Soros financira globalno levičarsko mašinerijo “preverjanja dejstev” – del nje tudi Oštro

Datum:

V zadnjih letih se je po svetu močno razpaslo t. i. “preverjanje dejstev”. Hkrati je zelo narastlo število strokovnjakov za “dezinformacije”. Gre za del levičarske globalne agende utišanja vseh motečih mnenj. Pojav je močno prisoten na družbenih omrežjih. Za “glajhšaltungo” slovenskega dela Facebooka skrbi urednica portala Oštro Anuška Delić. Gre za aktivistko, ki svojih skrajnih stališč ne skriva. 

Portal Breitbart poroča o novih finančnih sledeh špekulanta Georgea Sorosa. Govora je o globalni mreži organizacij, ki se napajajo z njegovim denarjem, njihov namen pa je zatiranje in diskreditacija konservativnih glasov na spletu. Levičarske aktivistične skupine se skrivajo za lažnimi parolami boja “za državljanske” in “človekove pravice”. V ZDA so pred volitvami izrazile “skrb” za demokracijo, ob tem pa direktorje tehnoloških gigantov pozvale, da naj nemudoma sprejmejo ukrepe za preprečevanje širjenja “volilnih dezinformacij”. Organizacije, sopodpisnice pisnega poziva, so od Sorosa v zgolj štirih letih skupno prejele 30,3 milijona dolarjev. 

Znano je še, da v srednji in vzhodni Evropi deluje enajst organizacij za “preverjanje dejstev”, ki jih je odobril Facebook, osem od njih pa je financiral Soros. Kot velja tudi v ZDA, so kritične pretežno do politične desnice. Izpostaviti gre Projekt Inštituta Poynter, Mednarodno mrežo za preverjanje dejstev (IFCN). Projekt je bil zagnan leta 2015 in so ga v začetku financirali National Endowment for Democracy (podprto s strani zunanjega ministrstva ZDA), Omidyar Network, Google, Facebook, Bill & Melinda Gates Foundation in George Soros’s Open Society Foundations. 

Odgovorna urednica Oštro – centra za “preiskovalno novinarstvo” v jadranski regiji Anuška Delić. (Foto: sta)

“Preverjanje dejstev” je pomemben element levičarskega spletnega cenzurnega stroja. Socialnim omrežjem nudi politično nevtralen izgovor za utišanje konservativnih stališč. Tovrstnega preverjanja se poslužuje tudi Facebook, da bi se izognil odgovornosti za cenzuro. Primer takšne zgodbe, ki jo je Facebook cenzuriral, je bila zgodba o prenosnem računalniku Hunterja Bidena. Na sodišču je Facebook priznal, da so preverjanja dejstev, navkljub pretvarjanju o nepristranskosti in objektivnosti, zgolj mnenja.

In kako je v Sloveniji?
Pri nas za “demokracijo”, “boj proti lažnim novicam in dezinformacijam”, “javni interes” in “človekove pravice” skrbi Anuška Delić, odgovorna urednica portala Oštro, ki je aktivizem zavila v celofan “preiskovalnega novinarstva”. Spomnimo: podobno ravnajo provladni (Robertu Golobu naklonjeni) novinarji portala Necenzurirano. Delićeva je tista, ki skrbi za cenzuro desnih, konservativnih stališč na slovenskem delu Facebooka v skladu z apetiti velikega brata iz ZDA. Je tudi (so)odgovorna za uničenje strani Nove24TV na tem družbenem omrežju. Oštro je sicer certificiranim prek že omenjene mednarodne mreže IFCN.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...