SMC zapustil največji konvertit vseh časov, z njim se slabo piše tudi LMŠ

Datum:

Politični konvertit tranzicijske levice je našel novo barvo. Po nestrinjanju s politiko trenutne vlade je našel novo zatočišče pri stranki Lista Marjana Šarca. Janiju Möderndorferju  je uspelo v dobrem desetletju vstopiti že v peto stranko na levi sredini. Slaba novica za vse omenjene stranke je, da so po vstopu omenjenega poslanca klavrno propadle.

Zgodilo se je tisto, kar so poznavalci slovenske politike pričakovali že nekaj časa. Jani Möderndorfer je zapustil stranko SMC in se pridružil Listi Marjana Šarca. Vse očitke o svojem političnem prestopništvu je ob današnjem odstopu zavrnil. Med drugim pa je povedal, da bo znova kandidiral za predsednika preiskovalne komisije o financiranju stranke Slovenske demokratske stranke. Gre pa za poslanca, ki ima  status največjega konvertita vseh časov, a to moralistične stranke bivšega premiera Slovenije še najmanj moti.

Jani Möderndorfer se je v zadnjem desetletju,  ko je ob boku Zorana Jankovića pojavil na slovenski politični sceni igra vedno vlogo antijanšističnega poslanca. Spomnimo se samo leta 2014, ko je Državni zbor na njegov predlog sprejel nezakonit zakon, da se Janezu Janši odvzeme poslanski mandat.

V preteklosti se je sporekel in  s poslansko LMŠ in podpredsednico Državnega zbora Tino Heferle in ji grozil, da ga še ne pozna in ga bo spoznala
Jani Möderndorfer se je v preteklosti že javno sporekel s svojo bodočo poslansko kolegico in podpredsednico Državnega zbora Tino Heferle.  Na eni izmed sej Državnega zbora se je zapletel v besedno vojno s takratno predsedujočo Tino Heferle. Bilo je že na meji dostojnega, ko je Tino Heferle (LMŠ), ki je vodila sejo, “prepričeval” s: “Na to vas bom opominjal cel mandat in boste s tem tudi končali mandat. Verjemite mi. Me še ne poznate … Me boste spoznali.”

Poslanka LMŠ Tina Heferle (foto: STA)

Heferletova je mirno in z nasmeškom odgovorila: “Me veseli, da sva se spoznala tudi na tak način.” To ni bila šala. Möderndorfer slovi kot trd in neizprosen borec, zadnja leta predvsem proti Janši, proti kateremu je predlagal propadlo zakonodajo, ki bi Janši onemogočila kandidaturo za javne funkcije (Muscolo), bil je eden od pobudnikov odvzema mandata, ki ga je ustavno sodišče odpravilo kot zlorabo oblasti. Takrat, ko je šlo za Janšo, Möderndofer ni imel podobnih pomislekov kot pri sebi, ko je šlo le za to, da bi nekaj ur pozneje dobil besedo.

Jani Möderndorfer ima bogato zgodovino igranja “intelektualnega poslanca” levih političnih struj
V svoji dolgoletni politični karieri je bil pomemben člen ljubljanske županje Vike Potočnik in takratne ljubljanske izpostave LDS. Kasneje je svoje mesto našel pri Zoranu Jankoviću. Ljubljanski župan ga je imel za enega izmed najbolj pomembnih zaupnikov, a so se njune poti razšle, ko je na volilnem kongresu Pozitivne Slovenije prestopil v tabor Alenke Bratušek. Tudi prvi predsednici vlade je zarinil nož v hrbet in poskrbel, da je s svojim odstopom uničil obstoj poslanske skupine ZAB, sedaj SAB.

Novopečeni poslanec Liste Marjana šarca je izdal tudi Alenko Bratušek in jj uničil njeno poslansko skupino. (Foto: STA)

Svojo nadaljevanko političnega karierista v strankah novih obrazov je začutil tudi v Stranki modernega centra. V njem je hitro prevzel glavno vlogo preganjalca Janeza Janše in financiranja SDS. Žal je deloval zelo pristransko, saj si ni upal preiskave razširiti na takratni vladajoči SMC in SD, o čem smo v preteklosti že pisali. Sedaj je Möderndorfer  izkoristil svojo priložnost in prestopil k Marjanu Šarcu. Kot je povedal na tiskovni konferenci bo zopet kandidiral za predsednika komisije za preiskovaje, ob tem pa pozival bivše kolege iz SMC, če si upajo pristopiti k preiskavi.

Jani Möderndorfer postal tudi grobar košarkarskega ponosa Uniona Olimpije
Möderndorfer je bil dolgoletni predsednik padlega košarkarskega ponosa Union Olimpija. Skupaj z ljubljanskim županom Jankovićem se je slikal mnogokrat v prvih vrstah. Kljub njunemu razhodu je sveži poslanec LMŠ ostal na mestu predsednika slovenskega košarkarskega ponosa.

 

Svoje nepravilnosti je izvajal tudi na mestu predsednika KK Union Olimpija v obdobju od 2010 do 2017. Med drguim je utajil tudi davke. (Foto: STA)

V preteklosti smo raziskovali finančno stanje košarkarskega kluba Olimpije. Tako smo v našem uredništvu pridobili notarsko overjeno finančno poročilo košarkarskega kluba Olimpija, ki ga je med letoma 2010 in 2017 vodil prav Möderndorfer. Iz dokumentov je razvidno, da je klub nakazoval denar na estonske, ciprske, celo švicarske bančne račune, preko katerih je plačeval svoje igralce. Le-tem so zaradi visokih davkov v Sloveniji dali podpisati sumljivo nizke pogodbe, nato pa so jim preostanek plačevali preko tujih agencij. Agonijo vodenje kluba se je končala z njegovim odhodom v letu 2017.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Skrito sporočilo v Bidnovem odstopnem pismu: Kdo pravzaprav vodi ZDA?

"Kako sramoten konec sramotnega predsedovanja," je ob odstopu Joeja...

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...