fbpx

[Foto] Nenavadno: Bitka v 2. sv. vojni, v kateri so se Nemci borili skupaj z Američani

Foto: Youtube

Pet dni po Hitlerjevem samomoru se je v Avstriji odvila ena najbolj nenavadnih bitk druge svetovne vojne. Gre za do sedaj neznano bitko, v kateri so se Nemci borili z ramo ob rami z Američani. 5. maja 1945 so Američani s tremi tanki osvojili grad Itter na Tirolskem, kjer so Nemci v ujetništvu zadrževali številne francoske veljake, med drugimi tudi nekdanja premierja Paula Reynauda in Eduarda Daladierja ter generala Maxima Weyganda in Paula Gamelina. Zgodba se s tem še zdaleč ne konča. 

Kmalu po osvoboditvi gradu so naleteli na velike težave. Pred gradom se je pojavile v boju utrjene enote sedemnajste Waffen-SS Panzer divizije, ki so kanili ponovno zavzeti grad in likvidirati francoske ujetnike. Za trenutek je bilo videti, da bodo SS-ovci dosegli svoje, a je usoda hotela drugače. Američanom, ki so bili v očitnem zaostanku v izurjenosti in številu mož, so se pridružili protinacistični pripadniki nemške vojske, ki so skupaj z Američani, ujetniki in njihovimi ženami ubranili grad.

Nenavadna bitka pa je postregla s še drugimi posebnostmi. Ne samo, da je šlo za edini trenutek v drugi svetovni vojni, ko si Nemci in Američani niso gledali z nasprotnih bregov, gre tudi za edino bitko v zgodovini vojn, v kateri so morale enote ameriške vojske braniti grad pred napadi nasprotnikov, piše Daily Beast. K bizarnosti celotnega dogajanja lahko zlahka prištejemo še dejstvo, da so bile ženske, ki so sodelovale v bitki – Augusta Bruchlen, ljubica takratnega francoskega vodje delavskega gibanja in žena francoskega generala Weyganda – tam zato, ker so tako hotele same.

Veliki zvezdi nenavadne zgodbe sta ameriški oficir Jack Lee, ki je ubranil grad pred nemškimi napadalci, in nemški častnik Josef ‘Sepp’ Gangl, ki je podlegel strelu ostrostrelca SS, medtem ko je branil grad. Danes je Gangl v Avstriji prepoznan heroj anti-nacističnega upora. Stephen Harding, ki je napisal knjigo o boju za grad Itter, je Američana Leeja opisal kot trdoživega, inteligentnega vodjo, hkrati pa tudi kot nekoga, ki je pokadil preveč cigar in popil preveč alkohola. 
Netrzajni top Panzerfaust (Foto: Youtube)

Netrzajni top Panzerfaust (Foto: Youtube)

Kljub pogumnemu boju ameriško-nemških zaveznikov so SS enote napredovale. V nekem trenutku je bilo popolno zavzetje gradu samo še vprašanje časa. V grajska vrata so usmerili majhen prenosni, a zato nič manj nevarni protitankovski netrzajni top, a v tistem trenutku so se v ozadju že pokazale zavezniške enote (tudi okrepljene s pripadniki avstrijskega protinacističnega gibanja), ki so SS enote dokončno pregnale.

Ž. K.