Film Življenje Briana so morali prilagoditi, tako da so izrezali del o moškem, ki misli, da je ženska, in bi rad imel otroke

Zasedba filma The Life of Brian (Foto: Twitter)

V filmu »Monty Python in sveti gral« umazan kmet, ki ga takrat duši kralj Artur, vpije: »Pridite in poglejte nasilje, ki je del sistema. Pomoč! Pomoč! Zatiran sem!” Tako je tudi z drugim filmom britanske komične skupine “Brianovo življenje”. Tega pa bodo morali zdaj cenzurirati in izrezati določene dele, če ga hočejo prirediti v odrsko predstavo.

Komik John Cleese je prejšnji teden razkril, da bo prizor za njegovo oživitev odrskega šova, med katerim “Stan” izjavi, da želi biti ženska z imenom “Loretta” in imeti otroke, izrezan iz igre – da bi ustregli woke razsvetljencem, ki so normalizirali spolno disforijo kot nekaj običajnega.

John Cleese (Foto: epa)

“Po mnenju Cleeseja je prizor ‘Loretta’, v katerem moški član Ljudske fronte Judeje zahteva svojo pravico do otrok, dvignil obrvi,” je poročal Spiked v sredo. “‘Scenarij nam je všeč, a tega o Loretti dandanes ne moreš delati,’ so Američani rekli Cleeseju.”

Prizor je sijajen košček nadrealistične komedije, v kateri Stan izjavi, da je “pravica vsakega človeka, da ima otroke, če jih želi.”

Prizor gre takole:

Judith: Mislim, Reg, da mora vsaka protiimperialistična skupina, kot je naša, odražati takšno razhajanje interesov znotraj svoje baze moči.

Reg: Se strinjam. Frančišek?

Francis: Ja, mislim, da je Judithino stališče zelo veljavno, Reg. Pod pogojem, da gibanje nikoli ne pozabi, da je to neodtujljiva pravica vsakega človeka –

Stan: Ali ženska.

Frančišek: Ali ženska, da se znebi sebe

Stan: Ali sama.

Frančišek: Ali pa sama.

Reg: Dogovorjeno.

Frančišek: Hvala, brat.

Stan: Ali pa sestra.

Frančišek: Ali pa sestra. Kje sem bil?

Reg: Mislim, da si končal.

Frančišek: Oh, v redu.

Reg: Poleg tega je to rojstna pravica vsakega moškega –

Stan: Ali ženska.

Reg: Zakaj ne utihneš glede žensk, Stan, odvračaš nas.

Stan: Ženske imajo popolno pravico sodelovati v našem gibanju, Reg.

Francis: Zakaj vedno govoriš o ženskah, Stan?

Stan: Želim biti eden.

Reg: Kaj?

Stan: Želim biti ženska. Od zdaj naprej želim, da me kličete Loretta.

Reg: Kaj?

Stan: To je moja pravica kot moški.

Judith: Zakaj hočeš biti Loretta, Stan?

Stan: Želim imeti otroke.

Reg: Si želiš imeti otroke?!

Stan: Pravica vsakega moškega je, da ima otroke, če si jih želi.

Reg: Ampak ne moreš imeti otrok!

Stan: Ne zatiraj me.

Reg: Ne zatiram te, Stan. Nimaš maternice. Kje bo plod zanosil? Ga boš hranil v škatli?

Judith: Evo, imam idejo. Recimo, da se strinjate, da dejansko ne more imeti otrok, ki nimajo maternice, za kar ni kriv nihče, niti Rimljani, lahko pa ima pravico imeti otroke.

Francis: Dobra ideja, Judith. Borili se bomo proti zatiralcem za tvojo pravico do otrok, brat – sestra. oprosti.

Reg: Kaj je smisel? Kakšen smisel ima boriti se za njegovo pravico do otrok, ko pa jih ne more imeti?

Frančišek: To je simbol našega boja proti zatiranju.

Reg: Simbol njegovega boja proti realnosti.

Življenje Briana (“Life of Brian”) je uvrščen med 250 najboljših filmov na IMDB. Izšel je leta 1979 in se je takrat soočil z napadom katoliške cerkve. Toda to je lahko preprost sovražnik, če ga primerjamo s skupnostjo LGBTQ+.

Cleese je že prej godrnjal o stiski sodobnega komika. Ko so ga julija 2022 vprašali, ali imajo še vedno neomejeno svobodo, da so smešni, je rekel: “Ne. Mislim, da je to trenutno še posebej zaskrbljujoče, ker lahko ustvarjaš samo v ozračju svobode, kjer ne preverjaš kritično vsega, kar rečeš, preden greš naprej.”

“Veliko komikov zdaj sedi tam in ko nekaj pomislijo, rečejo nekaj takega: ‘Ali se lahko rešim? Mislim, da ne. Tako in tako je zašel v težave in on je rekel to, oh, ona je rekla to.’ Vidite, kaj mislim? In to je smrt ustvarjalnosti,” je dejal Cleese.

Ta novi napad bo enak španski inkviziciji. In kot so vedno govorili fantje Monty Pythona: “Nihče ne pričakuje španske inkvizicije!”

Andrej Žitnik