fbpx

EU podpira razvoj robotov, ki bodo zmožni manipuliranja z okoljem

Foto: YouTube

EU financira razvoj nove generacije neodvisnih robotov, ki bo zmožna določanja lastnih ciljev in eksperimentiranja ter posnemanja človeškega učenja pod okriljem italijanskih znanstvenikov.

Novodobni roboti se bodo tako kot tudi otroci učili in razvijali svoje veščine iz nič ter stremeli k razvoju samostojno postavljenih ciljev.

EU financirala za razvoj več kot 3,4 milijone evrov
EU je v okviru pobude raziskovalnih projektov FET za razvoj namenila več kot 3,4 milijone evrov. Pričakovati je, da se bo projekt, ki se je pričel v tem mesecu, končan do leta 2020.

Program vodi italijanski Laboratorij računalniško utelešene nevroznanosti na Inštitutu kognitivnih znanosti in tehnologij s sedežem v Rimu. V razvoj robotov pa so tudi vključeni skupini nemških in francoskih znanstvenikov.

Po navedbah znanstvenikov naj bi bil cilj, da robote razvijejo do te mere, da bodo sposobni samostojnega učenja in eksperimentiranja. Prav tako pa želijo, da bodo ti zmožni, tako kot otroci med prvim in drugim letom, nabirati lastne izkušnje in uporabljati lastno pridobljeno znanje.

Vabljeni k ogledu posnetka: https://www.youtube.com/watch?v=E94nZCoThyQ

Roboti bodo sami odločali o ciljih
Neodvisni misleci bodo tako odločali o lastnih ciljih, na oblikovanje katerih raziskovalna ekipa ne bo vplivala. Najbolj bodo odločilne lastne izkušnje in radovednost. Obstaja namen, da bi takšna oblika razvoja omogočila robotom izvedbo nalog, ki so trenutno izven njihovega dosega, kot je recimo pospravljanje sobe.

Ta nova vrsta robotov z možgani bo omogočila razvoj človeških sposobnosti, s pomočjo katerih bodo roboti sposobni manipulirati z okoljem po svoji lastni želji.

N. Ž.