So Američani vedeli, da jih je obiskal podpisnik spornega tožilskega sporazuma z Rusijo?

Datum:

16. junija so na Fužinskem gradu praznovali dan neodvisnosti, praznovanje je organizirala ameriška ambasada. Na dogodku se je pojavil tudi Drago Šketa, generalni državni tožilec, ki je januarja na lastno pest odpotoval v Moskvo, na praznovanje ob 300-letnici ruskega tožilstva – na glavni slovesnosti v Kremlju je bil tudi sprejem predsednika ruske federacije Vladimirja Putina. Pa so Američani vedeli, da jih je obiskal podpisnik spornega tožilskega sporazuma z Rusijo?

Spomnimo, državni generalni tožilec Drago Šketa naj bi januarja v Rusijo odpotoval mimo državnih institucij, ki naj za to ne bi vedele, tudi na veleposlaništvu menda o obisku niso bili obveščeni. V Moskvo sta takrat odšli tudi višja tožilka Maja Veber Šajn in okrožna državna tožilka Anita Veternik, in sicer kot strokovnjakinja za kibernetski kriminal. Generalni državni tožilec  je z vodjo ruskih tožilcev Igorjem Krasnovom v Moskvi tudi podpisal program sodelovanja – ob tem je treba izpostaviti, da je Krasnov na spisku oseb, za katere zaradi hudih kršitev in zlorab človekovih pravic veljajo omejevalni ukrepi v vseh državah Evropske unije.

V stilu nekakšnega dvojnega agenta pa se je Šketa včeraj pojavil tudi na sprejemu ob ameriškem dnevu neodvisnosti, ki je potekal na Gradu Fužine. “Praznujemo svobodo. Slavimo poseben dokument – Deklaracijo neodvisnosti,” je poudarila veleposlanica ZDA Jamie L. Harpootlian v uvodnem govoru in dodala:  “Še posebej letos, ko se Ukrajina pogumno bori za svobodo, življenje in srečo svojih otrok, je zato za nas, ki vemo, kaj pomeni boriti se za svobodo, ključnega pomena, da se spomnimo nedavnih besed predsednika Bidna: ‘Svoboda ima svojo ceno.’ Svoboda je odgovornost. Svoboda je nikoli dokončano delo. Odvisna je od srčnosti in uma ljudi ter predanosti naših mož in žena v uniformah. Zato našim oboroženim silam, ki so prisotne nocoj – moj poklon. In Ukrajincem – Podpiramo Ukrajino. Slava Ukrajini!” Pa so Američani ob tem vedeli, da je med njimi tudi Šketa, podpisnik spornega tožilskega sporazuma z Rusijo?

 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...