Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Datum:

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče, da Trg republike, kamor bi umestili spomenik slovenske osamosvojitve, ni primerno mesto za spomenik revolucije in spomenik v čast Edvardu Kardelju.

                   

Vlada Republike Slovenije je 9. maja na svoji seji sprejela odlok, s katerim Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije nalaga pripravo natečaja, in sicer na osnovi dela komisije, ki pripravlja izhodišča za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve.

Predsedstvo Združenja VSO se strinja, da je najprimernejše mesto za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike, kjer so Republiko Slovenijo tudi proglasili kot samostojno državo. Kljub temu nasprotuje izhodišču, ki predpostavlja, da bi bil Trg republike tudi ustrezno mesto za spomenik revolucije, spomenik v čast Edvardu Kardelju in druge “izraze” pripadnosti revolucionarnemu projektu. Ti namreč simbolizirajo dobo totalitarizma.

Trg se je preimenoval, spomenik je ostal
Trg revolucije, ki ga je simboliziral spomenik revolucije, so preimenovali v Trg republike, ker smo se osamosvojili in demokratizirali. Na njem nismo samo dvignili nove zastave, ampak smo tudi eno spustili – tisto, ki je bila simbol stare totalitarne države. Preimenovanje trga in nova zastava sta dva izraza diskontinuitete oz. preloma s totalitarnim režimom, ki je kršil temeljne človekove pravice, so prepričani v VSO.

Spomenik komunističnemu zločincu Edvardu Kardelju (Foto: Bobo)

Spomenik revolucije ni bil nikoli spomenik vseh Slovencev, ampak simbol totalitarne oblasti, ki je naš narod delil. Revolucija ni bila izraz domoljubja, ampak “oblastoljubja”. “Za Trg republike demokratične Slovenije je vzpostavitev tako nasprotujočih si simbolov nevzdržna, nesprejemljiva in neevropska, menijo v vodstvu VSO. Menijo, da mora Trg republike odražati in sporočati samo tisto, kar je skladno z vrednotami osamosvojitve in temelji, ki so se izkazali s plebiscitarno voljo ljudi. Ti so jo enotno podprli in ubranili v vojni.

Spomenik osamosvojitve zato ne sme biti dodatek ali dopolnilo tistemu, “čemur smo se na Trgu republike odpovedali”. Spomenik revolucije namreč izraža svobodo samo za nekatere, osamosvojitev pa je prinesla svobodo vsem. Odnos do osamosvojitve mora po prepričanju VSO zato imeti prednost pred formalističnim pogledom na odlok, ki območje Trga republike označuje za kulturni spomenik državnega pomena. Trg republike “da”, ne pa vsebine, ki so v nasprotju z dostojanstvom in osamosvojitvenimi vrednotami. Argument varovanja kulturne dediščine ne bi smel biti izgovor za “varovanje revolucije” in prisotnost njene simbolike na Trgu republike. To bi bilo tudi v nasprotju z duhom združene Evrope, ki smo se ji priključili pred dvajsetimi leti, in sicer tako, da smo sprejeli njene vrednote in načela. Zavezani smo tudi evropskemu zavračanju vseh totalitarizmov.

Državni zbor in Državni svet Republike Slovenije zato pozivajo, da pred objavo natečaja omogočita politično razpravo o postavitvi spomenika v poklon slovenski osamosvojitvi.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...