Smrtnost zaradi covid-19 v francoskih bolnišnicah od trikrat do štirikrat višja od uradnih številk!

Datum:

Nova izsledki študije v Franciji, ki so jo opravili pri Evropskem raziskovalnem omrežju za umetno predihovanje (REVA) kažejo, da je število umrlih na intenzivni negi v Franciji zaradi covid-19 celo trikrat do štirikrat višje od uradnih številk, ki so jih objavile francoske oblasti.

                   

Med 30 in 40 odstotkov covid-19 pacientov, ki jih premestijo na intenzivno nego in potrebujejo ventilatorje umre, ugotavlja študija, ki so jo opravili pri REVA.

Omenjeno število pacientov je nekajkrat višja od tistega, ki ga je javnosti posredoval francoski generalni direktor za zdravje z notranjega ministrstva Jerome Salomon. Po Salomonovih trditvah sredi aprila naj bi bila smrtnost na intenzivni negi zaradi COVID-19 samo 10-odstotna. S temi številkami pa se ne ujemajo podatki skupne klinične raziskave v katero je vključenih okoli 200 oddelkov za intenzivno nego po celi Franciji.

Smrtnost na intenzivni negi veliko višja kot v času svinjske gripe
Študija je vključevala analizo tisoč podobnih primerov, ki so bili na zdravljenju med 28. marcem in 25. aprilom 2020. Do nedelje, 26. aprila 2020 je je bilo na intenzivni negi v Franciji zaradi COVID-19 sprejetih 4.682 pacientov. “Nikoli nismo videli tako stopnjo smrtnosti,” je za Le Monde povedal intenzivist Matthieu Schmidt iz Univerzitetne bolnišnice Pitie-Salpetriere v Parizu.

Schmidt je stanje primerjal z razmerami v času svinjske gripe leta 2009, ko je bila smrtnost na intenzivni negi 25-odstotna in poudaril, da za trenutno veliko večjo stopnjo smrtnosti ni kriv francoski zdravstveni sistem, temveč kompleksna patologija nove bolezni, ki ni omejena samo na pljučnico, temveč lahko povzroči huda vnetja, težave z obtočili in ledvicami.

Foto: epa

Poročilo francoskih oblasti naj bi se opiralo na podatke med 16. marcem in 12. aprilom, ko je smrtnost na intenzivni negi bila okoli 10-odstotna. Takrat je zgolj nekaj čez polovica vseh pacientov bila priklopljena na ventilatorje. Od takrat se je število pacientov na ventilatorjih povečalo na 80 odstotkov.

Poročilo francoskih oblasti naj bi tako po pisanju RT kazalo stanje na začetku epidemije, ko je bila usoda številnih pacientov še vedno neznanka. V Franciji imajo po zadnjih podatkih več 165.977 obolelih za covid-19, 23.521 ljudi je zaradi wuhanske bolezni umrlo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...