fbpx

Pomanjkanje zaščitne opreme in premalo testiranj! Japonska tik pred zlomom zdravstvenega sistema!

Foto: epa

Japonski zdravniki menijo, da njihov zdravstveni sistem ne bo prenesel vse večjega števila obolelih za covid-19. Stvar je še toliko bolj presenetljiva, ker se je za Japonsko najprej govorilo, da je država, ki razmere dobro obvladuje, a ima v tem trenutku kar 10 tisoč potrjenih okužb z novim virusom, umrlo pa je preko 200 oseb. Najhujše je v Tokiu. Tamkajšnje zdravstveno osebje si prizadeva preprečiti zlom zdravstvenega sistema. Ob tem je vse manj prostora za zdravljenje ostalih obolenj. Celotna situacija vzbuja kritike japonskega pristopa glede obvladovanja epidemije. Japonska namreč ni šla po poti Južne Koreje, kjer so opravili množična testiranja populacije na koronavirus, saj so menili, da gre za potrato javnih sredstev. 

Japonski zdravniki so prepričani, da tamkajšnji zdravstveni sistem ne bo prenesel vse večjega števila pacientov, ki bolehajo za covid-19. Pripetilo se je celo to, da je kar 80 bolnišnic zavrnilo rešilca z bolnikom, ki je kazal znake okužbe, preden je bil ta sprejet. Stvar je še toliko bolj presenetljiva, saj je za Japonsko najprej veljalo, da gre za državo, ki ima razmere pod nadzorom, a ima v tem trenutku kar 10 tisoč potrjenih okužb z novim virusom, umrlo pa je preko 200 ljudi, ob čemer je najbolj prizadeto območje prestolnice Tokio, poroča BBC

Tamkajšnje zdravstveno osebje si na vso moč prizadeva, da bi preprečilo zlom zdravstvenega sistema. Ob tem je vse manj prostora za zdravljenje ostalih obolenj, ki z novim virusom niso povezana. Celotna situacija vzbuja vse več kritik tamkajšnjega pristopa glede obvladovanja epidemije. Ob tem je še posebej zaskrbljujoče dejstvo, da japonske bolnišnice že zavračajo domnevno okužene z novim virusom in to ob dejstvu, da je v tej državi razmeroma malo okuženih v primerjavi z nekaterimi drugimi državami.

Na Japonskem primanjkuje zaščitne opreme, premalo pa je tudi testiranj na koronavirus 

Poleg tega se zdravniki pritožujejo nad pomanjkanjem zaščitne opreme, kar kaže na slabo pripravljenost te države na epidemijo novega virusa in to navkljub dejstvu, da gre za drugo državo, kjer je bila izven Kitajske že januarja zaznana prva okužba z novim virusom. Mnogi ob tem kritizirajo tamkajšnjega predsednika vlade Shinzo-ja Abe-ja, ki ni zaprl države, in sicer v strahu, da bi to oslabilo tamkajšnje gospodarstvo.

Foto: epa

Ob tem je prišlo do besednega spopada med njim in lokalnimi oblastmi Tokia, ki so pričakovale zgodnejše zaprtje države. Naj Japonskem so namreč izredne razmere uvedli šele v četrtek. Japonske oblasti si obenem prizadevajo, da bi povečale število testiranj, vendar pa je težava v tem, da so v zadnjih tednih v tej državi testirali precej manj, kar zmanjšuje preglednost nad zdravstveno situacijo. V primerjavi z Južno Korejo, naj bi opravili zgolj 16 odstotkov določene vrste testov.

Južna Koreja je zgodba o uspehu, saj se je lotila obsežnega testiranja prebivalstva

Ob tem ko se je Južna Koreja lotila obsežnega testiranja prebivalstva, pa so na Japonskem še nedavno menili, da gre za nepotrebno potrato javnih sredstev. Vendar pa je v zadnjem času japonska oblast pričela spreminjati svoj odnos do testiranja, saj je le-to postalo precej bolj pogosto. Ob tem je Abe še dejal, da nameravajo celo vzpostaviti posebna središča za testiranje, ki bodo vključevala tudi testiranje na domu. Izredne razmere bi na Japonskem sicer lahko veljale vse do 6. maja.

Tajvanu, ki ga od Kitajske deli le 130-kilometrska morska ožina, je uspelo učinkovito zaustaviti koronavirus. V državi s 23 milijoni prebivalcev je namreč umrlo zgolj 6 ljudi. Čeprav je država doživela blokado s strani Svetovne zdravstvene organizacije, ji je uspel sijajen podvig, ki je prihranil številna človeška življenja, ob dejstvu, da je država ostala odprta. Ta vzhodnoazijska otoška država je Sloveniji lahko velik zgled v prihodnje. Na podoben način bi se lahko z epidemijo spopadli jeseni, saj se za takrat napoveduje nov val. In kaj je skrivnost tajvanskega uspeha? Zagotovo so to vnaprejšnje priprave na epidemijo, izkušnje z epidemijo Sarsa izpred let, omejevanje letov, dovolj zaščitnih mask in takojšnja identifikacija okuženih ter obvezna mobilna aplikacija za sledenje okuženim.

Domen Mezeg