fbpx

Župan Grosuplja odgovarja levičarskim skrajnežem in ministrici Makovec Brenčičevi: Blagoslov v osnovni šoli je bil volja ljudi in del kulturne dediščine!

Foto: Nova24TV.

Pred nekaj dnevi smo na Nova24TV poročali, da so številni mediji in leva politika ob letošnjem prvem šolskem dnevu dobesedno ponoreli, ko so slišali, da je v Osnovni šoli na Polici pri Grosupljem potekal blagoslov novih šolskih prostorov. Najbolj je to zmotilo ministrico za izobraževanje in kandidatko SMC za predsednico Slovenije Majo Makovec Brenčič ter poslansko skupino Levica, ki je zahtevala sklic nujne seje odbora državnega zbora za izobraževanje, v okviru katerega želijo obravnavati kršitev načela ločenosti verskih skupnosti in države v javnih šolah. Poslanka Violeta Tomić je blagoslov označila kot “kapljo čez rob”.

Zdaj so se oglasili v občini Grosuplje in poudarili, da je njihovo stališče glede blagoslova zelo jasno: “Blagoslov, ki je bil izveden ob prireditvi otvoritve nove šole na Polici, je volja lokalne skupnosti ter del kulturne dediščine in tradicije tega okolja. V občini Grosuplje je ob izgradnji ali obnovi prostorov običaj, da novo javno pridobitev blagoslovi tudi duhovnik!”

Odzval se je tudi župan dr. Peter Verlič in zapisal: “Prvi september je prinesel novo podružnično šolo na Polici. Otvoritev šole je bila res veličastna, polna čustev in energije. V novi telovadnici se je čutilo, da smo vsi pozabili na vse tegobe dolgoletnega nastajanja šole in smo se raje veselili povezanosti, optimizma in pozitivne energije, ki nas je povezala in poenotila, šolarjem, staršem in učiteljem na Polici pa vlila dobro voljo za novo šolsko leto. Škoda, da si nihče od pristojnih z ministrstva za šolstvo ni vzel toliko časa, da bi nas počastil s svojim obiskom.”

Foto: Nova24TV. Maja Makovec Brenčič.

Dr. Verlič še poudarja, da so povabili tudi aktualno ministrico za šolstvo, dr. Majo Makovec Brenčič, a se vabilu žal ni odzvala. “Škoda, ker bi nam lahko razložila, zakaj kot pristojna ministrica ni mogla iz državnega proračuna zagotoviti niti evra za šolo na Polici in smo jo morali v celoti zgraditi sami. Zelo hitro pa je odreagirala in poslala šolsko inšpekcijo na novo poliško šolo, še preden se je pouk tam dobro začel in to zgolj zato, ker smo novi šolski objekt prepustili dobrim mislim. Si predstavljate, kakšen aplavz bi gospa ministrica požela, če bi namesto inšpekcije raje zagotovila dodatna sredstva za šolo iz državnega proračuna?”

Župan še vedno upa, da si bo ministrica premislila
Sicer pa Verlič upa, da se bo ministrica vendarle premislila, saj se lahko potemtakem še vedno izkaže in pozitivno preseneti. “Začenjamo namreč pripravljati dokumentacijo za novi prizidek k Osnovni šoli Louisa Adamiča na Tovarniški v Grosupljem, z novo telovadnico. Gospa ministrica, mi vas čakamo z istim vprašanjem: ali nam boste zagotovili sredstva iz državnega proračuna ali pa bo spet vse obstalo na občinskih javnih financah,” se še sprašuje župan Grosuplja.

Foto: Nova24TV. Dr. Peter Verlič.

Naj spomnimo. Odziv vladnih predstavnikov je zelo razburil slovensko javnost, pa tudi nekatere nekdanje politike, kot je nekdanji gospodarski minister dr. Matej Lahovnik, ki je na svojem uradnem Twitter profilu zapisal, da je oblast, ki se boji nekaj kapljic žegnane vode, bodisi hudo paranoična ali pa ima zelo slabo vest.

T. F.