Socialistična evropska poslanka Eva Kaili v hišnem priporu

Datum:

Po korupcijskem škandalu, ki je izbruhnil v Bruslju, kjer so več socialističnih evropskih poslancev zasačili pri prejemanju podkupnin, se končno nekaj premika. Evropsko poslanko iz Grčije in nekdanjo podpredsednico Evropskega parlamenta Evo Kaili, glavno osumljenko v korupcijski aferi Katargate, so danes v skladu z odločitvijo belgijskega sodnika iz preiskovalnega zapora premestili hišni pripor.

                   

Eva Kaili je postala najbolj prepoznaven obraz korupcijskega škandala, ki je zajel Evropski parlament, je bila v sredo po več kot štirih mesecih za zapahi izpuščena iz zapora in premeščena v hišni pripor. Poslanka bo zdaj v hišnem priporu z elektronsko zapestnico, je za Euronews potrdil njen odvetnik Sven Mary. Elektronska zapestnica preprečuje možnost pobega, saj ji oblasti ves čas sledijo z GPS oddajnikom.

“Ne bom dajala več komentarjev, razen dejstva, da je to logična odločitev, ki je trajala predolgo,” je dejal Mary v kratki izjavi. Informacijo je potrdilo tudi belgijsko zvezno tožilstvo. Odločitev je bila presenečenje, saj je bila objavljena dan pred načrtovanim nastopom pred sodnikom v četrtek zjutraj. Kaili bo na rednih zaslišanjih za podaljšanje ali preklic elektronskega nadzora. Grško poslanko so prvič aretirali 9. decembra, ko naj bi jo prijeli pri dejanju in ji nemudoma odvzeli poslansko imuniteto. 44-letna poslanka je bila nato obtožena sodelovanja v hudodelski združbi, korupcije in pranja denarja, kasneje pa so jo kot del predkazenskega pripora preselili v zapor Haren, ki se nahaja na obrobju Bruslja. Njena aretacija je med bruseljsko elito povzročila šok in razkrila preiskavo sheme denar-za-usluge, ki je vključevala “velike” vsote denarja in “znatna” darila, ki naj bi jih Katar in Maroko izplačevala, da bi vplivala na oblikovanje evropske politike.

Obe državi krivdo zanikata
Belgijska policija je v desetinah hišnih in pisarniških preiskavah zasegla več kot 1,5 milijona evrov gotovine. Po škandalu je bila Kaili odstavljena s položaja ene od podpredsednic Evropskega parlamenta, njeno članstvo v stranki pa je bilo začasno odvzeto, kar je bil dramatičen preobrat za poslanko, ki je do takrat veljala za vzhajajočo zvezdo. 44-letnica ostaja samostojna evropska poslanka in je upravičena do plače po obdavčitvi v višini 7146 evrov na mesec in polovice svojega mesečnega nadomestila v višini 4778 evrov.

Kailijeva je očetu naročila, naj skrije denar (foto: EPA)

Kaili je bila ena od petih oseb, ki so jih belgijske oblasti aretirale in kazensko ovadile, skupaj s svojim partnerjem Francescom Giorgijem, nekdanjim evropskim poslancem Pierom Antoniom Panzerijem, direktorjem nevladne organizacije Niccolòjem Figà-Talamancoo in belgijskim evropskim poslancem Marcom Tarabello. Štirim moškim je že bila odobrena izpustitev iz zapora, s čimer je Kaili postal zadnji obtoženec, ki je dobil pogojno odpustitev.Njena obrambna ekipa, ki sta jo sestavljala belgijski odvetnik Sven Mary in grški odvetnik Michalis Dimitrakopoulos, je ostro  nasprotovala Kailijinemu nadaljnjemu zaporu in si prizadevala za njeno izpustitev. “Eva Kaili prihaja iz zapora z dvignjeno glavo in (z) dostojanstvom. Ni priznala zločinov, ki jih ni storila,” je dejal Dimitrakopoulos.

“Za svojo nedolžnost se bo borila do konca.” je dodal.

Eva Kaili je pred afero veljala za vzhajajočo zvezdo evropskih socialistov (Foto: Epa)

Mary je v torkovem ekskluzivnem intervjuju za Euronews trdila, da preiskovalcem ni uspelo najti novih dokazov, ki bi podprli primer proti poslanki, in napadla tožilstvo, ker jo drži za zapahi kot “trofejo”. Ni bilo takoj jasno, ali bo Kaili hišni pripor preživela v isti rezidenci kot Francesco Giorgi, s katerim ima dveletno hčerko. Giorgi je nekoč delal kot parlamentarni pomočnik, najprej za Piera Antonia Panzerija, domnevnega vodjo korupcijske sheme, kasneje pa za Andreo Cozzolina, italijanskega poslanca Evropskega parlamenta, ki se bori proti izročitvi iz Italije v Belgijo.

Eva Kaili in Zoran Thaler, oba domnevno koruptivna, oba socialista (Foto: epa, STA)

Gre za enega največjih škandalov v Bruseljski politiki po tem, ko je leta prej v zanko padel še en socialist – slovenski evropski poslanec Zoran Thaler, ki je bil izvoljen na listi Socialnih demokratov – tega so novinarji angleškega časnika Sunday Times prepričali, da glasuje za zakonodajne amandmaje proti plačilu. Panzeri je januarja z oblastmi podpisal sporazum o priznanju krivde, v skladu s katerim priznava svojo kriminalno udeležbo pri podkupovanju in se zavezuje, da bo delil “razkrite” podrobnosti o shemi denar za usluge iz katerega izvira afera Katar Gate.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...