fbpx

Biolog po Tini Maze poimenoval vrsto pajka

(foto: facebook)

Poleg olimpijskih kolajn, vseh odličij s svetovnih prvenstev in glasbenega hita ima Tina Maze po novem še svojo vrsto pajka. Po njej je biolog Matjaž Gregorič poimenoval vrsto drevesnega pajka, ki nosi ime C. tinamaze.

“Gre za drevesne pajke (rod Caerostris), ki so veliki centimeter, razpon nog pa imajo okoli dva centimetra. Večina drugih vrst je večja, približno dvakrat večja kot C. tinamaze. Kot večina pajkov imajo tudi drevesni pajki strup, vendar so za človeka popolnoma nenevarni. Sicer pa ti pajki vedno poseljujejo tropske deževne gozdove,” je za MMC novo pridobitev komentiral biolog Matjaž Gregorčič.

Za poimenovanje kriva prijateljica
“Te pajke sem začel opisovati v tisti sezoni, ko je Tina Maze podrla vse rekorde alpskega smučanja. Tino mi je najprej predlagala prijateljica, meni pa se je zdel predlog odličen. Izjemno namreč spoštujem njene dosežke, sploh ob dejstvu, da je vse to dosegla ob zelo omejenem finančnem proračunu proti mašineriji avstrijskih, nemških in ameriških smučarjev. Potem pa še doseči tako impresivne rezultate, jaz ob tem ostanem brez besed! In tako se mi je zdelo, da se spodobi, da se ji po biološko priklonim,” je povedal Gregorčič.

M. G., STA