Županski kandidat SMC dolguje 8,5 milijona evrov, kako jih bo odplačal?

Saša Arsenović. (Foto: STA)

Kandidat SMC za mariborskega župana, podjetnik Aleksander Saša Arsenovič pravi, da je njegov vzornik Zoran Janković. Šlo naj bi za najbolj zadolženega kandidata za župana v državi, ki naj bi nameraval krpati svoje dolgove z evri iz mestne blagajne.

Novinarji Večera molčijo, a resnice ni mogoče skriti. Dejanja funkcionarjev stranke SMC, ki se je propagirala kot stranka moralnih in pravičnih, kaj hitro razkrijejo, da gre dejansko za stranko nepotizma, korupcije in neetičnosti, o čemer priča tudi primer Borisa Koprivnikarja, enega najbolj vidnih ministrov v času vladavine Mira Cerarja in podpredsednika vlade, ki je podjetju tajkuna Jožeta Mermala v zameno za službo po koncu mandata podaril brezplačno frekvenco, ki jih sicer države v tujini tržijo za enormne vsote (epilog poznamo, pod pritiskom javnosti je BTC vrnil frekvenco in razloga za zaposlitev Koprivnikarja ni več). In del te druščine je tudi mariborski podjetnik, njegov posel temelji na gostinstvu, Aleksander Saša Arsenovič, ki na listi SMC kandidira za mariborskega župana.

Gostilničar Arsenovič je ob najavi kandidature izustil celo besede, da njemu ni potrebno zbirati podpisov, saj je za Maribor naredil že dovolj, ki jih je sicer dan kasneje snedel – in začel zbirati podpise. Samozavest je eno, zaslepljenost od zaljubljenosti vase pa nekaj drugega. A kaj pričakovati od kandidata, ki je povedal, da je njegov vzornik ljubljanski župan Zoran Janković, ki so ga policijski prisluhi ujeli in tožilska dokumentacija pokazala, da je Janković, kakor piše Bojan Požar“celo spolno zlorabil Ljubljančanko z dvema otrokoma”.

Janković vzor
Naklonjenost med Jankovićem in Arsenovičem je obojestranska, saj naj bi se tudi Janković v ožjih družbah rad pohvalil, da je Saša Arsenovič “njegov človek”. Dejstvo je, da tudi Arsenovičeva prva izbira menda ni bila SMC, a se ga je SDS uspešno ognila, ravno tako pa ga niso želeli podpreti v SD.

Predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar (Vir: Twitter)

Tako je pristal v SMC, ki danes velja za najbolj skorumpirano v državi, vsi vidni obrazi aktivno zapuščajo stranko; stranko v Mariboru vodi nekdanji državni sekretar za notranje zadeve Andrej Špenga, ki so ga varnostniki ujeli med krajo v mariborskem Bauhausu. Arsenovič vztraja, da bo na volitvah nastopal kot “nadstrankarski kandidat”, a dejstvo je, da je uradni kandidati SMC, saj bo kandidiral na njihovi listi.

Zadolžen do grla
Kot piše Požar, so podjetja in nepremičnine v Aresnovičevi lasti visoko zadolžene, kar bi lahko potrdilo govorice, da se Arsenovič odpravlja v politiko zato, da bi lažje servisiral financiranje svojih kreditov preko javnih naročil. Po javno dostopnih podatkih Arsenovič trenutno dolguje 8,5 milijona evrov. Večina njegovih načrtovanih projektov pa je na takšen ali drugače način povezana z mestno občino ali državnimi organi. Samo od Nove KBM si je izposodil pet milijonov evrov! Kako jih bo kot župan vrnil in kako bo, če na volitvah zmaga, hkrati vodil občino in svoje do vratu zadolženo podjetje, doslej ni povedal.

V tem pogledu tudi njegova napoved, da bo zadržal lastništvo nad svojimi podjetji, operativo pa “prepustil sodelavcem”, ne pije vode, če govorimo o obstoječi zakonodaji o integriteti in preprečevanju korupcije. Ravno tako pa je na Mestni občini Maribor zaposlena Arsenovičeva nekdanja partnerica, Nina Kirbiš, ki jo je zaposlila sedanja županska ekipa Andreja Fištravca.

Ivan Šokić