Spoznavanje Goric z namizno igro

Datum:

Mladinski center Nova Gorica, Goriški muzej in Zavod GO! 2025 so v tednu otroka predstavili družabno igro, namenjeno predvsem učencem tretje triade osnove šole in dijakom, s katero bodo lahko v manjših skupinah skozi vprašanja spoznavali Novo Gorico in Gorico, njuno zgodovino in pomembne lokacije ter druge značilnosti obeh mest.

                   

Namizna igra je nastala na pobudo Mladinskega centra Nova Gorica. V njem je bil konec prejšnjega in v začetku tega leta tri mesece zaposlen Urban Orel, magister zgodovine iz Vrtojbe, ki se je s pobudo za realizacijo kviza o Novi Gorici obrnil na Davida Kožuha, kustosa pedagoga iz Goriškega muzeja. Sklenjen je bil dogovor o sodelovanju med Mladinskim centrom in Goriškim muzejem v želji, da bi mladim ponudili inovativen način za spoznavanje domačega mesta.

Urban OreI je povedal, da je ideje za vprašanja črpal iz različnih virov, kot so literatura o obeh mestih, turistični vodiči in TV dokumentarna serija, ter se posvetoval s posamezniki. “Pomembno se mi zdi, da se bodo mladi skozi to novo igro hkrati zabavali in izvedeli določene vsebine, ki jih sicer morda pri rednem pouku ne bi spoznali, tako da je dobrodošla popestritev učnega procesa,” je še pojasnil Orel.

V duhu Evropske prestolnice kulture GO! 2025 je bil kviz nadgrajen z vprašanji o sosednji Gorici in se je prelevil v namizno igro, pri kateri lahko sodeluje več igralcev in je neke vrste prototip. Na pobudo Zavoda GO! 2025 je bil preveden v italijanski jezik. Kviz se dobro dopolnjuje s tematsko povezano fotografsko razstavo na Gradu Kromberk o Novi Gorici v 50. in 60. letih, so poudarili na novinarski konferenci.

Foto: MC Nova Gorica, Goriški muzej, GO! 2025

Zgodovina je za marsikaterega učenca in dijaka trd oreh, zato smo njeno učenje želeli narediti mladim zanimivejše. Družabna igra je namenjena predvsem učencem od 7. do 9. razreda in srednješolcem, ki jo bodo najprej preizkusili, saj bo do konca šolskega leta potovala po osnovnih in srednjih šolah v novogoriški občini in slovenskih šolah v zamejstvu. Priložen bo tudi evalvacijski vprašalnik, ki ga bodo izpolnili profesorji in učenci/dijaki in bo služil za morebitne dopolnitve in odpravo pomanjkljivosti,” pojasnjuje Jana Kruh, direktorica MC Nova Gorica.

Go Portal 

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...