fbpx

Žalostno. Tako krivičen je Cerar do svojih najbližjih in podrejenih.

Foto: STA

Cerar je že trem ministrom svoje vlade dovolil, da so odstopili in to celo za veliko manjše prekrške. Etični nauki Cerarja pravijo, da je plagiat nedopustno ravnanje, medtem ko je kaznivo in nezakonito izplačevanje denarja opravičljivo dejanje, v kolikor je to storjeno v ”dobri veri”. 

”Dobra vera” ni rešila Stanke Setnikar Cankar
Spomnimo se najodmevnejšega in najbolj podobnega primera ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar. Cerarju je svoj odstop ponudila, ker je v javnost prišel podatek, da je poleg svoje redne plače preko avtorskih pogodb v nekaj letih prejela še več kot pol milijona evrov.

Izplačila so bila sicer izvedena popolnoma zakonito, v oči sta bodla le izjemen znesek in dejstvo, da je bila Setnikar Cankarjeva v času prejemanja tudi dekanja Fakultete za upravo, na kar je opozorila tudi KPK.

Plagiat je nedopustno ravnanje; kraja pa ne?
Primer Setnikar Cankarjeve pa ni bil edini in ministri so lahko vlado zapustili tudi zaradi veliko manjših prekrškov. Po le nekaj dnevih je kot ministrica za izobraževanje, znanost in šport odstopila Klavdija Markež, in sicer zaradi tega, ker je bila njena magistrska naloga plagiat. Cerar je njen odstop takrat sprejel z besedami, da ga je novica o plagiatu razočarala ter da je bilo njeno ravnanje nedopustno.

Plagiat Markeževe je ugotovila Fakulteta za državne in evropske študije, zagrožena kazen za kršenje avtorskih pravic pa je lahko zgolj finančna ali pa do enega leta zapora. Nezakonite dodatke Mramorja je ugotovil inšpektorat za javni sektor, za zlorabo položaja in protipravno premoženjsko korist pa je v kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do pet let. A kot nas uči predsednik vlade, je prvo dejanje nesprejemljivo, drugo pa je bilo storjeno v dobri veri, zato ne terja nujno odstopa z javne funkcije.

Minister, ki ni deloval nezakonito, pa je moral iti
Cerarja pa je v tem mandatu doletel še en odstop, in sicer je odstopil gospodarski minister Jožef Petrovič. V javnost so prišle obtožbe, da naj bi Petrovič sodeloval v kartelnem dogovarjanju glede nabave pisarniškega materiala. Petrovič je sicer odstopil nepreklicno, a je to storil po tem, ko se je tako dogovoril s Cerarjem. Glavni razlog za odstop Petroviča je bil predvsem ta, da z afero ni želel obremenjevati dela vlade, hkrati pa je želel v miru dokazati, da je deloval povsem zakonito.

Cerar je takrat dejal, da je prepričan, da je Petrović deloval zakonito, a sta se vseeno dogovorila o odstopu. Odstop gospodarskega ministra, ki je zgolj morda deloval nezakonito, je torej moralno in etično pravilno dejanje, medtem ko odstop finančnega ministra, ki je po ugotovitvi državne inšpekcije deloval nezakonito, pa ogroža interese Slovenije.

Nihče od zgoraj naštetih svojega spornega dejanja ni zagrešil v času opravljanja funkcije. Tako kot svojega spornega dejanja tudi minister Dušan Mramor ni zagrešil v času opravljanja funkcije. Toda če je predsednik vlade za reševanje svoje piarovske podobe etičnega ministra ene dobesedno in brez pravega razloga nagnal iz vlade, je ta teden pokazal, da je za nekatere prijatelje vseeno pripravljen narediti več.

Dušan Mramor je kot dekan Ekonomske fakultete uvedel UL dodatke za stalno pripravljenost in si izplačal več kot 40.000 evrov. Pritiski javnosti so Mramorja prisilili k temu, da je premierju Miru Cerarju v ponedeljek ponudil svoj odstop. A odstop je zgolj ponudil, Cerar – prvi glasnik moralnosti in etičnosti – pa ga je zavrnil, češ, da bi to škodilo interesom Slovenije.

Maruša Gorišek