So zadnji nemiri na Kosovu del ruskega scenarija destabilizacije regije?

Datum:

Vse kaže na to, da ima Rusija velik interes v dogajanju na Kosovu. Nemiri na Kosovu namreč destabilizirajo tudi širšo regijo in odvračajo pozornost od Putinovega neuspeha v Ukrajini. Moskvi zato ustrezajo komplikacije in eskalacija krize v regiji. 

Invazijo na Ukrajino in ruska hudodelstva bi težko razglasili za uspeh Vladimirja Putina. Prav zato je v ruskem interesu, da odvrača pozornost od sramotnega dogajanja na evropskem vzhodu, pozornost svetovne javnosti pa preusmerja denimo na Balkan. Jutarnji list piše o zadnjih krvavih dogodkih na Kosovu, v katerih je življenje izgubilo nekaj Srbov. V Srbiji in Republiki Srbski so smrti počastili z dnevom žalovanja. Ob tem lahko spomnimo na dogodke iz leta 2016, ko je bil v Črni Gori pod vodstvom ruskih agentov GRU izvršen poskus prevrata, da bi se preprečil vstop te države v Nato.

Potrebno je omeniti, da je po strelskih spopadih v okolici samostana Banjska srbski predsednik Aleksandar Vučić najprej odhitel k ruskemu veleposlaniku Aleksandru Bocan-Harčenku, šele naslednji dan pa k veleposlanikom vodilnih zahodnih držav, srečanje s katerimi naj bi bilo “zelo mučno in napeto”. Znano je še, da je direktor srbske obveščevalne službe BIA Aleksandar Vulin odkrito “ruski igralec”. Kot je še znano, je bil od začetka ruske agresije na Ukrajino že dvakrat v Moskvi in ​​se tam družil z Nikolajem Patruševom, ki koordinira ruske obveščevalne službe.

Nikolaj Patrušev (L) IN Vladimir Putin (D) (Foto:epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...