fbpx

Zmeda na Ekonomski fakulteti, Mramor spet v težavah

Dušan Mramor. Foto: STA

Ko je bila afera o spornih dodatkih za stalno pripravljenost razkrita, se je minister za finance Dušan Mramor sicer pokesal in dejal, da bo denar za deset mesecev vrnil v obrokih. A potem, ko ga je za to “nespretno izjavo” okaral sam premier Cerar, se je odločil, da vrne vse. To je tudi storil, a je ob tem na fakulteti zavladal cel cirkus.

Dušan Mramor je na transakcijski račun ljubljanske Ekonomske fakultete že vrnil ves denar, ki ga je ukradel v obliki dodatka za stalno pripravljenost. Znesek znaša nekaj več kot 23 tisoč evrov, kot poroča Požareport, pa je po tem dejanju na fakulteti završalo.

Za nakazilo takšnega zneska, kot še piše Požareport, namreč ni imel nobene pravne podlage. Pravno podlago je imel namreč samo za vrnitev 3754,59 evra, in sicer na podlagi odločbe inšpekcije ministrstva za javno upravo. Če bi želel minister na transakcijski račun Ekonomske fakultete popolnoma zakonito nakazati preostanek denarja, pa bi moral to storiti na primer v obliki darilne ali posojilne pogodbe, kar pa za seboj spet potegne tudi določene davčne operacije.

Bo morala oditi Makovec Brenčičeva?
Vodstvo Ekonomske fakultete je zoper odločbo inšpekcije v zvezi z izplačili dodatkov za stalno pripravljenost sicer napovedalo upravni spor.

Požarepor navaja tudi, da je slišati vse več namigov, da bo morala oditi tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, čeprav nazadnje, ko smo jo povprašali o odstopu, o tem še ni razmišljala. Formalni razlog za njen odhod pa naj bi bilo zadnje razkritje računskega sodišča, povezano z nezakonitim prejemanjem sejnin v eni od državnih agencij.

B. O.