Židan kot “primer dobre prakse” označil tragično zgodbo slovenskega podjetnika Pahernika: komunisti so ga razlastili, nato pa mu “dovolili”, da je na lastnem posestvu ostal le še “svetovalec”

Foto: STAfoto

Socialni demokrati znova in znova dokazujejo in kažejo, da so ne le zgodovinski nasledniki komunistov, ampak so to tudi po svojem sedanjem početju. Kako je mogoče označiti zgodbo za “primer dobre prakse”, če narodno zavedno slovensko družino, ki je gospodarila z gozdovi in tudi spodbujala razvoj šolstva in infrastrukture, v času druge svetovne vojne komunisti razlastijo in ji vzamejo premoženje – nato pa članom družine dovolijo, da so vključeni v delo kot “svetovalci”? Res plemenito dejanje. To se je namreč zgodilo družini Pahernik, ki so jo komunisti po razlastitvi še izgnali v Srbijo, kjer je tragično izgubila sina, ubitega v ustaškem koncentracijskem taborišču. Na posestvu družine sedaj deluje Pahernikova ustanova, ki gospodari s Pahernikovimi gozdovi na Pohorju in namenja denarna sredstva za štipendiranje študija gozdarstva ter znanstveno raziskovalnega dela – a ne nadaljuje dobrega dela po zaslugi komunistov, ki so neusmiljeno razlastili družino in jo iz lastne države izgnali, ampak zaradi zavedne slovenske družine Pahernik, ki kljub tragediji ni gledala na lasten interes, ampak na Slovenijo.

Dejan Židan je dobro delo ustanove označil za “primer dobre prakse”, kar je glede na zgodovino te ustanove skrajno neprimerno. Če ne bi komunisti na veliko razlaščali, si med seboj tudi podeljevali ukradena stanovanja in premoženje in ne nazadnje pregnali večine premožnih Slovencev iz Slovenije, bi lahko bistveno večkrat s pravim pomenom govorili o “primerih dobre prakse”.

V času 2. svetovne vojne komunisti razlastili slovenskega podjetnika, ki je za Slovenijo naredil ogromno
Tragična zgodba, ki je polna korupcije, egoizma in brezobzirnosti, se začne, ko so komunisti v imenu “nacionalnega interesa” – ki ne odseva nacionalnega interesa za dobro vseh državljanov, temveč le zanje – počeli grozljive stvari. Imeli bi veliko več uspešnih podjetnikov, kot je bila družina Pahernik, če jih ne bi takratni sistem množično uničeval. Med uspešnimi podjetniki, ki so jih po vojni razlastili, je bil tudi Franjo Pahernik, ki je po smrti očeta prevzel domače posestvo in pričel s sonaravnim gospodarjenjem z gozdovi; lahko ga imenujemo za pionirja tovrstnega upravljanja. Izpeljal je tudi pogozdovanje degradiranih pašnikov in travnikov ter vpeljal gozdno inventuro in preverjanje uspešnosti gospodarjenja s knjigovodstvom in načrtovanjem. V tistem času in na narodnostno občutljivem območju je bila družina Pahernik tudi steber slovenstva, saj je spodbujala tudi razvoj šolstva in infrastrukture. Družina je pokazala resničen nacionalni interes, ki je popolnoma drugačen od tistega, ki so ga uveljavljali komunisti. Uspešno so poslovali in s svojo lastnino pomagali na mnogih področjih, zgradili so celo šolo na Bolfenku in finančno podprli gradnjo sokolskega doma v Radljah. V času svetovne vojne pa so Franju in njegovi družini komunisti odvzeli posestvo, jih razlastili in poslali v izgnanstvo, kjer so tudi izgubili sina, ki je bil ubit v ustaškem koncentracijskem taborišču. Franjo je po razlastitvi deloval le še kot “svetovalec”, a na bistveno manj pomembnih mestih.

Kljub tragediji še vedno gledali na interes Slovenije
Po osamosvojitvi in demokratizaciji so jim sicer premoženje vrnili, a po vsej logiki bi lahko pričakovali drugačen razplet. Kljub tragični zgodbi, razlastitvi in izgonu, so dediči Franja Pahernika, ki živijo v ZDA, vseeno gledali na interes Slovenije in ne na lasten interes, čeprav so jih komunisti le grdo izkoristili. Pokazali so več ljubezni do države kot tisti, za katere bi se to pričakovalo. Vrnjene gozdove so namreč namenili ustanovitvi sklada za Pahernikovo ustanovo. Ta danes gospodari s Pahernikovimi gozdovi na Pohorju in namenja denarna sredstva za štipendiranje študija gozdarstva ter znanstveno raziskovalnega dela.

Pohvale vredno dejanje dedičev družine Pahernik, ki so pokazali pravo ljubezen do Slovenije, česar pa ne moremo reči za komuniste, ki so pobijali, kradli in razlaščali svoj narod, pa tudi ne za naslednike komunistov, ki delo okradenega posestva označujejo za “primer dobre prakse”.

Franjo Pahernik (Foto: Pahernikovaustanova.si)

A. G.

 • Dillinger

  Židan je res totalen debil!
  Opravilno nesposoben do podna!

  • VERRZIFIKATOR

   Teh besed bi sam na uporabil,
   toda kaj, ko so tako resnične,
   upravičene, prav nič krivične,
   se ob njih mi je še bolj zagabil.

 • Tom Žnidarčič

  Židanova slamica preživetja je ta, da gre v koalicijo, kjer bodo mesečniki absolutno prisorni! Je prav hecno, kako lahkotni mesec prizemlji v nebo letečega prašičerejca.

 • Miro Jereb

  Ta židanova izjava mi gre na kozlanje. To kar si mislim o njemu še ni opisano v sllovarju slovenskega jezika.

  • VERRZIFIKATOR

   Jezik naš očetni bogatiti
   je dolžnost, zato se ne sramujmo,
   vsako stvar tako poimenujmo,
   kot je treba, nič ne gre prikriti.

 • resnicaboli

  Laž na laž rdečih lubadarjev.

 • dr Janez Sveti

  Komunist je kletvica.
  DR Janez SVeti genij

 • bednick

  Za za gozdove ni potrebno nobenega upravljalca!
  GOZD SE UPRAVLJA SAM S SEBOJ!
  Človek ne upravlja z gozdovi, ampak jih IZKORIŠČA.
  BOLJ KO ČLOVEK “UPRAVLJA ” Z GOZDOVI, VEČ JE LUBADARJA, SNEGOLOMOV, ……
  NA KONCU PA GOZD “IZGINE”.

  Gozdni upravljalci so samo profitarji na račun narave.
  Banda upravljalska, bi rekel.

 • VERRZIFIKATOR

  Dejko Sobočan

  ŽIDANA IZ GOZDA

  Po gozdovih ril je nek merjasec,
  dobrovoljno krulil, se nažiral,
  mlade bukve kar tako podiral,
  z žirom se mastil, kot zna se prasec.

  Saj ni moje, kar v gozdovih rase,
  tu počnem lahko prav vse, kar hočem,
  drugim nič pustiti kajpak nočem,
  svinja vedno se po tujem pase.

  Kar je tuje, vse je razlaščeno,
  židano se prasec je šopiril
  in naropan žir v kubikih meril,
  pridobljeno zame je pošteno.

  S tem se in tako se je šopiril,
  se nažiral, da je komaj dihal,
  o enakosti kruleč sopihal
  in da rodu ni se izneveril.

  Vsak da mora poskrbeti zase,
  kar dodobra vidi se na masi,
  in potem se čudi, da na vasi
  pravijo vsi, židan da je prasec.

 • Joško

  Pa ta Židan je tup kot želva.

  • domovina mili dom

   Zgleda, da butli nasedajo na tupe.

  • totex39

   Ne, ne on ni “tup” on dobro ve, kako lahko na lahek način pride do denarja in to z gobcanjem do nasprotnika, kar pa je še vprašanje, če sam verjame.

   • samotoje

    Moja raziskava je pokazala, da je Židan po vseh parametrih butec. Ali je to enako kot tup?

 • if

  Židan, v funkciji mrhovinarja, momlja socialistično prozo, ki jo lahko obdela le prebavni sistem krokodila.

 • montyamp

  Primer dobre prakse je Austrija .
  V Sloveniji so dediči morilske stalinistične prakse , tisti ki so uničili zdravstvo in izvažajo otroke na zdravljenje v tujino .
  Avantgarda bankrotiranih hlapcev govori o dobrih praksah .
  Udbovska vzporedna ekonomija ki je uničila kmeta , industrijo , banke , zdravstvo , šolstvo , ………………. , namnožila opranoglave vajence za izvajanje stalinistične propagande in to s pokradenim denarjem , bo danes z kupa komunističnega gnoja solila pamet slovenskemu narodu, ki dela v Austriji .
  Pa kdo je zaj tu nor ???

 • rubec

  Malokateremu je znano da so bili Angleži tisti, ki so proti Grigorij Jefimovič Rasputinu skovali zaroto. Po drugi strani je pa vsakomur jasno da je Židan idiot.

 • dare326

  Ni samo Pahernik, pač pa so večini velikih obrtnikov, industrialcev, zaplenili premoženje in jim dovolili, da so še naprej delali kot strovnjaki v nekoč njihovih firmah.
  Mojemu mizarju, ki je bil zelo izobražen in sposoben, je v komunizmu uspelo sestaviti pohištveno proizvodnjo-tovarno, vendar je bilo to za komuniste preveč in so mu zaplenili vse stroje.

 • domovina mili dom

  Za komuniste je sonaravno, družine pobiti, premoženje razdeliti kot plen med sebi enakimi.
  Kdo to dela? Lopovska banda.

  • samotoje

   Brglez bi rekel, da je to naravno pravo.

   • domovina mili dom

    Kako bi rekel ta ptič, če bi njega in njegove posmolil

 • totex39

  Židan je res pravi spreobrnjeni lahkoživec, kajti zaradi oblasti se je raje odrekel prvotnega mišljenja, tako pač to je, če ti denar lahko curlja na lahek način.

 • sprehajalec

  Niso nasledniki Komunistov, ampak so primenovani Komunisti. Tako kot je nekoč Socialdemokratska Stranka Rusije preimenovana v Komunistično partijo, tako je ZKS primenovana v Socialne Demokrate.

  #Židan kot “primer dobre prakse” označil tragično zgodbo slovenskega
  podjetnika Pahernika: komunisti so ga razlastili, nato pa mu “dovolili”,
  da je na lastnem posestvu ostal le še “svetovalec”#

  Za Komunista nenavadno dejanje in Pahernik je kot Razredni sovražnik imel srečo, da je ostal živ. Še danes namreč po Ljubljani hodijo mladiči komunistov s transparenti #Razredni boj# na shodu sovraštva z uradnim naslovom v Orwelllovskem stilu 1984: #Proti sovraštvu#.

 • Antonius

  Židan je pošten in korajžen doktor. Iz veterine nam je prišel v politiko povedati, da ni cenen, ampak prvovrsten Butelj.
  Čudi me, obnaša se kot, da je veterino študiral in doštudiral na Brglezovi fdv, doktoriral pa v Kumrovcu.

 • FUCK COMMUNISM

  Ce tega debeluha kje vidim, bo sel v ZD z razbitim gobcem!

  • bednick

   A računaš na to, da pride u Begne?

 • xtc

  Židan je umsko bolan,kot vsi levaki.
  Sicer pa komunisti so kot pos**** golobi,kamor koli prilezejo vse požrejo in pos*****.

 • Jani Steiner

  Ne, komunisti so kot kure, ampak z eno možgansko vijugo manj : imajo posrano dvorišče in še bajto. Ko boste šli kaj v Prekmurje, pa povprašajte po židanu, pa da slišite mnenja ljudi…..

 • acs

  Prav neverjetno kako vam uspeva do skrajnosti popačiti zgodovinska dejstva in to “Prvi v službi resnice.”

  Na začetku 2. svetovne vojne so severni del Slovenije zasedli nemški okupatorji. Nemci (ne komunisti) so razlastili veliko premožnih domačinov, njihovo imetje pa so izročili nemškutarjem. Razlaščence in njihove družine pa so, tako kot že prej slovensko inteligenco, izselili (izgnali) z rodne grude.

  Gospod Pahernik je bil iz domačega Vuhreda julija 1941 izseljen v Zagreb, od tam pa interniran v Sisak na Hrvaško (ne v Srbijo). Njegov sin Vojko je študiral v Zagrebu. Bil je aktivist slovenske OF, zato so ga ustaši (ne komunisti) aretirali in zaprli v Jasenovcu, tri tedne pred koncem vojne pa so ga v tem taborišču ustaši ubili.

  Po koncu vojne sta se zakonca Pahernik vrnila v Vuhred, leta 1950 pa so oblasti (tu pa nastopijo komunisti) v okviru splošne nacionalizirale, nacionalizirale tudi njuno premoženje, več kot 600 ha skrbno negovanih gozdov. Gospod Pahernik je postal oskrbnik gozdnega skrbništva Vuhred, kasneje je bil še lovski referent GG Maribor, zunanji znanstveni sodelavec Gozdarskega inštituta, učil je na prvi gozdarski šoli v Sloveniji v Mariboru. Kljub kruti usodi ni kazal nikakršnega sovraštva do oblasti.

  Do skrajnosti pokvarjena je tudi navedba avtorja članka A. G., ki Židanovo izjavo o ‘Lepem primer dobre prakse’ sprevrže, da se nanaša na narodno zavedno slovensko družino, ki jo […] v času druge svetovne vojne komunisti razlastijo in ji vzamejo premoženje.

  Res ste postali ceneno trobilo stranke, ki si takega vašega početja res ne zasluži in jo s tem delate nekredibilno. Ne morem razumeti, da vam dopuščajo tako sprijeno ravnanje.

  • Aron

   Hej, gre za svobodo govora! Seveda, kot si jo razlagajo SDS mediji. Beda od bede…

   • sprehajalec

    če ne bi poznali 70 let levičarske svobode govora in izkrivljanja ter prirejanja novic, bi ti morda še verjel.

    • Aron

     Zakaj živiš v letu 1950? Move on.

     • sprehajalec

      Tudi stari dobri levičar ostaja enak. ko sem gledal sovražni shod levičarjev po orwelovsko imenovan “Proti sovraštvu” v Ljubljani, so mi na misel prišle scene iz poslušanja Dachauskih procesov preko zvočnikov v ljubljani in mitingiranja….

      move on….

     • Aron

      Kaj pa vem, na shodu je bila pisana druščina mladih, rojenih v neodvisni Sloveniji, vsi nasmejani in s pozitivnim mesiđem. Si zgrešil shod.

     • sprehajalec

      Nosili so transparent “razredni boj”. Pa ne v rokometu med dvema razredoma osnovne šole.

      prišli so zaradi žurke, našuntali so jih pa profesionalni levičarji, profesorji in aktivisti….

     • Aron

      Vsi so nosili ta transparent? Saj na shodih sovraštva so tudi Naciji, pa še vedno ne mislil, da ste vsi Naciji.

     • sprehajalec

      Ta napis je bil v prvem planu in je prikazoval naravo shoda sovraštva, orwelovsko poimenovanega “proti sovraštvu”.

      Razredni boj. Verjamem pa, da mlada pikica ki ga je nosila ni čisto razumela kaj nosi in ji je napis sufliral poklicni revolucionar.

     • Aron

      Od stotih zbranih problematiziraš en transparent. Ne posplošuj.

     • tohuvabohu

      Najbolj simptomatično je pa to, da na celem zborovanju ni bilo videti NITI ENE slovenske zastave (z izjemo nekoga, ki je bil proti shodu).

     • Aron

      Ja, ker to, da ksenofobno najbolj hujskajo tisti s slovenskimi zastavami sploh ni problematicno… Jao.

     • tohuvabohu

      NITI ENE zastave!!! Potem bi pa radi vladali Sloveniji, goveda??? A to pa ni hujskanje, če se zbere neotesana drhal in vpije in rjove in kriči zoper demokratično politično opcijo tri dni pred volitvami?

     • Bozz

      druščina mladih…

      Mladi danes so večinoma naivni, ignorantni in oprani. Nekateri ostanejo takšni vse življenje, če ne kar večina, ker takšni hočejo biti. Voljno ignoratnni. Sem sam bil nekoč mlad in točno takšen sem bil dokler se nisem začel izobraževati na lastno pest mimo vseh ustanov in medijev.

      Hočem ti povedati, da to, da je tam bila druščina mladih ne pomeni popolnoma nič. Mladi so popolnoma oprani, zadrogirani in zapiti, igrajo računalniške igrice, žurirajo, se kurbajo, bulijo v svoje “pametne” telefone in zapravljajo svoj čas z mesendžiranjem, itd. Ne vsi, jih je pa veliko. Kaj pa oni vedo kaj se v resnici dogaja v svetu razen mainstream propagande? Nedvomno je tudi veliko mladih na Švedskem naivno pozdravljalo muslimanske imigrante z bližnjega vzhoda in Afrike, pa poglej kam so ti mladi oz. takšni mladi prinesli svojo državo:

      https://redice.tv/news/sweden-nobody-helped-woman-raped-by-20-muslim-migrants

     • Aron

      Bi rekel, da je bila mladina na TR bolj ozaveščena, kot pa tista, ki jo opisuješ. In to je samo pozitivno.

     • Bozz

      Pojasni. Ozaveščena o čem? No povej o čem so ozaveščeni? Res me zanima. O Islamu? Smeh. Še 40 let in več star folk na levi strani je popolnoma ignoranten in hoče biti takšen, pa bo mladina ozaveščena o tem. Tako kot v Nemčiji, naivni napisi bebavih mladih in starih refugees welcome, rezultat pa:

      http://www.dailymail.co.uk/news/article-3524048/Two-Afghanistan-migrant-men-force-14-year-old-boy-perform-sex-acts-swimming-pool-Germany.html

      Ne mi govorit o ozaveščenosti ljudi, ker me spravljaš v smeh. Sem se trudil pred kratkim nekoga na levi ozavestiti o tem, pa me je napadel kot se pritiče levemu bebavemu bedaku z vso svojo ignoranco, ki jo je premogel. Egotrip do neba. Če bomo imeli levo vlado in nam v državo tole prinesejo, si boste zaslužili kar se bo posledično začelo dogajati vam, vašim ženam, puncam, partnerkam, prešuštnicam, vlačugam in vašim sinovom in hčeram.

     • Joško

      Zmago Jelinčič je najbolje opisal kako je izgledala pisana druščina mladih, ki je bila na shodu.

  • macon

   V bistvu imaš prav. Korekten naslov bi namesto

   Židan kot “primer dobre prakse” označil tragično zgodbo slovenskega podjetnika Pahernika: komunisti so ga razlastili, nato pa mu “dovolili”, da je na lastnem posestvu ostal le še “svetovalec”

   bil

   Židan kot “primer dobre prakse” označil delovanje Pahernikove ustanove za katero se skriva tragična zgodba slovenskega podjetnika Pahernika, ki so ga komunisti razlastili, nato pa mu “dovolili”, da je na lastnem posestvu ostal le še “svetovalec”

   Židan vsekakor za dobro prakso ni označil razlastitve podjetnika Pahernika kot namiguje naslov. Naslov naredi vse pisanje nekredibilno, ko ga primerjaš z Židanovim tvitom.

   • sprehajalec

    Z drugimi besedami je Židan pokazal na dobro prakso Komunistov, da so včasih tudi koga pustili pri življenju. Verjetno pa to iz praktične potrebe, ker vajenci in pomočniki ter hlapci niso znali najbolje z gozdovi….

    Kljub napisanemu zgoraj ne bomo nikoli vedeli, kaj si je Pahernik mislil o komunistih. Vendar je raje modro molčal. Zato je ostal pri življenju.

   • samotoje

    Ergo, držijo rezultati moje maksi poglobljene raziskave: Židan je definitivno butast.

    • Soave

     Ja, je ! Vendar pa človeka kar malo zbode pod levo lopatico, ko ga sliši govoriti o ” enotnosti ” levakov. Dedec je prepričan v to enostnost. . . . . on že ve!

     • samotoje

      Naj te nikar nič ne zbada. Vse, kar reče Židani Butec pade v diagnozo: butec vulgaris.

     • Soave

      Uh. . . . . jutri bomo videli ! Podobnih butcev imamo kar nekaj. Pa jim vedno uspe !

     • samotoje

      Res je – in to butcev, ki bi lahko po gmajnah rasli namesto mušnic- butec amanita vulgaris. Strupene zadeve.

  • sprehajalec

   #Nemci (ne komunisti) so razlastili veliko premožnih domačinov,#

   Tako je bilo, saj so bili nemci delavski socialisti, levičarji. To počnejo vsi levičarji, ko se dokopljejo oblasti….

  • domovina mili dom

   A se strinjaš, da so Ameri največji prasci.

  • samotoje

   Res je skrajno pokvarjeno, da avtor članka ne pove jasno in glasno, da je Židani Butec za primer dobre prakse označil 4. odstavek tvojega zgražanja.

 • Osti jarej

  ..Slovenci na lastnem posestvu mafijastan ,ostajamo zgolj sužnji

 • rubec

  Ta debil bo uničil SD. Komu se bom pa potlej smejal.

  • sprehajalec

   malo je tudi ubogi, saj mu njegov “svet modrecev” suflira obnašanje. Ki pa je tudi že precej v letih (svet modrecev) in meša sedanjost preteklost ter ravnotežje sil v svetu….

   • Osti jarej

    …kaj bi šele bilo,če mu ne bi suflirali obnašanja…….še po tem nastopa tko, kot mešanica a je to in mr.bina

 • kučko

  @acs-po moje si sodeloval v tej nečedni raboti,da si tako dobro obveščen.

 • Olga2345

  Ob vseh zločinih komunistov in izdajah, se sprašujem, kdaj bo slovenska cerkev nehala klečeplaziti in oblastnikom povedala: NON POSSUMUS in se odločno uprli komunističnim oblastnikom, tako kot so to naredili verni in pokončni papeži skozi zgodovino in tudi poljska cerkev komunističnim oblastnikom!
  Kdaj bosta Šarec in Tonin rekla komunistom: NON POSSUMUS?

 • Osti jarej

  …a ste opazili?….tip je podoben mahniču… :-)

 • radames

  Paherniki torej živijo v USA. Vsaj to!!! Pohvalno. Seveda pa še bolj hvale vredno, da (kljub komunističnim strahotam) Sloveniji pomagajo.
  Taki so ljudje, ki komunizma ne marajo in raje živijo v tujini. Vso srečo, Paherniki v USA!!! Pri nas zaradi komunistične uzurpacije države, postaja življenje vse bolj neznosno.

 • david23

  Prosim, da novinarji preverite, ali je g. Židan s “primerom dobre prakse” mislil delovanje Ustanove Pahernik od njene ustanovitve dalje do današnjega dne, ker si skoraj ne morem misliti, da bi s “primerom dobre prakse” mislil vse tisto, kar se je družini Pahernik zgodilo po II. svetovni vojni do leta 1991.

 • KEKEC

  Chuck Norris svari pred levičarsko indoktrinacijo na ameriških univerzah,prosim pomagaj še Sloveniji!