Slovenistan: Leta 1945 je bilo “borcev” 30.000, danes jih borčevsko pokojnino prejema kar 35.000!

Datum:

Verjamete, da so nekatera poročila in statistični podatki povsem protislovni? Da med njimi ni nikakršnega ujemanja in da kažejo popolnoma drugačno sliko? No, v našem “Slovenistanu”, kot našo državo nekateri imenujejo že nekaj let, je mogoče tudi to. Šaljiva in resignacijsko-cinična oznaka za Slovenijo je še posebej na mestu, ko govor nanese na borce in njihove pokojnine. Maja 1945 je bilo 30.000 borcev, borčevsko pokojnino pa danes prejema 35.000 ljudi. Mar so začeli lesti iz svojih skrivališč in se začeli nenadzorovano pojavljati? Ker je slednje precej neverjetno, za njihovo izigravanje ostane bore malo pojasnil.

Letna poročila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) kažejo, da je bilo v obdobju 2004–2015 izplačanih za 511,712.402,29 evra borčevskih pokojnin (revalorizirano na dan 1. 1. 2016). Leta 2005 je bilo prejemnikov borčevske pokojnine 35.000. Maja 1945 je bilo borcev 30.000, ta podatek je tudi v učbeniku za zgodovino za 4. letnik gimnazij (izdaja 1982).

Prejemnikov borčevske pokojnine je 35.000, borcev pa je bilo 30.000. Podatki v učbeniku ne zavajajo, statistično gledano so povsem vredni zaupanja. Od kod se je vzelo teh 5000 ljudi? No, verjetno res niso stoletni borci, ki so šele zdaj priromali iz svojih skrivališč. Koliko ljudi danes od teh pokojnin sploh živi? Koliko jih prejema to pokojnino in kakšne vsote se sučejo v borčevskih krogih? Prvorazredni starih trikov, za ohranjanje svojih privilegijev, očitno še niso pozabili.

Foto: Twitter/@SvobodaBlog

Pobijanje in hinavščina jih očitno nista preveč utrudila, po podatkih o prejemanju omenjene pokojnine živijo že dolgo časa. Pa so res živi? V Sloveniji imamo, kot je videti, očitno res same stoletnike, ki jim namenjamo denar. Ali pa so ti druge naučili svoje lažnivosti in zvitosti, da lahko živijo na njihov račun?

Pa si predstavljajte, da si tak strokovni učbenik s tem podatkom kupi trideset prihodnjih intelektualcev, čez nekaj časa pa je učbenik v rokah petintridesetih. Njihov nakup ne bi bil zabeležen, učbenika ne bi plačali, zanj ne bi imeli računa in nasploh ne bi bilo nobenega podatka o njihovem nakupu. Kaj bi dejali? Na kaj bi pomislili? Na krajo, hinavščino in skrivanje, kakopak. In kako borci pridejo do tega denarja? Ali pa kako do tega denarja z lahkoto prihajajo njihovi sorodniki? Odgovor je približno enak.

Foto: Twitter/@butalskipolicaj

Nepregledno financiranje veteranskih organizacij Cerar zavrača, resnice pa ne želi sprejeti niti predsednik ZZB
SDS že dlje časa opozarja, da je financiranje veteranskih organizacij v Sloveniji zelo nepregledno in netransparentno, čeprav vlada Mira Cerarja to vztrajno zavrača. Spomnimo. Maja smo poročali o nujni seji, na kateri je Odbor DZ za obrambo pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča razpravljal prav o tem. Na seji so bili navzoči tudi nekateri gostje, večinoma člani borčevskih organizacij. Najglasnejši med njimi je bil predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Tit Turnšek. Temu je poslanec Franc Breznik v svojem govoru, ki se je nanašal na resnico o komunističnih zločinih, tako močno stopil na žulj, da je želel na seji besedo, čeprav kot gost do nje ni imel pravice. Ko ga je Mahnič ustavil in mu to pojasnil, je Turnšek povsem izgubil živce, preklinjal in grozil, zaradi česar je predsednik odbora za obrambo varnostnike pozval, naj 78-letnika, ki je vpil, da so Breznik in njegovi v resnici “lažnivi ku**i”, odstranijo s seje.

Tit Turnšek (Foto: STAfoto)

Znano je, da pri razdeljevanju sredstev veteranskim organizacijam ni pravega reda. Ministrstvo za obrambo je namreč na lanskem razpisu razdelilo 1,5 milijona evrov, od tega sta dve najvplivnejši organizaciji skupno prejeli skoraj milijon.

Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB je lani prejela kar 534 tisoč evrov, Zveza veteranov vojne za Slovenijo pa 432 tisoč evrov. Znesek 196 tisoč evrov je prejela Zveza policijskih veteranskih društev Sever, vsa ostala društva skupaj pa so dobila manj kot 100 tisoč evrov. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), v katerega se je v zadnjem času včlanila velika večina braniteljev slovenske domovine v času osamosvojitvene vojne, je dobilo samo 96 tisoč evrov. Če poudarimo, da se VSO ne strinja z borci komunističnega režima iz prejšnjega sistema, ki poskušajo spremeniti zgodovino, ni presenetljivo, da jim je namenjena najnižja finančna podpora.

Ropanje prebivalstva, posiljevanje in pobijanje so jim dobro znani pojmi, očitno pa jim ni tuja niti kraja. Če so prvi v slovenski zgodovini izvedli genocid nad lastnim narodom, nas ne sme presenečati niti njihovo igranje s pokojninami.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...