da je “zgodovina ena njegovih najšibkejših točk in da mu manjka osnovna humanistična izobrazba“. Največ o pravem cilju partizanov med 2. svetovno vojno po mnenju Grande še dandanes gotovo povedo prav totalitarni komunistični simboli, ki so bili prisotni na spominski slovesnosti na Menini planini, pojavljajo pa se tudi na vseh podobnih dogodkih v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Slednja bo o dogodkih na Menini planini posnela tudi film. Zgodba bo zasnovana po knjigi, ki jo je napisal Sever, imenovani Past na Menini planini. Snemanje omenjenega filma Granda pozdravlja, a se obenem sprašuje, zakaj kljub temu, da je šlo za največji dogodek v slovenski zgodovini, še vedno nimamo filma o slovenski osamosvojitvi, in to kljub temu, da se približujemo že njeni 30. obletnici.

Zgodovinar Stane Granda (Foto: Nova24TV)

Franta kljub drznemu reševanju ni postal narodni heroj
Po mnenju Grande je ne glede na vse potrebno poudariti, da je “Franta izjemno zanimiv pripovedovalec. O njem malo vemo in je ena partizanskih skrivnosti. Zamolčali so tudi uspeh reševanja njegove skupine na Menini planini, ki je bilo izjemno drzno ter izvedeno po drči za drva. Na mestu so torej vprašanja, zakaj se je o njem tako malo govorilo, komu je bil na poti ter zakaj ni postal narodni heroj.

Rajko Golob

 • Amerikanc

  John Wain in Clin Eastwod sta prava amaterja proti igralcu Franti !

 • VERZIFIKATOR

  Šariel Meninar

  RAZLAGALEC ZGODOVINE

  Se oglasil znani je zelenec,
  Šaro cucek, tisti s pod planine,
  velik poznavalec zgodovine,
  mahal z repom znova pritepenec.

  Se izkazal je kot poznavalec
  vseh instant dogodkov zgodovinskih,
  pasjih zgodb izmišljenih prvinskih
  mali je bevskač zdaj razlagalec.

  Je zalajal nekaj o herojih,
  da njegovi predniki kot glavni,
  v prvi vojni so svetovni slavni
  z Nemci tolkli se v frontalnih bojih.

  Grizli so jim šarplaninci hlače,
  trgali po vrsti kot za stavo,
  šlo je kajpak za naravno pravo,
  je bilo tako in nič drugače.

  V vojni prvi, eden vendar vpraša?
  Šaro cucek vneto mu prikima,
  in da julija bila je zima,
  z odgovarjanjem ne prizanaša.

  Kima gruča starčkov mu senilnih,
  vse bilo tako je, kakor pravi,
  julij, prva vojna, rdeči Švabi,
  zraven maha psičkov trop servilnih.

  Lovska zgodba, Šaro pritepenec,
  ki te nebuloze zdaj razširja,
  pravzaprav nikogar ne vznemirja,
  norček pač, zlaganosti rejenec.

 • Jožefa Benko

  manjka mu predvsem osnovna človeška morala,pa še kaj drugega

 • Skrajno Desni

  Šarec humanistično izobrazbo potrebujete vsi rdeči še iz časa druge vojne, to humanistično izobrazbo ste in jo uporabljal zgolj za svoje riti.

 • Janez Novak

  Film o slovenski osamosvojitvi? Le kdo bi lahko napisal scenarij? Tak scenarij, ki bi ustrezal Kučanovim in Janševim ljudem, ni mogoče napisati. Resnica pa itak nikogar ne briga in ne pride v poštev za scenarij.

 • Janez Novak

  Šarec je car. Kučanova lutka igra svojo vlogo premiera in se vsem reži. V obraz in za hrbtom. Pozablja pa, da so Kučanove lutke praviloma kratkega veka. Pristanek na tleh bo trd.

  • Franc Šink

   Kučanove lutke so kot kitajske igrače.Cenene in včasih tudi strupene,zato jih redno odpokličejo nazaj.

 • pajot

  O serpentinšku ne gre izgubljat besed. Pod njegovo vlado lahko izgubljamo samo denar.

 • Franjo Trojner

  Spominska slovesnost na Menini planini obeležuje čase, ko se je 450 partizanov izvilo iz obroča nemških vojakov. Kolko sem uspel prebrati je padel en (1) nemški vojak.
  Hm, tudi v tem primeru so se partizani umaknili, a je kje na takratnem ozemlju Slovenije med drugo svetovno vojno potekala kakšna bitka kjer so partizani v bitki zmagali, ozemlje zadržali in prebivalce obvarovali pred okupatorskimi nemškimi vojaki do konca vojne??.
  Moti me, da nam politiki levice in ne zgodovinarji rišejo neko svojo zgodovino, kajti dejstvo je, da se partizani pod vodstvom kumunistične partije niso borili za demokratično ureditev temveč z izpeljano revolucijo v bistvu proti njej. Dejstvo je tudi, da se partizani pod vodstvom Titovih komunistov niso borili za samostojno demokratično državo Slovenijo, v kar bi nas mimo zgodovinarjev nekateri politiki iz levice radi prepričali.
  Sam mislim, da bi bilo za Šarca in njegovo levo vlado/koalicijo bolje, da končno pričnejo z delom in sprejmejo kakšno nujno potrebno reformo, naprimer zdravstveno ali končno uredijo kaos na južni meji, zgodovino pa prepustijo stroki, zgodovinarjem.

 • Mate

  Niste normalni! Domobranci izdajalski! Marš u hudo jamo!

 • svatne

  Nemška VOJSKA – WEHRMACHT se je na ozemlju slovenskih dežel pojavila trikrat – Ko jih je v sunku okupirala, drugič, ko je mimogrede očistila teren / komunikacije za lastno rabo ob kapitulaciji Lahov, in v tretje kot umikajoči deli armadne skupine na koncu vojne. Vmes so delovali policija, SS, Gestapo in Heimwehr. Da vojske ni bilo, policije in ostalih pa ne dovolj, dokazuje tudi “zadeva Dražgoše”, kjer so morali uporabiti mobilizirance – Luxemburžane, ki so bili na tečaju protiletalske obrambe v Škofovih zavodih v Šentvidu. Od tam so prišli z avtobusi in z avtobusi so tudi preživele vaščane vozili v Šentvid. (mimogrede: mobilizirani Luxemburžani imajo vsi status vojnega veterana…)

 • Franc Šink

  Čisto enostavno.Dr Granda ima prav. Spominja pa vse skupaj na partizansko pravljico v Dražgošah.Bog pomagaj narodu,ki mu pišejo zgodovino komunisti.

 • Olga101

  Šarcu in borcem svetujem naj pri snemanju filma, po zgledu male morske deklice, vkljucijo nekaj črncev, nekaj istospolnih, nekaj Romov (ups ti so med žrtvami in jih Janković noče pokopati)…

 • xtc

  Xarchi nima pojma o SLO zgodovini saj je tudi ne more imet,ker je z balkana.
  Nadalje je treba vedeti,da na ozamlju Kraljevine Yuge ni bilo niti 1/3 Nemške vojske o kateri lažejo komunisti,sploh ni bilo enot divizije Prinz Eugen ter zelo,zelo malo posebnih enot večinoma reden Wermacht,ki je navadno hitro opravil z gozdnimi raztrganci.
  Glede Menine Planine pa še enkrat tole,če bi bilo Nemcev res 12000 in pa še to veliko posebnih enot,bi danes stari skrivač ne nakladal laži in pravljic,pač pa bi verjetno visel takrat obešen za noge iz smreke,ali z prestreljeno betico ali tilnikom z vso španovijo vred.
  Druščini ni uspel nobeden “spektakularen preboj pač pa so imeli čisto srečo pri pobegu,da so naleteli ravno na malo številno posadko na tem delu.
  Nadalje je treba vedeti,da če bi šlo za elitne enote torej Alpince,Komandose inEnote SS bi Franta ,danes ne lagal okrog o “herojstvih”.