Slovenske sodne farse v polnem zagonu: Prva favoritka za prestižno sodniško funkcijo v Luksemburgu brez opravljenega sodnega izpita

Datum:

Slovenske sodne farse so v polnem zagonu. Afera Accetto se še ni niti dobro polegla, že je na vidiku nova afera, povezana s slovenskim pravosodjem. Tokrat sta v glavni vlogi sodni svet in njegov predsednik Erik Kerševan, ki ponovno odloča o slovenskih sodnih predstavnikih za Sodišče Evropske Unije v Luksemburgu. Fiasku, ki ga je pred evropsko javnostjo doživel Marko Pavliha, bo sledila nova sramota pred Evropo. Glavna favoritka za prestižno sodniško funkcijo je Nina Savin Bossiere, popolnoma neznana kandidatka brez pravih referenc.

V letošnjem letu smo doživeli grd fiasko, ki si ga je v boju za pozicijo mesta sodnika na Sodišču Evropske unije pred njihovim glavnim odborom privoščil Marko Pavliha – odbora ni prepričal, njegova kandidatura pa je klavrno propadla. Scenarij pa se ponavlja tudi tokrat, ko sodni svet zopet izbira kandidata za prestižno evropsko sodniško funkcijo. Vse niti iz ozadja vlečeta aktualni sodnik Sodišča EU Marko Ilešič in predsednik sodnega sveta Erik Kerševan. Glavna favoritka pa je popolnoma neznana Nina Savin Bossiere, ki je popolnoma brez referenc. Cinizem, ki si ga privoščijo slovenski odločevalci, je še toliko večji, ker glavna favoritka sploh nima ne doktorata ne opravljenega sodnega izpita. V procesu izbiranja pa je popolnoma kontaminiran sam predsednik sodnega sveta, Erik Kerševan, ki bi se moral izločiti iz vseh funkcij odločanja.

Po poročanju portala Portalplus pa je aktualni sodnik Marko Ilešič izbral podobno taktiko kot pri prejšnjem razpisu. Ker se v Sloveniji popolnoma nič ne zgodi brez naključij, sta dva pravnika srečala na letalu iz Dunaja v Luksemburg Erika Kerševana. Omenjena pravnika sta šla na arbitražno obravnavo in sta pričakovala, da se je bo udeležil tudi Kerševan. A Kerševan je imel popolnoma druge načrte, saj ga je na letališču s službenim vozilom Sodišča EU pričakala soproga sodnika Ilešiča. Skupaj sta šla kosilo, kjer ju je pričakal sodnik Ilešič. S tem se je razkrila sporna vloga Kerševana, ki bi moral kot najvišji predstavnik sodnega sveta zagotavljati enakovredne možnosti vseh osmim kandidatom.

Erik Kerševan in Marko Ilešič. Ali jima bo uspelo na prestižno sodniško funkcijo nastaviti popolnoma neznano in neizkušeno Nino Savin Bossiere. (vir STA)
Erik Kerševan in Marko Ilešič: ali jima bo uspelo na prestižno sodniško funkcijo nastaviti popolnoma neznano in neizkušeno Nino Savin Bossiere? (Vir: STA)

Pavliha pogorel. Ali bo sledila podobna sramota, kot se je zgodila z Alenko Bratušek?
Spomnimo se nekaj mesecev nazaj v preteklost. Pred takratnim Odborom 255 je bil zaslišan Marko Pavliha. Njegov poskus se je končal popolnoma neuspešno, saj so v odboru zatrdili, da nima potrebnega znanja prava EU in da ni primeren za sodnika Splošnega sodišča EU. Za vse to je okrivil anonimno pismo, a je njegov argument na zelo slabih temeljih, saj je podobno usodo anonimnega pisma doživela hrvaška kandidatka, ki pa je uspešno prestala zaslišanje pred odborom. Ali bo sledila nova evropska zaušnica, kot jo je doživel Pavliha, ali pa legendarna klofuta Evropskega parlamenta, kot jo je prejela v letu 2014 po zasliševanju za evropsko komisarko Alenka Bratušek?

Luka Perš

 

 

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...