fbpx

Festival kave na Vrhniki v počastitev 140. obletnice rojstva Ivana Cankarja

Foto: iStock

Letos mineva 140 let od rojstva Ivana Cankarja, enega največjih slovenskih pisateljev. V njegovi rodni Vrhniki spomin nanj obeležujejo na prav poseben način – s kavo. Na festivalu kave se predstavlja več slovenskih ponudnikov sveže kave, strežejo pa tudi domače vrhniške štruklje s suhimi slivami. 

Izpoved Ivana Cankarja o tem, kako je užalil svojo mater, ko je grobo zavrnil njeno skodelico kave, je verjetno ena najbolj znanih slovenskih črtic. Kako bolje bi se torej lahko Cankarju poklonili v njegovem rojstnem kraju, kot s festivalom kave.

Pred Cankarjevo hišo in v njej tako danes poteka festival kave, ki se ga je udeležilo že več kot petsto ljudi. Na njem se predstavljajo slovenski ponudniki sveže pražene kave, na voljo pa je veliko kavnih specialitet, za katere morda še niste slišali.

Nekoč sem si zaželel črne kave. Ne vem, kako mi je prišlo na misel; zaželel sem si je. Morda le zategadelj, ker sem vedel, da niti kruha ni doma, kaj šele kave. Človek je v sami razmišljenosti hudoben in neusmiljen. Mati me je pogledala z velikim, plahim pogledom in ni odgovorila. Pust in zlovoljen, brez besede in pozdrava sem se vrnil pod streho, da bi pisal, kako sta se ljubila Milan in Breda in kako sta bila obadva plemenita, srečna in vesela.

Ivan Cankar, Skodelica kave (Črtice)

Tako lahko na festivalu preizkusite smoothije s kavo ali pa kavno pivo. Poskrbeli so tudi za otroke, ki so na delavnicah lahko ustvarjali mozaike iz kavnih zrn ter risali ”kavarele”. Vrhničani pa so še posebej ponosni na svojo lokalno kavo Escobar, ki ima na sejmu prav gotovo glavno vlogo.

Obiskovalci so lahko uživali v potopisu s perspektive kavnega zrna, lahko so se udeležili profesionalnega okušanja kave ali pa se pridružili eni izmed mnogih delavnic o uporabi kave v kuhinji. Množico je navdušila tudi delavnica Latte art – delavnica ustvarjanja podob na mlečno peno na kavi.

Fotogalerija: 

M. G.