fbpx

600. svetovni festival vina že odprl svoja vrata

Foto: Občina Bad-Dürkheim

Vsakoletni nemški festival vina Wurstmarkt, kjer se že tradicionalno zbere več sto tisoč obiskovalcev, ki se družijo ob dobri hrani in pijači, letos že 600. odpira svoja vrata med 9. in 13. ter 16. in 19. septembrom.

Največji svetovni festival vina se odvija v majhnem mestu Pfalz v pokrajini Bad Dürkheim, ki predstavlja začetno točko znamenite nemške vinske poti. Kljub temu, da Wurstmarkt v prevodu pomeni “sejem klobas” predstavlja srce festivala 36 vinskih kleti, ki imajo večstoletno zgodovino ter gostišča z bogato ponudbo, kjer najdejo nekaj zase še tako zahtevni obiskovalci.

Namesto piva v pollitrskih kozarcih izbrano vino
Šotori z dolgimi mizami in množico obiskovalcev spominjajo na Oktoberfest, samo da tukaj v kozarcih namesto piva najdemo pinot, rizling in Gewurztraminer. Za pollitrski kozarec vina vam bodo odšteli dobrih 5€.

Namesto kisa kar vino
Mesto živi z vinom in za vino. V lokalnih restavracijah boste našli najprej vinsko karto šele nato sledijo predjedi in glavne jedi. Vino predstavlja tudi pomembno sestavino v lokalni kuhinji. V marsikateri restavraciji kis, ki ga potrebujejo za pripravo znamenitega kislega zelja zamenjajo kar z vinom.

Na večerjo v vinski sod
Pomembno vlogo na festivalu vina igra tudi tradicionalna nemška prehrana, ki jo je mogoče okusiti v vseh lokalnih restavracijah kot tudi na stojnicah. Prav zagotovo mestno posebnost, ki jo zagotovo morate videti, ponuja ogromen 450.000 litrski vinski sod imenovan Durkheimer Riesenfass, ki je bil spremenjen v prvovrstno restavracijo.

Vinorodna pokrajina
Če nadaljujemo pot malo naprej od Bad Dürkheima pridemo do kraja Weilberg, kjer je bila najdena stara rimska klet, ki je bila do danes delno obnovljena. Znanstveniki so ugotovili, da so na tem območju pred 2000 leti gojili iste vrste vinske trte, kot jo tukaj gojijo danes. V stari rimski kleti so našli tudi originalna korita, v katerih so kletarji grozdje stiskali tako, da so po njem hodili z bosimi nogami.

Ena najbolj varovanih nemških skrivnosti
Za vse, ki jim prija ob dobri kapljici še zabava, tudi tukaj najdete nekaj zase. Že 600. Wurstmarkt ponuja bogat zabavni program za vse okuse. Lahko bi rekli, da je Wurstmarkt ena najbolj varovanih nemških skrivnosti, ki jo je zagotovo potrebno obiskati vsaj enkrat v življenju.

V. D.