Slovenska biometrična izkaznica je zmagovalka zahvaljujoč nekdanjemu ministru Hojsu

Datum:

Slovenska biometrična izkaznica je bila nagrajena za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. Zahvala za to gre nekdanjemu ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, ki je izdelavo izkaznic z namenom digitalizacije spodbujal, podpis o izdelavi pa podpisal že leta 2021, vendar je vrh aktualnega notranjega ministrstva to informacijo prikladno zamolčal.

                   

Strokovna komisija mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov je na konferenci v Abu Dabiju slovenski biometrični izkaznici podelila nagrado za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, piše STA. Pogodbo za izdelavo je že leta 2021 s podjetjem CETIS podpisal nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki je vztrajal pri napredku in digitalizaciji, medtem ko bi aktualna vlada zdaj rada prevzela zasluge.

Slovenska biometrična izkaznica je bila velik premik k napredku in digitalizaciji, za to pa si je v času svojega mandata izredno prizadeval nekdanji notranji minister Aleš Hojs. Podpis okvirne pogodbe o izdelavi, ki je potekal konec leta 2021, je bil velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. Podpisniki so takrat napovedali, da bodo imeli uporabniki elektronskih storitev na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo tako v fizičnem kot tudi elektronskem svetu, prav tako pa bodo novo osebno izkaznico lahko uporabili za elektronsko podpisovanje.

Nagrada za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico je tako plod dela in vizije nekdanje vlade, čeprav bi aktualna vlada ponovno rada prevzela zasluge. Po pisanju STA so namreč z notranjega ministrstva zapisali, da gre za “skupen dosežek ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za javno upravo in pogodbenega proizvajalca Cetis,” vendar so izpustili zahvalo dejanskemu akterju, zaradi katerega sploh danes imamo biometrične izkaznice.

Tako so po podpisu o izdelavi leta 2021 28. marca leta 2022 vse upravne enote in diplomatska predstavništva ter konzulati Republike Slovenije začeli sprejemati vloge za izdajo novih biometričnih osebnih izkaznic. Bistvena novost v postopku vloge je bil odvzem dveh prstnih odtisov za državljane, starejše od 12 let. Spremenjen je bil tudi obrazec nove osebne izkaznice, ki vsebuje pomnilniški medij (čip). Na čipu so zapisani podatki, ki so tudi sicer vidno zapisani na obrazcu izkaznice, fotografija in dva prstna odtisa v biometrični obliki.

Nekdanji minister Aleš Hojs pred izdelavo lastne biometrične izkaznice. (Foto: Facebook)

Kot so pojasnili, z vsakoletnim podeljevanjem te ugledne mednarodne nagrade neodvisni strokovnjaki priznavajo izjemne dosežke in tehnično dovršenost dokumentov. S priznanjem za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico so bili poleg Slovenije letos nagrajeni tudi Združeni Arabski Emirati.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki