fbpx

Zloglasni bloger Mitja Kunstelj bo moral skupaj z uporabnikom strežnika odgovarjati za žaljive zapise

Mitja Kunstelj (Foto: Facebook)

Sodišče v Jesenicah je pred kratkim izdalo precedenčno sodbo, ki poleg lažnivih in sovražnih zapisov blogerjev kaznuje tudi uporabnika strežnika, na katerem je pisec objavljal sporne vsebine. Gre za zadevo proti zloglasnemu blogerju Mitji Kunstlju, ki je razžalil poslanca Vinka Gorenaka ter novinarja portala Politikis Dejana Kaloha. 

Sodba sodišča na Jesenicah se nanaša na imetnika bloga Mikstone Mitjo Kunstlja in lastnika domene, na kateri je blog, podjetja Hitrost.com d.o.o. Ta primer je edinstven za slovensko sodno prakso, saj uvaja odškodninsko odgovornost ne samo piscev spornih vsebin, temveč tudi gostiteljem spletnega prostora.

Poslancu SDS Vinku Gorenaku tako pripada 3.000 evrov odškodnine, svetovalcu v poslanski skupini SDS in novinarju Dejanu Kalohu pa 2.500 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od 27. 3. 2014 dalje. Obema morata prvo- in drugotožena stranka v celoti povrniti še pravdne stroške.

Objektivna žaljivost spornih vsebin ni bila umaknjena
Sodnik jeseniškega okrajnega sodišča je sodbo obrazložil z besedami, da podjetje Hitrost.com d.o.o. kot gostitelj daje v zakup strežniški spletni prostor, kjer so shranjeni in javnosti dostopni spletni blogi www.mikstone.si toženca Mitje Kunstlja. Javno dostopne vsebine avtorja Kunstlja na strežniku prvega toženca Hitrost.com d.o.o. namreč vsebujejo negativne vrednostne sodbe o prvem in drugem tožniku, s katerimi se jima neupravičeno odreka spoštovanje, jemlje ugled ter se ju smeši, s čimer se posega v njune osebnostne pravice.

Kot je še navedeno v sodbi, je podjetje Hitrost.com d.o.o. solidarnostno soodgovorno za škodo skupaj z avtorjem bloga zaradi očitne objektivne žaljivosti spornih vsebin, kot tudi zaradi tega, ker je vsaj od 6. marca 2014 dalje vedelo za protipravnost navedenih podatkov in teh zapisov ni odstranilo s spleta ali javnosti onemogočil dostopa do njih.

Kunstelj se je posluževal stalnih neutemeljenih napadov
Mitja Kunstelj je nekdanji pripadnik specialne brigade ministrstva za obrambo in je intenzivneje začel z napadi na Vinka Gorenaka v času opravljanja funkcije ministra za notranje zadeve. Takrat je po mnenju Gorenaka objavil celotno nadaljevanko zapisov o njem, v katerih je bila kopica laži na njegov račun. “Jasno je, da sem zoper njega sprožil kazenski in odškodninski postopek,” je zapisal Gorenak na svojem blogu.

Zloglasni bloger Mitja Kunstelj je nato z napadi na poslanca Gorenaka nadaljeval v času predvolilne kampanje za državnozborske volitve leta 2014, zaradi njegovih zapisov pa je poslancu nastala tudi velika politična škoda, saj so mnogi bralci nasedli njegovemu pisanju. “Kar 14 izmišljenih nadaljevank Mitje Kunstlja o meni je v času pred volitvami leta 2014 krožilo po elektronski pošti in mnogi so v zgodbo Mitje Kunstlja seveda verjeli. Toda stvar počasi, a zanesljivo dobiva tudi sodni epilog. Na okrajnem sodišču na Jesenicah sem 15. 6. 2015 dobil tožbo zoper Mitjo Kunstlja. Izrečena mu je bila kazen plačila 9 tisoč evrov z obrestmi in plačilo 1386,04 evra stroškov sodnega postopka. Na okrožnem sodišču v Ljubljani pa je bil Mitja Kunstelj 24. 8. 2015 v kazenskem postopku obsojen na plačilo tisoč evrov denarne kazni, ki se bo spremenila v zaporno kazen, v kolikor kazni ne bo plačal v zakonitem roku,” je dejal Gorenak.

Gorenak obljublja, da bo takoj, ko bo do plačila odškodnine s strani Kunstlja tudi dejansko prišlo, celoten znesek nakazal v humanitarne namene, zase pa ne bo zadržal niti evra.

M. P.