fbpx

Zmešnjava v SMC: Pietetna poslanka Koleša in nespoštljivi Murglova ter Dekleva na nasprotnih bregovih glede vprašanja žrtev povojnih pobojev

Poslanki SMC Jasna Murgel in Erika Dekleva (Foto: STA)

Poslanki SMC Jasna Murgel in Erika Dekleva sta prejšnji teden všečkali nedostojno objavo poslanca SD Jana Škoberneta, ki je na družabno omrežje Facebook zapisal, da se ta četrtek ne bo udeležil pogreba žrtev Hude jame, ki bo na pokopališču Dobrava pri Mariboru, ker se bo takrat s prižigom svečke raje poklonil spominu na partizanke in partizane XIV. divizije, ki so bili med drugim odgovorni za smrt številnih nedolžnih civilistov. Poslanka iste stranke Anita Koleša pa je predsedniku vlade zastavila vprašanje kaj je bilo do sedaj narejenega glede odkrivanja in urejanja prikritih vojnih grobišč in poudarila, da je nastopil čas, da vse pokopljemo, kar kaže na veliko neskladnost v stranki SMC glede na ravnanja Murglove in Dekleve. 

Poslanka SMC Anita Koleša je nedavno v Državnem zboru spomnila na prihajajoči dan spomina na mrtve, “ko večina izmed nas ve, kje so naši predniki in naši najbližji našli počitek.” Spomnila je, da so slovenska tla prekrita s številnimi prikritimi vojnimi grobišči, zaradi česar številni še vedno živijo v upanju, da bodo to nekoč izvedeli in premierju Cerarju zastavila vprašanje, kaj je vlada do sedaj naredila na področju odkrivanja, urejanja prikritih vojnih grobišč in katera dela so v teku ter katere aktivnosti so načrtovane v prihodnje.

 

Poslanka SMC Anita Koleša, Foto: DZRS

Poslanka SMC Anita Koleša, Foto: DZRS

Premier Cerar je v odgovoru na vprašanje poslanke Koleše dejal, da moramo proces pomiritve med nami nujno peljati naprej, da dokažemo, da smo civilizirana družba. V svojem odgovoru je poudaril, da je zadovoljen, da je bila stranka SMC edina med koalicijskimi strankami, ki je podprla sprejetje Zakona o prikritih grobiščih, ki omogočajo korak naprej v smislu pomiritve in zapiranja ran. Glede prekopa posmrtnih ostankov iz rova sv. Barabare v Hudi jami v spominski park Teharje pa je dejal, da je le ta pomemben in pri tem izpostavil, da je pričel čas, da naklonimo neko spoštovanje vsem mrtvim in na ta način začnemo graditi temelje prihodnje slovenske družbe.

Stranka neetičnih standardov
Da so v stranki SMC dejansko proti pietetnemu pokopu žrtev in temu kar govori premier Cerar, dokazujeta poslanki Erika Dekleva in Jasna Murgel, ki sta na spletnem omrežju facebook všečkali objavo poslanca SD Jana Škoberneta, ki je brezobrazno zavrnil Pahorjevo vabilo na pogreb žrtev povojnih pobojev, ki bo v četrtek v Dobravi pri Mariboru. Vsako tako dejanje je seveda zasmehovanje primerne počastitve umrlih s pogrebom ter obsojanja vredna žalitev umrlih, kot tudi volivcev SMC, ki so na volitvah izbirali novo politično kulturo in etične standarde.

Nedostojno norčevanje poslanca stranke SD Škoberneta iz žrtev povojnih pobojev 1

Znotraj SMC vlada hudo neskladje
Glede na to, da pravica do pokopa predstavlja eno izmed temeljnih človekovih pravic, je prav, da le to podpirajo vsi poslanci Državnega zbora, saj je za 21. stoletje žalostno, da številni še vedno ne vedo, kje ležijo posmrtni ostanki njihovih najbližjih. Prav zaradi tega je naravnost sramotno in nespoštljivo ravnanje Murglove in Dekleve do žrtev in njihovih svojcev, ki si tega nikakor ne bi smeli dovoliti. Njuni sprevrženi dejanji pa glede na izjavi premierja Cerarja in poslanke Koleše kažejo na to, da imajo znotraj največje koalicijske stranke velike težave pri dojemanju temeljnih človekovih pravic, kot tudi glede usklajenosti glede najpomembnih političnih vprašanj.

N. Ž.