Sodišče EU odločilo: Država članica EU ne more prosilca za azil avtomatsko vrniti v drugo državo članico brez birokratsko zapletenega postopka

Datum:

Članica EU prosilca za azil, ki je nezakonito vstopil na njeno ozemlje, ne more preprosto vrniti v državo vstopa v Unijo, kjer je najprej zaprosil za azil, je danes odločilo Sodišče EU. Kot je dodalo, mora pred tem potekati večstopenjski postopek, in sicer tako, da prosilec za azil zaprosi državo vstopa v EU, šele če zamudi dvomesečni rok, lahko država članica postopa skladno z azilno zakonodajo. Če migrant ne zaprosi znova za azil, ima država znova možnost zaprositi državo vstopa, da ga vnovič sprejme.

Sodišče v Luksemburgu je tako razsodilo v primeru sirskega državljana, ki je zaprosil za azil v Nemčiji. Oblasti so ob tem ugotovile, da je pred tem za mednarodno zaščito zaprosil že v Italiji. Nemčija je zato Italijo prosila, naj ga vzame nazaj, in ker Italija ni nasprotovala, je Nemčija prošnjo za azil zavrnila in Sirca vrnila v Italijo. A kmalu zatem se je znova ilegalno vrnil v Nemčijo.

Nemško upravno sodišče je za mnenje prosilo Sodišče EU, poroča STA. V ospredje je postavilo vprašanje, ali je Nemčija po nezakonitem vstopu v državo pristojna za nadaljnji azilni postopek.

Postopek bo odslej še bolj birokratsko zapleten
Sodišče EU je odločilo, da to ne gre samodejno. Če hoče Nemčija prosilca za azil znova vrniti v Italijo, mora zato znova zaprositi italijanske oblasti. Če pri tem zamudi zakonsko določeni dvomesečni rok, lahko migrant zaprosi za azil v Nemčiji in šele od takrat je Nemčija po mnenju sodišča pristojna za vodenje azilnega postopka. Če migrant ne zaprosi znova za azil, ima Nemčija znova možnost prositi Italijo, da ga vnovič sprejme.

Foto: epa

V skladu z evropskim pravom in Dublinsko uredbo mora vsaka članica Unije registrirati migrante in prosilce za azil ter jim odvzeti prstne odtise. Za azilni postopek je pristojna država, kjer je prosilec za azil prvič vstopil v EU.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...