So požar v prenatrpanem centru na Lezbosu podtaknili okuženi migranti?

Datum:

Požar je zajel prenatrpan center za migrante Moria na grškem otoku Lezbos in ga uničil do tal. Pojavljajo se sicer nepotrjene informacije, da naj bi požar podtaknili migranti okuženi s covid-19, ker niso želeli v karanteno. Govori pa se tudi o tem, da bi požar lahko podtaknili domačini, ki z migranti niso bili v najboljših odnosih.

                   

Grški center za migrante Moria je bil dom skoraj 13 tisočim ilegalnim migrantom, kar je štirikrat več kot naj bi kapacitete centra uradno lahko sprejele. 70 odstotkov migrantov je v center prišlo iz Afganistana, drugače pa prihajajo iz 70 različnih držav. Požar smrtnih žrtev ni terjal, je pa bilo nekaj lažje poškodovanih, predvsem zaradi dima, ki ga je veter še dodatno širil. Migrante so gasilci iz centra evakuirali.

Požar je izbruhnil na več različnih koncih, je povedal poveljnik gasilske enote. Gasilci so tudi poročali o tem, da jim je nekaj migrantov hotelo onemogočiti dostop do centra, zato so morali poklicati policijo, da so sploh lahko opravili svoje delo. poveljnik civilne zaščite Michalis Fratzeskos, je za ERT povedal, da je bil požar naklepno dejanje. Po njegovih besedah naj bi požigalec izkoristil močan veter in požare, ki so v tistem času divjali v bližini centra.

So požar podtaknili okuženi migranti?
Po poročanju grške tiskovne agencije ANA, so bili požari sproženi po uporu določenih migrantov, ki niso želeli iti v karanteno. Nekateri migranti so se namreč izkazali za pozitivne na covid-19 ali pa so bili v stiku z okuženimi. Od prejšnjega tedna pa do danes so opravili 2 tisoč testiranj, od tega je bilo na virus pozitivnih 35 ljudi.

Moria (Foto: EPA)

V prenatrpanem migrantskem centru so že tako vladale slabe higienska razmere, vse skupaj pa je epidemija koronavirusa le še poslabšala. V centru tako že od marca veljajo stroge omejitve gibanja. Za medije so nekateri migranti povedali, da naj bi bili za požar odgovorni prebivalci krajev v bližini centra za migrante. Določeni krajani naj bi bili namreč v sporu z nekaterimi migranti, okužbe s covid-19 pa so situacijo med njimi le še zaostrile.

Migranti po evakuaciji. (Foto:EPA)

Predstavnik vlade je sporočil, da poteka preiskava, ki bo razjasnila vzrok za požar. Povedal pa je tudi, da je možno na otoku Lezbos razglasiti izredne razmere. Grška vlada ima sicer namen po otokih zgraditi več zaprtih zbirnih centrov, kar je že februarja sprožilo proteste grških domačinov. Na Lezbosu trenutno res niso v zavidljivi situaciji, saj se naokoli sprehajajo okuženi migranti, ki jim je za zdravje domačinov očitno malo mar.

Na Twitterju očitki Tanji Fajon
Evroposlanka Tanja Fajon je na družabnem omrežju Twitter izrazila svoje sočutje prizadetim migrantom. Napisala je tudi, da so na morebitno katastrofo v prenapolnjenem centru opozarjali že prej, nastala situacija pa je nov problem za EU, ki še vedno nima učinkovite migracijske politike. Hitro so se na njen komentar odzvali tudi nekateri drugi uporabniki omrežja, ki Fajonovi očitajo selektivno sočutnost. Sočutnosti do Evropejcev v stiskah naj ne bi namreč še nikoli izrazila.

https://twitter.com/SergijVermiglio/status/1303599982621196288?s=20

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...