Smrtonosni virus ebole se v Afriki ne širi več

Datum:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes razglasila, da se smrtonosni virus ebole v zahodni Afriki ne širi več, saj ga sedaj tudi v Liberiji ni več. S tem je konec najhujše epidemije ebole doslej, ki je terjala več kot 11.300 življenj.

WHO je konec epidemije ebole razglasil potem, ko v Liberiji 42 dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe. “Danes WHO razglaša konec zadnjega izbruha ebole v Liberiji, vse znane verige prenosa v zahodni Afriki so bile prekinjene,” so sporočili iz te organizacije Združenih narodov.

Epidemija ebole se je začela decembra 2013 v Gvineji in se je nato razširila na sosednjo Liberijo, Sierro Leone ter nekatere druge države.

Več kot 11 tisoč mrtvih, skoraj 29 tisoč okuženih
V Sierri Leone so konec epidemije ebole razglasili 7. novembra lani, v Gvineji pa 29. decembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Te tri zahodnoafriške države je ebola najhuje prizadela. Posamezne primere okužb in smrti so sicer zabeležili tudi v drugih državah sveta. Zadnja epidemija ebole je terjala skupno 11.315 življenj, okužilo pa se je skoraj 29.000 ljudi.

Direktorica WHO Margaret Chan je opozorila, da bodo za razvoj razmer ključni naslednji trije meseci, saj bodo tuje zdravstvene ekipe v zahodni Afriki prenehale delovati in bodo vse delo prevzele lokalne zdravstvene oblasti.

(foto:epa)
Strokovnjaki WHO opozarjajo, da bi se ebola lahko znova pojavila, saj lahko virus v spermi preživelih oz. ozdravljenih moških obstane tudi do enega leta (foto: epa).

Je tokrat resnično konec epidemije?
WHO je sicer doslej že dvakrat razglasil konec ebole v Liberiji – prvič maja lani, drugič pa septembra, a so nato obakrat zabeležili nove primere.

Zaradi počasnega odziva na epidemijo je bil WHO deležen kritik, medtem ko lokalni zdravstveni sistemi v zahodni Afriki niso bili pripravljeni na njene katastrofalne razsežnosti. Zaradi ebole je v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji umrlo več kot 500 zdravstvenih delavcev.

Vse dokler niso začeli obolevati tuji humanitarni delavci, ki so se vrnili v domovine na zdravljenje, kar je sprožilo skrbi o globalni pandemiji, so zahodne države ponudile le malo pomoči. WHO je zaradi pustošenja ebole spremenil določena pravila ravnanja in smernice v primerih epidemij, s katerimi naj bi bil bolje pripravljen na podobne katastrofe v prihodnosti.

Za ebolo ni potrjenega cepiva
Za ebolo sicer ni nobenega potrjenega in popolnoma preverjenega cepiva za uporabo na ljudeh. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v sredo zatrdil, da je Rusija razvila cepivo, a ob tem ni razkril, kdo ga je razvil in če je že prestalo klinične preizkuse.

Ebola je sicer ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo virus, njegov rezervoar pa so divje živali. Kako je virus prvič preskočil z živali na človeka, še ni povsem raziskano, predvidevajo pa, da z uživanjem mesa divjih živali.

V. V., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...