fbpx

Golob že preizkuša, kako je biti Tito – “čarobno”

Foto: Instagram

Verjetno se še spomnimo izjave Roberta Goloba, češ da se z več denarja zgolj zapravlja za več neumnosti. Videti je, da se kot predsednik vlade kar precej trudi, da do tega ne bi prišlo – z višanjem davkov, zavrnitvijo brezplačnega obroka v šolah, višjimi cenami energentov in tako naprej. Njegova domišljija je praktično brez meja. Medtem ko tako skrbno gleda na svoje državljane, pa si je sam privoščil nekoliko počitka – kot je videti, trenutno dopustuje na Brionih. “Kakšen čudež naredi par dni morja,” je zapisal ob fotografiji – a žal marsikateri Slovenec tega letos ne bo izkusil.

Medtem ko se je včeraj izkazalo, da nekdanji direktor Elektra Ljubljana, vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda in novi predsednik Nadzornega sveta Elesa Andrej Ribič pluje po grških otokih, pa je danes na družabnih omrežjih precej prahu dvignila objava premierja Roberta Goloba  na Instagramu  – ko se je pohvalil z dopustovanjem na morju. Sicer ni napisal, kje dopustuje, vendar pa je iz fotografije razbrati, da je na Brionih. Očitno se je hitro privadil na svojo državniško vlogo in preizkuša, kako bi mu šlo v čevljih maršala Tita. Medtem ko njegova vlada dviguje davke in se na vse pretege trudi, da bi navadnim državljanom ostalo čim manj denarja “za kupovanje neumnosti”.

Golob očitno med drugim postaja tudi vplivnik Instagrama – samo v zadnjih 30 dneh mu je po poročanju Siola začelo slediti skoraj 4 tisoč uporabnikov (vir: SocialBlade), kar pomeni, da je svoje občinstvo v tem obdobju povečal za skoraj 30 odstotkov. Za primerjavo, predsedniku države Borutu Pahorju je na Instagramu v zadnjem mesecu dni začelo slediti manj kot 200 profilov. Da bo Golob dosegel Pahorja, se bo sicer moral še malo potruditi, Pahor ima namreč 134 tisoč sledilcev, Golob pa malo manj kot 19 tisoč.

Foto: zajetje zaslona/splet

Spomnimo, zločini jugoslovanskega komunističnega režima so žal pokazali, da lahko tudi prečudoviti raj, kot je otočje Brioni, postane pekel na zemlji. V preteklosti smo že pisali, da tako lahko postavimo v vrsto: Pliberk, rov svete Barbare, Huda jama, Macelj, Kočevski Rog, Istrske jame itd. – vse do plinske komore oziroma krematorija na Brionih leta 1949.  Otočje Brioni nam je sicer poznano predvsem zato, ker je imel Josip Broz Tito tam svojo rezidenco, nedaleč stran pa je tudi otok Vanga, kjer je imel Tito hišo bolj zasebne narave – in še manjši otok Galija, na katerem je bila nastanjena njegova Jovanka. Manj znano pa je, da je bil ta raj na zemlji v določenem obdobju pravzaprav pekel.

Tudi Tito se je na Brionih počutil čarobno. (Foto: Twitter)

Ko so pomagali graditi Titovo Belo vilo, ki je nato postala predsedniška rezidenca, je skupina zapornikov odkrila stavbo, polno pepela – v njej je bilo po oceni nekaterih med 700 in 800 kubičnimi metri pepela. Ko so bolje pregledali ostanke presejanega pepela, je bilo v njih polno najtrših človeških kosti, med katerimi so bila kolena, sklepi, žice in verige. V bližini izhodnih vrat stavbe so izkopali luknjo in v njej zakopali ostanke. Marko Pleić je opozoril, kaj je počela komunistična oblast na Brionih, razkril je komunistične zločine, za katere je vedel, in ni želel, da bi ostali skrivnost. Svoje spomine je  tudi objavil v knjižici Kamen na srcu. Oblast se je vseeno potrudila, da v javnost ni prišlo preveč informacij, in tako večini ljudi še danes ni poznana kruta plat tega rajskega otočja.

Sara Kovač