Slovensko zunanje ministrstvo med prvimi obsodilo teroristično dejanje beloruskega režima

Datum:

“Danes je zaradi Belorusije moralo v Minsku na silo prostati letalo družbe Ryanair, aretirali pa so Romana Protasevicha, novinarja, aktivista in tesnega sodelavca Tsihanouskaye. To je absolutno nesprejemljivo. Slovenija zahteva takojšnjo izpustitev potnikov ter neodvisno mednarodno preiskavo,” so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. V nedeljo so namreč v Minsku aretirali izgnanega nasprotnika beloruskega predsednika Alexandra Lukašenka. Urednik kanala Belamova na Telegramu je bil na letu iz Aten v Vilno, ko so beloruske oblasti preusmerile letalo v Minsk pod pretvezo bombne grožnje.

V nedeljo, 23. maja 2021 so po poročanju beloruske oblasti objavile, da so prijele urednika Belamove, Romana Protaseviča. Kot vse kaže, so beloruske oblasti izrabile grožnjo o bombi na letalu, ki je letelo preko Belorusije, da bi ga preusmerili v Minsk in aretirali Protaseviča, ki ga bremenijo organizacije protivladnih protestov v letu 2020. Protasevič naj bi “podpihoval družbene nemire in neslogo.”

Na potezo beloruskega režima, ki je ugrabil letalo zato, da bi se dokopal do novinarja, ki ga Poljska in želela izročiti so se burno odzvali tako v Evropski komisijo kot tudi ZDA. “Nezaslišano in nelegalno obnašanje beloruskega režima bo imelo posledice,” je preko Twitterja s prstom žugala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Odgovorni za ugrabitev letala Ryanair bodo sankcionirani,” je napovedala von der Leyenova in zahtevala takojšnjo osvoboditev Protaseviča.

Uradniki na mednarodnem letališču v Minsku so sporočili, da je posadka letala zaprosila za nujni pristanek letala zaradi prejetega namiga o možni bombi na letalu. “Zaenkrat informacije o nastavljenem eksplozivu niso potrjene,” so sporočili. Pregleda letala so se lotili bombni tehniki, medtem ko so potnike večkrat temeljito pregledali. Po trditvah Protasevichevih zagovornikov, naj bi agenti beloruske varnostne službe KGB sprovocirali incident na letalu in tako dosegli zasilni pristanek v Minsku.

Ugrabitev letala med prvimi obsodila Slovenija
Po trditvah virov, ki naj bi bili domnevno blizu beloruskemu predsedniku Alexandru Lukašenku, naj bi on osebno avtoriziral polet lovca MiG-29, ki je pospremil potniško letalo do letališča v Minsku. Protasevičevi zagovorniki to razumejo kot priznanje, da so beloruske oblasti bile na preži za uporniškim novinarjem. Zunanji minister ZDA Antony Blinken je sporočil, da ZDA zahtevajo takojšnjo preiskavo o incidentu. Pri tem je dodal, da ZDA stojijo ob strani Belorusov. Litovski predsednik Gitanas Nauseda je medtem k takojšnjemu ukrepanju pozval zvezo NATO in EU. Beloruski režim naj bi predstavljal nevarnost za letalski potniški promet.

Med prvimi je belorusko ugrabitev Ryanairovega potniškega letala obsodila tudi Slovenija. “Danes je zaradi Belorusije moralo v Minsku na silo prostati letalo družbe Ryanair, aretirali pa so Romana Protasevicha, novinarja, aktivista in tesnega sodelavca Tsihanouskaye. To je absolutno nesprejemljivo. Slovenija zahteva takojšnjo izpustitev potnikov ter neodvisno mednarodno preiskavo,” so sporočili z zunanjega ministrstva.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je kasneje okrcal slovenske osrednje medije, ki so pri poročanju o nezakonitem prisilnem pristanku letala Ryanair vztrajno pozabljali omeniti, da je dejanje med prvimi obsodilo ravno slovensko zunanje ministrstvo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...