Žižek pred svetovno javnostjo osramotil Slovenijo

Foto: X

Čeprav je znano, da  ima Frankfurtski knjižni sejem velik potencial za pomoč naši obubožani založniški industriji, kjer redkokdo prodaja knjige z dobičkom, si je filozof Slavoj Žižek na otvoritvi sejma v vlogi literarnega govorca privoščil govor o aktualnih razmerah, ki je sprožil glasen protest prisotnih, nekateri pa so dvorano celo zapustili. “Levičarji nas spet sramotijo v tujini”, je dogodek komentiral predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v torek popoldan z govorom na slovesnosti odprla jubilejni 75. Frankfurtski knjižni sejem. V svojem govoru je izpostavila pomen knjige za Slovenke in Slovence ter “pomen branja knjig, izobrazbe, razgledanosti, ki jo ponuja raznolikost literature”. Po poročanju N1 je opomnila na “Ljubljanski manifest o branju na višji ravni, ki poudarja, da je to najmočnejše orodje za razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja”. To je po njenih besedah poglavitnega pomena za celovito delovanje demokracije. “Samo ozaveščen državljan, ki kritično presoja informacije, ki so mu na razpolago, lahko polno sodeluje v demokratičnih procesih,” je dodala. A govor predsednice je zasenčila razprava filozofa Slavoja Žižka o palestinsko-izraelskih odnosih.

Žižek se je odločil, da bo svoj celoten govor namenil obravnavi Palestine in Izraela. Povedal je, da za Gazo po njegovo ni rešitve brez knjig. Potem ko je obsodil napad Hamasa na Izrael, je ob sklicevanju na pisatelja in zgodovinarja Yuvala Noaha Hararija povedal, da je Izrael na poti k temu, da postane diktatura. Kot je dejal, se na Palestince gleda kot na problem, in je po njegovem “treba pogledati njihovo situacijo, primerjati nekaj, kar se zdi neprimerljivo“. Ker so organizatorji dogodka v luči eskalacije razmer na Bližnjem vzhodu sprejeli odločitev, da se palestinski avtorici Adaniji Šibli odpove slavnostna podelitev nagrade, je Žižek izrazil tudi svojo nestrinjanje s tem.

Filozof sprožil glasen protest
Po poročanju nemškega Zeit.de je navedbam Žižka nasprotoval hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker, ki je Žižka obtožil relativiziranja zločinov teroristične skupine Hamas. Žižek se z očitki ni strinjal, Becker pa se je v znak protesta odločil, da zapusti dvorano. Med tistimi, ki so poslušanje Žižkovega govora, ki je bil večkrat prekinjen, predhodno zapustili, je bil po poročanju Večera tudi frankfurtski župan Mike Josef.

Ker se na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki predstavlja  nekakšen “epicenter svetovne knjižne industrije” sklepa poznanstva in poslovne dogovore, ob tem pa v svetu promovira slovenske avtorje, ni prav nič čudno, da je toliko takšnih, ki so naravnost ogorčeni nad izpadom, ki si ga je privoščil Žižek. “Govor Slavoja Žižka na odprtju frankfurtskega sejma pravkar: razprava o palestinsko-izraelskih odnosih. Gostje glasno protestirajo in zapuščajo dvorano. Žalosten, zelo neprimeren govor za to priložnost,” so dogajanje na tokratnem Frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer Slovenija prvič nastopa kot častna gostja, kritično komentirali pri Mohorjevi družbi.

Nad Žižkovimi besedami se je usul plaz kritik, med kritikami pa so se pojavili tudi komentarji v smislu: “Levičarji drugega kot sramotiti Slovenije ne znajo, ker jim samostojna Slovenija ni intimna opcija”; “Žal so nesposobni, drugega ne znajo kot blatiti svojo državo, po Milanovo to ni bila njihova opcija, IZDAJALCI Slovenije”; “No, a smo vukojebina?? A smo? A smo? Skoz in skoz! Ne samo praktično, ampak tudi ideološko. In od danes naprej o tem ne dvomi več tudi celoten civiliziran svet”.” Da je vse skupaj še bolj deviantno, je novica o Žižkovem govoru kot pričakovano prva na “depolitizirani” RTV Slovenija, kar je poudarila tudi zgodovinarka Andreja Valič Zver: “@rtvslo Frankfurtski knjižni sejem je prva novica. Na nemških televizijah nič o tem. Zlorabljen dogodek za aktualne politično domačijske rabote. Sramota! Plešejo: Žižek, Vojnović, Laibach, Kovač itn. Plačali bomo pa tako ali tako davkoplačevalci.”

Kritika levičarski ideologiji prepovedana, podpiranje terorizma pa je “pogumno”
Seveda pa je bilo pričakovano, da bo njegov govor pozdravil Aljoša Harlamov, ki je Žižkov govor označil celo za “pogumnega”, čeprav gre za očitno podporo terorističnim dejanjem. In to prav Harlamov, ki je bil leta 2019 eden od podpisnikov protestnega pisma, naslovljenega na Slovenski knjižni sejem zaradi predstavitve knjige znanega psihoanalitika Romana Vodeba, imenovane Prvi spol. Podpisniki pisma so zahtevali, naj Slovenski knjižni sejem ne gosti Vodeba, češ da je njegova knjiga, katere glavna tema je bila kritika feminizma, “sovražna do feministk, skupnosti LGBT+ in migrantov”. Prav Harlamov bi se moral kot publicist zavedati pomembnosti misli, kritičnih mnenj in drugačnih, individualnih pogledov pisateljev, saj to spodbuja nove ideje in kritiko družbenih problematik. Ampak ne – omenjena knjiga je bila “sovražna” do različnih skupnosti, odkrito podpiranje terorizma pa je zanj “pogum”. Je treba sploh še kaj dodati?

T. B.