fbpx

Dobre novice minulega leta. Se jih spomnite?

Foto: STA

Vzpon Islamske države, migrantska kriza, širjenje populističnih ideologij širom sveta in še bi lahko naštevali. Na prvi pogled se zdi, da se v celem letu ni zgodilo prav nič pozitivnega, vendar samo na prvi pogled. Če pogledamo bolje, je bilo minulo leto polno prijetnih presenečenj in dobrih novic – po svetu in doma. Naštevamo jih le nekaj.

Po podatkih svetovne banke se ekstremna revščina (ki ima mejo 1,9 dolarja zaslužka na dan) zmanjšuje že četrtino stoletja, v letu 2015 pa se je s tako majhnim zaslužkom moralo zadovoljiti le še 10 odstotkov svetovne populacije.

To je najboljša zgodba na svetu; kaže, da bomo prva generacija v svetovni zgodovini, ki lahko zaključi svetovno revščino, trdi predsednik svetovne banke Jim Yong Kim.

Znanstveniki so odkrili cepivo za ebolo
Potem ko je ebola v Afriki terjala številna življenja, so znanstveniki razvili cepivo, ki je 100-odstotno učinkovito.

Deček, ki mu ej cepivo rešilo življenje (foto: epa).

Deček, ki mu je cepivo rešilo življenje (foto: epa).

Ženske v Saudski Arabiji prvič v zgodovini oddale glasovnice
Saudska Arabija je prvič v zgodovini dobila lastne politične predstavnice. Ženske so prvič volile na lokalnih volitvah, na katerih je bilo v mestnih svetih, med drugim tudi v Meki, najsvetejšem mestu islama, izvoljenih 17 ženskih predstavnic.

Storjeni so bili veliki koraki k 3D-tiskanju človeških organov
Znanstveniki so tehnologijo, ki se jo je do sedaj uporabljalo za grajenje trdnih predmetov, kot je na primer protetika, uporabili za izdelavo mehkih predmetov, zelo podobnih človeškemu tkivu.

Prvič smo od blizu uzrli Pluton
Vesoljska sonda Novi horizont nam je, potem ko je potovala mimo oddaljenega planeta, poslala fotografije z najvišjo ločljivostjo do sedaj.

Prihaja peti način potovanja
Do sedaj smo poznali 4 načine potovanja (po tirih, zraku, cestah in vodi), sedaj pa prihaja še 5. način potovanja – v cevi. Multimilijonar in mecen znanosti Elon Musk se je pridružil dirki za razvoj prevoznega sredstva, ki bi potnike lahko prevažalo s hitrostjo zvoka. Predstavljajte si, da se usedete v kapsulo, ki bi vas lahko v manj kot dveh urah prepeljala iz Prage do Madrida.

Kaj pa vaša dobra novica leta 2015? Katero bi vi izpostavili?

V Sloveniji pa …
Na Institutu Jožef Stefan so ponosni na preboj na področju kvantnega računalništva, Slovenec Boštjan Lederer, mišični distrofik, je z invalidskim vozičkom premagal 3720 metrov višinske razlike, dijaki gimnazije Vič so po atmosferski sondi razvili še lastno raziskovalno podmornico, 19-letni Tim Gajser je postal svetovni prvak v motokrosu.

Nova vrsta pajka imenovana po Tini Maze
Biolog Matjaž Gregorčič je odkril novo vrsto pajka in jo poimenoval po Tini Maze. Letošnji praznik kakijev je obiskalo približno 30.000 ljudi, ki so samo v nekaj dneh pokupili več kot 50 ton tega “zlatega” sadeža. Dobrodelnih 25 let slovenske Karitas – pomoči potrebnim so plačali za 44 tisoč evrov položnic, razdelili so 16 ton hrane in 6 ton pralnega praška itd.

Slovenski gasilci v svetovnem merilu srebrni
Slovenska reprezentaca gasilcev je bila na svetovnem prvenstvu Firefighter combat challenge v Alabami odlična druga. V ljubljanskem UKC so opravili prvo laparoskopsko operacijo metastatskega raka na modih v Sloveniji. Ponosni smo na prvo mobilno enoto (avtobus) za odvzem krvi na terenu, navdihnil nas je obisk misijonarja Pedra Opeke v Sloveniji.

Posel leta 2015
Ajdovski Pipistrel z največjim poslom v 26-letni zgodovini: za Indijce bodo vsak mesec izdelali šest oziroma sedem letal. Med sto najboljših vinskih kleti na svetu sta se uvrstili tudi dve slovenski: Movia in Kabaj. Judoistka Tina Trstenjak je prva na lestvici najboljših judoistk na svetu v svoji kategoriji. Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS je s partnerji na MOS v Celju prvič javno predstavil pametne tekstilije, ki so plod slovenskega znanja in razvoja – čistijo se same, so vodoodporne, prilagajajo temperaturo in barvo.

Lahko bi še naštevali, vendar … Ne pozabimo!
V zadevi Patria Janez Janša nedolžen, referendum za zaščito družine in pravico otrok, da imajo očeta in mamo, je uspel ter “rojstvo” spletnega portala Nova24TV. Za vse slovenske dosežke iskreno čestitamo.

Ž. K., V. V.