Putin ne zmore zaščititi Armencev: republika Gorski Karabah bo razpuščena!

Datum:

Vodja armenskih separatistov samooklicane republike Gorski Karabah je danes ukazal razpustitev državnih institucij do konca leta. Obenem je še sporočil, da s 1. januarjem 2024 separatistična republika ne bo več obstajala. Rusija v regiji očitno ni odigrala svoje varnostne vloge in ni zaščitila lastnega geostrateškega interesa. Posledično se krepi vpliv Turčije, sicer tesne zaveznice Azerbajdžana. 

                   

Vodja armenskih separatistov v samooklicani republiki Gorski Karabah Samvel Šahramjan je danes razglasil odlok o prenehanju obstoja samooklicane republike in to ravno v času, ko se dogaja množični eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha – po vojaški operaciji, s katero je Azerbajdžan prevzel nadzor nad regijo, poroča STA.

Za razpustitev se je odločil, da bi tamkajšnjim prebivalcem zagotovil varnost. V odloku je med drugim zapisano, da se morajo prebivalci razpuščene republike seznaniti s pravili integracije, ki jih ponuja Azerbajdžan. Sami pa naj se zatem odločijo, ali bodo ostali ali pa območje zapustili. Vendar so mnogi doslej že zapustili svoje domove. V Armenijo naj bi pobegnilo že preko 65 tisoč Armencev, kar je več kot polovica.

Na karti je označen Gorski Karabah. (Foto: Wikipedija)

Je Rusijo preveč izčrpala Ukrajina, da bi zaščitila svoj vpliv na Kavkazu? 
Vse kaže na to, da je Rusija, sicer dolgoletna zaveznica Armenije, preveč izčrpana od vojne v Ukrajini, da bi preprečila kratkotrajen konflikt in posledično eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čeprav ima na konfliktnem območju svoje oborožene sile. Obenem je Armenija članica CSTO, nekakšne alternative Nata, vendar pa se zaradi Putinovega neukrepanja že obrača proč od velike zaveznice, in sicer na Zahod. Razmere kažejo na to, da Turčija, sicer tesna zaveznica Azerbajdžana, krepi vpliv v regiji, 2. vojaška velesila pa je to le še na papirju. Azerbajdžan je celo opustošil tamkajšnjo rusko vojaško bazo!

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...