Soros izdatno financiral lobistične skupine, nenaklonjene policiji, in skrajno levičarske kandidate po ZDA

Datum:

Novo preiskovalno poročilo razkriva obseg financiranja, ki ga je lani zagotovila mreža donacij kontroverznega milijarderja Georga Sorosa skrajno levim lobističnim skupinam, ki so nenaklonjene policiji po vseh Združenih državah Amerike.

Neprofitne organizacije, ki jih financira mreža Open Society Foundations Georga Sorosa, so leta 2021 namenile več kot 35 milijonov dolarjev skrajno levičarskim skupinam, ki ne podpirajo financiranja policije, in skrajno levičarskim kandidatom za tožilce, je poročala ameriška tiskovna hiša Fox News.

Po poročanju Fox News je kontroverzni madžarsko-ameriški milijarder odobril množico posameznih donacij prek svoje mreže dodeljevanja nepovratnih sredstev za podporo kampanjskih skupin in kandidatov, ki so nameravali prenoviti ameriški kazenskopravni sistem in izvesti obsežno reformo, v nekaterih primerih pa tudi ukiniti lokalne policijske uprave. Kot primer tovrstnega financiranja je bil izpostavljena šestmestna donacija Sorosovih neprofitnih organizacij za kampanjo iz leta 2021, katere namen je bila “razgradnja” in zamenjava policijske uprave v Minneapolisu. V tem primeru je šel denar za koalicijo najmanj 33 aktivističnih organizacij, ki so zagovarjale volilno pobudo za spremembo mestne listine, da bi policijsko upravo nadomestili z agencijo za javno varnost.

Vsota v višini 1,75 milijona dolarjev je bila prenesena iz Sorosove Fundacije za spodbujanje odprte družbe v sklad New Venture Fund s sedežem v Washingtonu za Središče virov skupnosti za varnost in odgovornost, ki ga Fox News opisuje kot središče za zbiranje virov za lokalne progresivne aktiviste, ki si prizadevajo za reformo policije, zavzemajo se namreč za njeno ukinitev in prekinitev njenega financiranja.

Foto: iStock

Neprofitna organizacija Open Society Policy Center, podružnica Sorosove mreže Open Society, naj bi prav tako nakazala donacijo v višini 500 tisoč dolarjev organizaciji Equity PAC, ki nasprotuje zaposlovanju novih policistov v Austinu, v Teksasu. Poleg tega je Fundacija za spodbujanje odprte družbe dodelila 200 tisoč dolarjev koaliciji Austin Justice, katere cilj je “izobraževanje javnosti o policijskem delu, vplivu policijskih sindikatov in načinih, kako ohraniti varnost skupnosti brez zanašanja na policijo”, poroča Remix News.

Sorosava fundacija na vse načine opravičuje svoje delovanje
V odzivu na poročanje o financiranju je Laleh Ispahani, sodirektorica Open Society, ki je zadolžena za vodenje dela na področju notranje in zunanje politike, zagovarjala dodelitev nepovratnih sredstev in za Fox News povedala, da je Fundacija Open Society ponosna, da je bila ena prvih in najodločnejših podpornikov prizadevanj za reševanje vprašanj kriminala in javne varnosti ob hkratnem varovanju svoboščin, ki jih Američani cenijo. “Podprli smo reforme našega kazenskopravnega sistema, ki uživajo široko podporo v celotnem političnem spektru. Verjamemo, da so naše svoboščine ogrožene, ko so državni akterji nad zakonom, in da je odgovornost še bolj bistvena, ko jim je dana pravica do uporabe sile v imenu vlade.”

Foto: Open Society

Ispahanijeva je zatrdila, da naj bi bila “raven policijskega nasilja zlasti na temnopolte skupnosti” tista, ki je spodbudila prizadevanja za reforme po vsej državi. Fundacija po njenih besedah podpira raziskovanje in razvoj politik, ki imajo dejansko vpliv na zmanjšanje kriminala, in prepušča skupnostim iskanje alternativ, ki so zanje smiselne. “Ali to vključuje preusmeritev sredstev, ki so trenutno dodeljena policijskim službam, v službe, ki se dejansko ukvarjajo s kriminalom in izboljšujejo javno varnost, je odvisno od njih. Od umora Georgea Floyda so številne skupnosti povečale izdatke za policijo, medtem ko število smrti, povzročenih s strani policije, še naprej narašča. Še naprej verjamemo, da so reforme potrebne in bi morale skupnosti še naprej voditi ta prizadevanja,” je še dodala v bran njihovega financiranja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...