Sovjetski spomeniki predstavljajo ostaline zla, ki so nesprejemljive

Datum:

Podiranje in odstranjevanje sovjetskih spomenikov v baltskih državah ima ogromen pomen za celotno regijo. V to je prepričan poljski podpredsednik vlade, minister za kulturo in narodno dediščino. Izjavo je dal med obiskom Litve.   

Podpredsednik poljske vlade, minister za kulturo in narodno dediščino prof. Piotr Gliński je prepričan, da se moramo znebiti te zelo slabe tradicije komunizma in postkomunizma, kot so sovjetski spomeniki. Poudaril je pomen zavedanja, da ta postkomunizem tiči v naših državah v zelo različnih oblikah, med drugim v interesnih skupinah in miselnosti. Ravno zato se moramo proti temu zlu odločno boriti. Ostaline tega zla so nesprejemljive, poroča Polska Agencja Prasowa.

Podpredsednik poljske vlade, minister za kulturo in narodno dediščino Piotr Gliński (Foto: epa)

Spomnil je še, da imajo tudi na Poljskem zakon o dekomunizaciji. In kraji, ki so posvečeni spominu na dogodke, kot je t. i. osvobajanje, morajo biti spremenjeni, spomeniki pa odstranjeni. Nekaj drugega pa so kraji pokopa. Preprost, običajen vojak, ki je preminil v takšnih ali drugačnih okoliščinah, ima pravico do mirnega počitka. Te dve zadevi med seboj ločujejo. Povedano še drugače: ne želijo si spomenikov, ki na javnih krajih poveličujejo Rdečo armado, obenem pa imajo spoštovanje do vojakov na pokopališčih.

V zadnjem času, predvsem po invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino, smo priča podiranju sovjetskih, komunističnih spomenikov, ki glorificirajo tako Rdečo armado, in ki ni le “osvobajala”, ampak izvajala tudi grozovite zločine na zasedenih območjih, kot tudi totalitarni režim. Ob “osvoboditvi” vzhodnega nemškega ozemlja med januarjem in avgustom 1945 naj bi sovjetski vojaki posilili kar dva milijona Nemk. Gre za domnevno največje masovno posilstvo v zgodovini človeštva. V ozadju “osvobajanja” pa je šlo tudi za sovjetski imperializem.

V Sloveniji se dekomunizacije še nismo niti lotili!
In s prihodom Rdeče armade se je zgodila tudi zamenjava enega zločinskega sistema z drugim. Svobode ni bilo. Kot kaže, pa se mentaliteta ruskih vojakov vse do danes ni spremenila. Spomnimo na grozodejstva v Buči in drugih ukrajinskih množičnih grobiščih (posilstva, masakri, množični pomori civilistov, ropanje itd.). Spomnimo še, da je Putinov režim tesno povezan s čaščenjem spomina na Sovjetsko zvezo in njegovo zločinsko armado. Prav zato se je tako pomembno odreči malikom, ki pomagajo ohranjati in negovati to krvavo tradicijo.

Tudi v Sloveniji imamo zelo podoben problem. So pa tako na Poljskem kot tudi v baltskih državah pred nami, so v koraku s časom. Nedavno smo poročali o rušenju spomenika z rdečo zvezdo v Malborku, enako velja za baltske države – nedavno so porušili 80 metrov visok sovjetski spomenik v Latviji. V bivšem vzhodnem bloku padajo kot domine! Omenimo še, da je dandanes v Rusiji rdeča zvezda simbol sovjetskega oziroma ruskega imperializma, zato je tako priljubljena.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...