EU podpira razvoj robotov, ki bodo zmožni manipuliranja z okoljem

Foto: YouTube

EU financira razvoj nove generacije neodvisnih robotov, ki bo zmožna določanja lastnih ciljev in eksperimentiranja ter posnemanja človeškega učenja pod okriljem italijanskih znanstvenikov.

Novodobni roboti se bodo tako kot tudi otroci učili in razvijali svoje veščine iz nič ter stremeli k razvoju samostojno postavljenih ciljev.

EU financirala za razvoj več kot 3,4 milijone evrov
EU je v okviru pobude raziskovalnih projektov FET za razvoj namenila več kot 3,4 milijone evrov. Pričakovati je, da se bo projekt, ki se je pričel v tem mesecu, končan do leta 2020.

Program vodi italijanski Laboratorij računalniško utelešene nevroznanosti na Inštitutu kognitivnih znanosti in tehnologij s sedežem v Rimu. V razvoj robotov pa so tudi vključeni skupini nemških in francoskih znanstvenikov.

Po navedbah znanstvenikov naj bi bil cilj, da robote razvijejo do te mere, da bodo sposobni samostojnega učenja in eksperimentiranja. Prav tako pa želijo, da bodo ti zmožni, tako kot otroci med prvim in drugim letom, nabirati lastne izkušnje in uporabljati lastno pridobljeno znanje.

Vabljeni k ogledu posnetka: https://www.youtube.com/watch?v=E94nZCoThyQ

Roboti bodo sami odločali o ciljih
Neodvisni misleci bodo tako odločali o lastnih ciljih, na oblikovanje katerih raziskovalna ekipa ne bo vplivala. Najbolj bodo odločilne lastne izkušnje in radovednost. Obstaja namen, da bi takšna oblika razvoja omogočila robotom izvedbo nalog, ki so trenutno izven njihovega dosega, kot je recimo pospravljanje sobe.

Ta nova vrsta robotov z možgani bo omogočila razvoj človeških sposobnosti, s pomočjo katerih bodo roboti sposobni manipulirati z okoljem po svoji lastni želji.

N. Ž.

 • avtohtoni neandartalec

  Za tak drobiž, lahko izdelajo mogoče robotsko roko.
  Umetna inteligenca je mit, vsako živo bitje je odvisno od svojih bioloških lastnosti in okolja, ki mu edino omogoča preživetje. Roboti bodo inteligentni edino v svetu robotov, to je jasno, zavedli se bodo šele, ko bo svet ukrojen po njihovi podobi.
  Zakaj odkrivajo toplo vodo, če načloveška inteligenca že od nekdaj obstaja, kaj pa je človek drugo kot žival. Ne trdim, da smo samo žival, ampak najprej smo kar nas določa materialno telo, šele nato si lahko domišljamo, da smo še kaj več.
  Nočejo inteligenco ampak zavestne mehanske sužnje, kar je nekaj povsem drugega. Študij pomeni razviti osebnost, ki bo zadovoljna s svojim stanjem, na primer pametna wc školjka, ki bo sama prišla do nas kadar bomo kakali in se bo po zlorabi tudi sama umila ter odstranila iz našega vidnega polja. Školjka se mora zavedati kaj je njeno poslanstvo, to pa ke mogoče edino, če bo srečna, naše iztrebljanje v njo ji mora biti v zadovoljstvo. Takih primerov je v naravi ogromno, mesna muha, razni črvi, kar mrgoli naravne inteligence, ki začutijo v naši osnovni potrebi neizmerno vezelje in jim naši iztrebki tudi zelo dišijo. Seveda pa pametna školjka ne sme biti preveč evforična, lahko se razvijejo kompluzivnost, fanatizem ter drugi duševni sindromi, zaradi katerih bo nespamet začela razmišljati o raznih izboljšavah in napredku. Revolucija bi lahko bila recimo, če bi nas školjka privezala nase in izmolzla ves drek iz naših teles, v obojestransko zadovoljstvo, kot si to predstavlja umetna nespamet.
  Od začetka se zavedamo, da so inteligentni stroji Pandorina skrinjica, ker na plametu ne more obstajati nihče pameten razen človeka, še med sabo se ne razumemo, kako naj se z roboti, po laterih se pretaka mašinsko olje namesto krvi in rabijo mehanika, ne zdravnika. Stroj nima nobene vesti, če odtrga delavcu roko, ne čuti nobene bolečine, stiske ali zmede. Misli si, naj pokliče servis in mu jo bodo zamenjali, bo dobil novejši in zmogljivejši model, ki se bo tudi manj kvaril. Ne gre, v glavnem, sploh pa ne za pest evrov.

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče še tole, velika evolucija bo že, ko bodo roboti prezkočili iz jeklene v kompozitno dobo.
   Jeklo ni samo zelo močno in odporno temveč tudi težko, sila je pospešena masa, zato lahko že nežni sunki močno poškodujejo organsko tkivo. Če bi bili pa roboti izdelani iz furnirja, stiropora in silikonskih gelov, ne bi mogli razviti take sile, da bi lahko resno poškodovali človeka, če bi se jim zrušil program in bi nas ogrožali, pa bi jih lahko že otrok speštal z nogo.
   To bi bilo uporabno predvsem za humanoidne robote, ki bi živeli skupaj s človekom, industrija itak ne rabi strojev, ki so izdelani po človeški podobi, vseeno je kako zgledajo in razmišljajo, treba jih je narediti čim bolj učinkovite, tu ni neke posebne potrebe po zavestni inteligenci.